Hlavní hygienička vzkázala z ČT: Pro většinu populace není koronavirus kriticky nebezpečný

27.02.2020 22:48

Výskyt nového typu oncemocnění znervózňuje svět. Hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová promluvila v pořadu Interview vysílaném na ČT24 o tom, zda je panika z nového typu koronaviru zbytečná, či není. Počty nakažených totiž rostou, zároveň však uklidňuje, že nemoc není pro většinu populace fatální. „Lidé musejí používat selský rozum. Pro většinu populace tato nemoc skutečně není kriticky nebezpečná,“ říká hygienička, podle které je lidmi skupování potravin přehnané. Prozradila také, jaké by lidé měli dodržovat zásady, které při epidemiích platí obecně.

Hlavní hygienička vzkázala z ČT: Pro většinu populace není koronavirus kriticky nebezpečný
Foto: Repro Twitter @Frolencewalters
Popisek: Ochranná opatření v Číně v souvislosti s výskytem koronaviru

Podle hygieničky Gottvaldové je třeba velmi dobře zvážit opatření kvůli koronaviru, pokud by byla velmi přísná, mohlo by to podle ní mít opačný efekt. „Je třeba si uvědomit, že tento svět je hodně globalizován. Necestují jenom viry, ale i my a zboží. Byť by se ale nějaké opatření mohlo na první pohled jevit jako velmi účinné, mohlo by na druhou stranu prohloubit socio-ekonomickou situaci dané země, což by se obratem mohlo vrátit na té zdravotní stránce,“ upozornila hygienička.

„Něco podobného bylo možné ve světě sledovat při ebole v roce 2014, kdy byla přijata velmi restriktivní opatření, což daným oblastem ve výsledku nepomohlo. Proto světová zdravotnická organizace vyzývá členské státy, aby velmi dobře přemýšlely nad tím, jaká opatření přijmou,“ doplnila.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uklidňoval české občany, že není důvodu k panice, i kdyby se v Česku objevil případ nákazy koronavirem. Není podle něj namístě, aby lidé skupovali potraviny a byly prázdné regály. I Gottvaldová dala jeho slovům v podstatě za pravdu a reakce lidí ji stejně tak zaráží. „Nic nenasvědčuje tomu, aby se museli chovat tímto způsobem. Je potřeba nad tím opravdu přemýšlet, jde o nové onemocnění, mnoho informací už máme a můžeme usoudit, kdo jsou nejohroženější skupiny a jak se to onemocnění šíří,“ uvedla hygienička.

Česko se podle Gottvaldové koronaviru nevyhne. „Měli bychom štěstí při takovém pohybu lidí a při tom, co vidíme v Itálii, kdyby se sem jednotlivý případ nedostal,“ připustila. Zmínila však, že je třeba si uvědomit, že infekční onemocnění tu vždy byla, jsou a budou.

Co se týká preventivního a ochranného opatření, s jakým scénářem podle Gottvaldové pracuje Česko? „Máme zde nastavená pravidla, jak reagovat. Systém je nastavený, a jak se ukazuje, tak funguje,“ odkázala na dobrou práci krajských hygienických stanic.

Nyní je primární šíření této nemoci zpomalit. Připomíná odborné odhady Světové zdravotnické organizace, že jsme ve fázi, kdy lze onemocnění spoutat. „Ještě to můžeme uzavřít, byť má toto onemocnění pandemický potenciál,“ věří Gottvaldová stále tomu, že šíření nového koronaviru lze zabránit.

Podle čeho by se lidé měli rozhodovat, zda mají odcestovat do zahraničí? „Ideálně by měli zredukovat počet cest do zahraničí, pokud není nutné cestovat. V současné době i Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení, do kterých zemí nejezdit,“ kladla hlavní hygienička důraz na to, aby lidé z epidemiologického hlediska sami rozlišovali, zda se vydat tam, kde je případů nákazy koronavirem více, nebo do oblasti, kde je pouze jeden případ.

Občany vyzvala k dodržování základních principů ochrany před virem. „V této chvíli, byť to může znít až směšně, tak jediné, co můžeme udělat, je dodržovat základní hygienická pravidla,“ doporučila Gottvaldová.

Ke zdravotním následkům a projevům se také vyjádřil ministr zdravotnictví: „Přes osmdesát procent případů má lehký průběh. Jsou to horečky, případně kašel a dušnost, ale nikoliv závažný stav, který by bylo nutné hospitalizovat, nebo by to bylo tak kritické, že by nakažený bojoval o život. Takových případů jsou skutečně v řádu jednotky procent.“

„Pro většinu populace tato nemoc skutečně není kriticky nebezpečná. Na tom jsme se na jednání epidemiologické komise shodli všichni,“ kvitovala Gottvaldová na základě dat, která mají k dispozici, slova ministra zahraničí. Zopakovala, že české zdravotnictví je dobře připravené na výskyt epidemií.

Za jakých okolností by mělo dojít k takovým opatřením, jako je izolace celých měst, jako jsme viděli v Číně? „V Číně byla ale situace taková, že došlo k přenosu ze živočišného zdroje na člověka, nevědělo se, kde je to ohnisko. Snažili se proto ohnisko ohraničit a získat více informací, proto taková opatření byla namístě,“ vysvětlila.

Lidem, kteří nyní ze strachu nakupují jídlo a roušky, Gottvaldová doporučila používat selský rozum. „Je třeba se nad tím zamyslet, použít selský rozum. Je to jen o tom, jak my se chováme, jak jsme zodpovědní sami k sobě a vůči našemu okolí. Je to o pravidelném umývání rukou, respirační hygieně. Při kýchání a kašlání používat jednorázový kapesník, který hned vyhodíte,“ zopakovala hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová v podstatě základní malá pravidla slušného chování, která jsou však při přenosu kapénkové infekce naprosto stěžejní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…