Hlavní protiislámská demonstrace: Tisíce lidí u Hradu, ulička hanby a zatýkání

06.02.2016 15:38

REPORTÁŽ Na Hradčanském náměstí se po třetí hodině rozběhl program protiislámské demonstrace za účasti několika tisíc lidí. V okolních ulicích však bylo zároveň možné najít občany nakloněné vstřícnějšímu přístupu k uprchlíkům. Ti se nezdráhali připravit uličky hanby těm odpůrcům islámu, kteří na Hradčanské náměstí k Martinu Konvičkovi z Bloku proti islámu postupně přicházeli.

Hlavní protiislámská demonstrace: Tisíce lidí u Hradu, ulička hanby a zatýkání
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace Bloku proti islámu a hnutí Úsvit na Hradčanském náměstí

Před Pražským hradem se po třetí hodině odpoledne na plné obrátky rozjela akce Bloku proti islámu Martina Konvičky. Před sídlem českých králů a prezidentů stálo několik tisíc lidí. Část z nich tvořili i anifašisté, kteří „konvičkovce“ označují za neakceptovatelné extremisty. Policie je však odváděla, aby udržela situaci pod kontrolou. Starali se o to především těžkooděnci.

Stojí za pozornost, že se dnes proti uprchlíkům protestovalo i v Německu. Akci, kterou chtělo v maximální možné míře upoutat pozornost, pořádalo drážďanské hnutí Pegida. Na Hradčanské náměstí byly na obrazovku přenášeny záběry z tohoto protestu.

Další lidé, kteří se chtěli před Hrad dostat, to však neměli právě nejsnazší. V okolních ulicích se totiž scházeli příznivci přívětivějšího přístupu k uprchlíkům a hodlali odpůrcům islámu připravit nemilé přivítání v podobě uličky hanby.

Krátce před půl čtvrtou odpoledne promluvil předseda Bloku proti islámu Konvička a nebyl zdaleka jediným řečníkem. Před čtvrtou hodinou pronesl svůj projev Miroslav Lidinský, předseda Úsvitu - Národní koalice. A zatímco demonstranti stojící před Hradem měli možnost sledovat, co se děje v Drážďanech, Němci na svých obrazovkách při demonstraci slyšeli právě slova Miroslava Lidinského. Ten nenechával nit suchou na německé kancléřce Angele Merkelové a na české straně ji srovnával s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Jméno jednoho ze členů vlády se tak dostalo i za české hranice.

 


Pražská demonstrace proti islámu (VIDEO – ParlamentníListy.cz)

Podobné demonstrace se konaly hned ve čtrnácti zemích Evropy. Někde za větší podpory občanů, někde s menší pozorností. Podle informací ČTK proběhla demonstrace i v Bratislavě, ale jen za účasti několika desítek lidí. Slovenská média o ní píší jako o fiasku. Ve Varšavě byla akce zrušena po střetu polských a německých odpůrců islámu. Tuto informaci přinesl server iDnes.cz.

Čeští účastníci akce proti islámu dávali až do pěti hodin odpoledne  po vzoru prezidenta Zemana najevo migrantům, že o ně v Česku nestojí. Volali „My jsme tady doma“. Organizátoři akce z Bloku proti islámu akci po půl páté pozvolna ukončili a vyzývali účastníky k poklidnému odchodu domů. Někteří občané se ale chtěli vydat před Úřad vlády a podpořit tam další demonstraci proti vládě premiéra Bohuslava Sobotky a proti islámu. Přes policejní kordony však neprošli.

  • Více k sobotním demonstracím ZDE.

Střety demonstrantů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …