Hlavní sněmovní kontrolor policejní inspekce otevřeně promluvil o tom, co prováděl Murín. Kritice prý čelil dlouhodobě

28.04.2018 18:45

Nový šéf komise pro kontrolu GIBS Jiří Mašek (ANO) pro pořad Události, komentáře České televize uvedl, že odcházející ředitel GIBS Michal Murín čelil kritice dlouhodobě. Murín ve své funkci končí v pondělí. Kdo nově inspekci povede, tím se vláda bude zabývat zřejmě již ten den.

Hlavní sněmovní kontrolor policejní inspekce otevřeně promluvil o tom, co prováděl Murín. Kritice prý čelil dlouhodobě
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

„V současnosti se jedná o prozatímního, zastupujícího ředitele. Jak už řekl pan premiér, bylo osloveno šest vedoucích pracovníků Generální inspekce, z nichž čtyři odpověděli na písemné otázky a proběhly s nimi (v pátek) pohovory na Úřadu vlády bez účasti pana premiéra,“ řekl Mašek s tím, že stálý ředitel bude vybrán ve výběrovém řízení v průběhu květtna. Od července by tak mohl být znám definitivní ředitel GIBS.

  • Původní text ZDE.

Mašek zároveň dodal, že půjde o první transparentní výběrové řízení, neboť dosud měla GIBS vždy jmenovaného ředitele. „V tuto chvíli při tom otevřeném řízení se jde nad rámec toho zákona,“ řekl Mašek. Jeho komise však při výběru nového ředitele nemá vůbec žádnou roli. 

Šéf GIBS Michal Murín se rozhodl k odchodu poté, co jej premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) veřejně kritizoval, řekl, že k němu nemá důvěru a zpochybnil také hospodaření inspekce. Mašek však pro Českou televizi odmítl, že by za ochodem Murína byly politické důvody. Šéf GIBS prý čelil kritice dlouhodobě. 

V závěru se vyjádřil také k roli komise pro kontrolu činnosti GIBS, která je podle jeho slov zbytečně politizována. „Je tam nějaká představa, z mého pohledu naivní, že tam lze něco ovlivnit. Ti politici, kteří nás kritizují, dobře vědí, že není možné vstupovat do otevřených kauz a cokoliv v tomto duchu ovlivnit,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…