Hlavoun EU přednesl plán, který „vnutí“ státům Unie uprchlíky: Nařídíme, zadotujeme, lidská práva...

06.04.2016 13:47

Evropská komise dnes navrhla dva způsoby, jak změnit pravidla, podle kterých se v Evropské unii rozhoduje o azylových žádostech. Návrhy představil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podle něj nynější migrační krize ukazuje, že stávající podoba takzvaného dublinského systému není funkční.

Hlavoun EU přednesl plán, který „vnutí“ státům Unie uprchlíky: Nařídíme, zadotujeme, lidská práva...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Anketa

Co soudíte o nových návrzích Evropské komise na trvalé přerozdělování uprchlíků?

hlasovalo: 23692 lidí

Obě navržené varianty počítají s přerozdělováním migrantů. Jedna z nich ale jen v případě mimořádného přetížení členské země, která se potýká s velkým přílivem žadatelů.

Timmermans připustil, že je také možné centralizovat azylové řízení. Zprávy o tom se včera objevily i v českých médiích. Podle nich by pravomoc udělovat azyl přešla z národních států na Brusel. Timmermans ale uznal, že něco takového je politicky neprůchodné, takže to EK nenavrhuje.

Návrhy EK obsahují jak mechanismus přerozdělování uprchlíků, tak i finanční podporu. Včetně podpory podnikatelů, kteří budou uprchlíky zaměstnávat.

Dimitris Avramopulos, evropský komisař pro migraci, uvedl, že podél hranic EU jsou nyní rozmísťováni členové Frontexu. Nyní má téměř tisíc mužů a ještě bude o další tisícovku navýšen.

Avramopulos také hovořil o nutnosti zavřít dveře nelegální migraci a naopak umožnit příchod těm, kteří potřebují pomoc. A také těm, kteří chtějí pomoct ekonomice zemí EU. „Chceme přilákat talentované jedince, které možná budeme v budoucnu potřebovat,“ podotkl. Také on zdůraznil, aby se přerozdělování uprchlíků účastnily všechny země EU.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…