Hledala, až našla. Proč míří Miroslava Němcová do Senátu?

19.06.2020 15:24

ODS, TOP 09 a STAN se shodly na tom, že v nadcházejících podzimních senátních volbách v Praze 1 podpoří bývalou předsedkyni poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. Dlouholetá poslankyně prozradila, proč se do tohoto zápasu rozhodla vstoupit. Roli zde hrají komunisté, premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.

Hledala, až našla. Proč míří Miroslava Němcová do Senátu?
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Tři pravicové opoziční strany  – ODS, TOP 09 a STAN – se dohodly, že v nadcházejících podzimních senátních volbách spojí své síly a v Praze 5 a v Praze 1 pošlou do Senátu společné senátní kandidáty. V Praze 5 to bude ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a v Praze 1 to bude bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Němcová, která je v politice přes 20 let, je přesvědčena, že v Senátu své mnohaleté zkušenosti uplatní lépe.  Navíc je podle svých slov ráda, že se na její kandidatuře dokázaly dohodnout hned 3 demokratické opoziční strany, čímž dokázaly, že umí táhnout za jeden provaz.

V rozhovoru pro server Forum24.cz popsala, proč nakonec zvedla rukavici a kandidaturu přijala. Pokud uspěje, ráda by věnovala pozornost rozvoji kultury. Stranou její pozornosti prý nezůstanou ani otázky spojené s Ústavou České republiky. 

„Prvním důvodem je stav české společnosti, která se podle mě neubírá dobrým směrem. Máme zde vládu, která je podporována komunisty, od roku 1989 je to poprvé, kdy se tak stalo. Máme trestně stíhaného premiéra, který je podezřelý ze spolupráce s tajnou bezpečností minulého režimu, a prezidenta, který nás odklání od tradiční zahraniční politiky směřované k demokratickým zemím, oproti tomu on ji otáčí spíše k Číně a Rusku. Takže to jsou ty společenské podmínky, které mě nutí ještě neodejít. A když hledám, kde bych mohla zkušenosti nějak lépe využít, tak mi z toho vyšel Senát. Poslední dobou se proměňuje v komoru, která dbá na ten základní pilíř, bez kterého se poměrně ještě křehká demokratická stavba může zřítit. Láká mě, že bych tam mohla daleko lépe prosazovat svobody jednotlivce, úctu k právu i ústavním principům,“ uvedla Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…