Hlodavci a trus v supermarketech. A vy chcete zdražovat, podivují se lidé

14.12.2023 19:23 | Monitoring

Českým občanům v supermarketech neustále zdražují potraviny, což prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza svádí na zemědělce a potravináře s tím, že obchody mají marže nastavené tak, aby alespoň něco vydělaly. Supermarkety si přitom nedokážou zajistit ani správné hygienické podmínky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž objevila jen za poslední týdny ve třech prodejnách supermarketů přítomnost hlodavců a jejich trusu.

Hlodavci a trus v supermarketech. A vy chcete zdražovat, podivují se lidé
Foto: Repro X
Popisek: Mrtvý hlodavec v supermarketu

Potraviny od 1. ledna spadnou do nižší sazby DPH ze současných patnácti procent na dvanáct procent. I přesto potraviny od ledna nezlevní, jak bylo původně v září avizováno, ale naopak zdraží. Podle zástupců obchodních řetězců je to mimo jiné proto, že kvůli očekávanému růstu cen energií dodavatelé potravin avizují, že budou zdražovat až o deset procent.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza minulý týden na síti X vysvětlil, že obchody opravdu od ledna promítnou nižší DPH do výsledných cen. „Obchody dodrží svůj závazek plně promítnout od ledna do cen nižší DPH. Jestli potraviny v lednu zdraží, nebo ne, závisí pouze na velkých českých dodavatelích. Pokud dodavatel nezmění od ledna svou dodavatelskou cenu, bude od ledna 2024 daná potravina levnější o celé snížení DPH,“ tvrdí Prouza, že chyba není na straně obchodů.

„Ministra Výborného obchodníci informovali o tom, že jim řada velkých českých dodavatelů zaslala nové ceníky s platností od ledna 2024 a že u těchto ceníků jsou ceny oproti těm současným vyšší o 5–10 procent. Upozornili jsme pana ministra, že pokud dodavatelé zvednou své ceny, promítne se to na pultech obchodů a může to vymazat zlevnění díky nižší sazbě DPH. Pana ministra jsme informovali o hlavních důvodech, které dodavatelé pro zvýšení cen uvádějí a které komunikují i mediálně (vyšší ceny energií, navýšení nákladů firem kvůli konsolidačnímu balíčku),“ vysvětlil Prouza, že dodavatelé a potravináři budou mít od ledna vyšší náklady, a proto budou zdražovat.

Hlavní díl viny podle Prouzy leží na potravinářských firmách, kterým neustále rostou zisky, a ještě profitují ze štědré dotační politiky. „S panem ministrem Výborným jsme diskutovali také o důvodech současné situace. Kromě krátkodobých vlivů na ceny, jako je fluktuace ceny energií, ale dlouhodobě bojujeme s tím, že stát dotačně i regulatorně podporuje dominantní české agroholdingy místo toho, aby podporoval konkurenci a pestrost nabídky, jak je to obvyklé v okolních zemích,“ je kritický Prouza.

S tím ale nesouhlasí prezident Agrární komory Jan Doležal, podle kterého jak zemědělci, tak většina potravinářů žádné zdražování neplánuje. „Pokud se na to dívám jako zástupce zemědělců, tak důvod ke zdražování potravin tam jednoznačně nevidím. Dnes máme nižší ceny mléka, vajec, cukru, obilovin než v minulém roce,“ uvedl Doležal.

Přesto onomu tvrzení Svazu průmyslu a obchodu, že zdražení potravin je nevyhnutelné, nerozumí. „Chápu kolegy potravináře, že jakoukoli surovinu nemůžete bez energie přeměnit v potravinu, že ty náklady do toho musíte promítnout. Na druhou stranu mám zprávy od některých našich členů, kteří mají zemědělskou i potravinářskou výrobu, že od počátku nového roku budou naopak ceny snižovat. Takže úplně teď nerozumím, co tu Svaz obchodu a cestovního ruchu vlastně říká,“ pozastavoval se Doležal.

„Takže opravdu za námi jako prvovýrobci to zdražování rozhodně nejde a nepůjde. My o zdražování základních vstupů nerozhodujeme,“ řekl prezident Agrární komory, že zemědělcům jsou spíše diktovány příliš nízké ceny.

Zatímco Prouza tak viní z drahých cen potravin velké agroholdingy, mnozí spíše větří vinu na straně obchodníků, kteří v Česku vytvořili oligopol a na maržích vydělávají miliardy. „Celková ziskovost řetězců v České republice je 12 miliard korun ročně. Jen například značka Albert vykázala letos meziročně vyšší zisk o 87 %, tedy dvě miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily jen o 8,6 procenta. S vysokými cenami zápasí všichni, jenže ve výsledku to pak zaplatil vždy jen spotřebitel, tedy vy. Oni si na zisky sáhnout nenechají, pokud nemusejí. Všechna čísla, která jsou k dispozici, ukazují, že řetězce platí málo jak dodavatelům, tak zaměstnancům, a pokud se dohodnou tři majitelé, tak můžou nasadit prakticky jakékoliv ceny,“ uvedl k tomu předseda Přísahy Robert Šlachta.

„Největší majitel prodejen u nás, REWE Group, má v ČR 40 % prodejen, druhý největší, Schwarz-Gruppe, 27,5 %. Jen tito dva majitelé drží 67,5 % obchodů u nás. Jejich vliv na cenotvorbu je tedy obrovský. Kdybychom přidali třetího, skupinu Ahold Delhaize s 20,5 %, tak tři největší hráči drží 87,5 % prodejen u nás. Proto jsme podali podnět na ÚOHS,“ dodal Šlachta.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už k akci vyzvalo i mnoho dalších politiků. Mezitím se v supermarketech alespoň činí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která v rámci projektu Potraviny na pranýři upozorňuje na zásadní hygienická selhání v mnoha supermarketech napříč Českem. Jen za poslední týdny se v několika supermarketech objevili hlodavci a jejich trus.

Například Penny Market ve Vrchlabí byl celý uzavřen pro výskyt myšího trusu. „Jednalo se o maloobchodní prodejnu potravin Penny Market, Aloise Jiráska 1474, Vrchlabí. Naši inspektoři uvnitř provozovny – ve skladu i na prodejní ploše – zjistili výskyt myšího trusu. S ohledem na tuto skutečnost jsme kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor. Inspektoři se na mnoha místech ve skladu setkali s výskytem myšího trusu, zejména na horních a spodních lištách podél stěn. Exkrementy se nacházely i na prodejní ploše, a to např. za paletami s moukou či olejem,“ informuje inspekce na síti X.

 

 

Podobným problémům ale čelilo například i Tesco ve Skutči na Chrudimsku. „Jednalo se o maloobchodní prodejnu potravin TESCO Supermarket, Obchvatová 955, Skuteč. Inspektoři ve skladu zjistili stopy po působení hlodavců včetně výskytu uhynulého jedince. Kontrolované osobě jsme uložili částečný zákaz vztahující se na užívání skladových prostor. Inspektoři se na několika místech ve skladu setkali s výskytem myšího trusu. Ve strojovně se navíc nacházelo tělo uhynulého hlodavce. Hygienické nedostatky jsme zjistili také na prodejní ploše – jednalo se o znečištěné podlahy a napadané potraviny pod prodejními regály,“ přidává inspekce další příklady.

 

 

Nebo prodejna Normy v Kladně, kde také byly nalezeny stopy působení hlodavců. Jednalo se o maloobchodní prodejnu potravin Norma, Hřebečská 1259, Kladno. V zázemí provozovny jsme zjistili stopy po působení hlodavců včetně výskytu jejich trusu. Jednalo se zejména o hůře přístupná místa či rohy místností. Kontrolovaná osoba nepostupovala podle pokynů deratizátora, a provozovna tak nebyla adekvátně zabezpečená proti vnikání škůdců,“ informuje inspekce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …