Hloupost se vylučuje těžko, zejména když se k ní přiznává ministr, zúčtoval s Ťokem novinář Kroupa

23.03.2015 19:33

Ministra dopravy Dana Ťoka obchází korupční kauza české odnože Skansky z doby, kdy ji vedl. Informoval o ní novinář Českého rozhlasu Janek Kroupa, kterému šéf rezortu dopravy hrozí dokonce žalobou. Kroupa si ale stojí za svým, podezření kolem ministra je podle jeho názoru velmi silné. Stát se totéž ve Švédsku, tak se prý dnes dějí jiné věci.

Hloupost se vylučuje těžko, zejména když se k ní přiznává ministr, zúčtoval s  Ťokem novinář Kroupa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Novinář Janek Kroupa v pondělním Interview ČT24 hovořil o údajné korupční kauze ministra dopravy Dana Ťoka v době, kdy působil ve společnosti Skanska. Kroupa se prý o té kauze dozvěděl asi před třemi měsíci a prý by to dříve či později vyplynulo na povrch.

Podezření je prý podloženo z více zdojů

O korupci ovšem neexistuje důkaz v podobě odposlechu nebo monitorovaného převodu peněz, které by šly na úplatky. "Ale existují lidé, kteří jsou ochotni o tom svědčit, přičemž ve Švédsku není zpochybňovaná jejich integrita,“ podotkl novinář. Jde o dostavbu silnice R7 u Chomutova. Hraje se tam prý až o 250 milionů, zatímco Skanska sama přiznává, že šlo o 100 milionů. Jde o zakázku, jejíž části se vzdala Skanska, aby ji později sama realizovala, ale fakticky levněji, a rozdíl měl být údajně použit na úplatky. Podle Skansky ale nešlo o korupční jednání.

Novináři prý mají dva zdroje v této kauze, přičemž švédský auditor je jedním ze zdrojů. O tomto muži mluvil i ministr Ťok, a to jen krátce před vystoupením Janka Kroupy, a to na Rádiu Impuls. "Mně přijde smutné, že švédský auditor v roce 2011 řekl, že bylo všechno v pořádku a dnes tvrdí něco jiného. Ale proč to neříkal tehdy? Víte, ono jde o člověka, který byl ze Skansky odejit, z čehož v něm zbyla nějaká frustrace a on ji šel popsat jednomu novináři,“ konstatoval Ťok.

Investigativní novinář to ale viděl jinak, má prý k dispozici i jiné materiály, ale nechce je prozatím odtajnit, aby neodhalil svůj zdroj. Jistě ale nelze vyloučit ani to, že to byla obchodní hloupost. "Hloupost se vylučuje těžko, zejména když se k ní přiznává ministr,“ konstatoval žurnalista. Na kauze se pracuje ve Švédsku i v Česku.

Kdyby k něčemu takovému došlo ve Švédsku, prý by to asi nemělo tak slabý vliv na ministra, jak je tomu u nás. Kroupa je přesvědčen, že podezření a indicie k němu jsou dost silné. Ministr Ťok ale dal jasně najevo, že zvažuje i žalobu na ochranu osobnosti, pokud Kroupa nepředloží jasný důkaz, že ho očerňuje právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…