Hněv proti Pirátům. Fiala byl v EP, ve vládě je dusno

07.07.2022 9:18 | Ze sítí

V uplynulých dnech se v Bruselu událo poměrně hodně věcí, které měly přímou souvislost s Českou republikou. A šlo o témata naprosto zásadní. Premiér Petr Fiala pronesl svůj projev na úvod našeho půlročního předsednictví EU a proběhlo i hlasování o tom, zda budou jaderná energie a plyn uznány jako zelené investice, neboli udržitelné zdroje.

Hněv proti Pirátům. Fiala byl v EP, ve vládě je dusno
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Fiala v Evropském parlamentu

Ukázalo se, že všemi velmi očekávaný projev Petra Fialy (ODS), který prakticky zahájil předsednictví České republiky Evropské unii, nebyl tak velkou událostí, za jakou ho mnozí považovali, neboť mu v Evropském parlamentu přihlíželo zhruba jen 30 poslanců, což není ani 5 procent z těch, kteří v něm zasedají.

Na druhou stranu je projev Petra Fialy považován, zvláště vládními poslanci, za velmi dobrý a přínosný právě z hlediska následného hlasování o jádru a plynu jako udržitelných zdrojích.

„Premiér Petr Fiala sklidil na frakci EPP obrovský potlesk. Přišel mezi nás diskutovat priority českého předsednictví, hovořil o podpoře Ukrajiny – vystupoval jako státník. Zmínil i námitku proti taxonomii a vyzval lidovce hlasovat proti. Jeho projev byl přijat poslanci velmi dobře,“ napsal na svém twitteru Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL.

 

Jinak se k projevu ale postavila další europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

 „Slova premiéra Fialy se bezpochyby dobře poslouchají, ale když se podívám na realitu v České republice, tak ta je potom někde jinde,“ napsal server CT24 České televize a pokračoval: Projevu podle Konečné chyběl „apel na sociální dimenzi“. „Válku na Ukrajině považujeme za středobod všeho, ale musíme si uvědomit, že 450 milionů evropských občanů začíná mít obrovské sociální problémy,“ uzavřela předsedkyně KSČM.

Jak bylo uvedeno, dalším důležitým tématem byla podpora Evropského parlamentu pro zařazení jádra a plynu mezi obnovitelné zdroje. Evropský parlament měl schválit to, na čem se usnesla Evropská komise a také to udělal. Nebylo to ale jednoduché, naopak se dají očekávat i následné komplikace, jak píše hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda na své twitteru.

„Dnešní těsné hlasování europarlamentu nechtějí za své přijmout mnozí. Aktivisté jej mají za ‚zlej sen‘. To ale nepřekvapí. Ovšem soudně jej hodlají napadnout Rakousko a Lucembursko. Finanční domy, třeba banky z Wall Street, jež sypou kapitál do všeho s ‚ESG‘, nevylučují bojkot,“ varuje Kovanda.

Z hlediska samotné České republiky je však toto hlasování zajímavé ještě jednou věcí, a to je tzv. pirátská zrada. Tu na svém twitteru popsal třeba poslanec za hnutí ANO Jaroslav Bžoch.

 

„Shrnutí k dnešnímu hlasování o ‚čistotě jádra‘. Pirátská strana v Europarlamentu hlasuje proti vlastní vládě, proti zájmům našich občanů a proti energetické bezpečnosti. Koaliční partner za všechny prachy.“

Týdeník EURO k tomu na twitteru dodává: „Zatímco hlasování v EP o zařazení plynu a jádra mezi zelené investice je považováno za velký úspěch Petra Fialy a České republiky, pirátští europoslanci Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa hlasovali proti.“

A připojil se mimo jiné i bývalý premiér Mirek Topolánek: „V EP se hlasovalo o taxonomii. Nepřekvapivě pro námitku (tj. proti taxonomii na jádro) byli z ČR pouze Piráti Gregorová, Kolaja a Peksa. Přes žádost vlastního premiéra. Tož nevím...“

To ale nebylo vše. Svoji pozornost si získala i neúčast českého ministra při klíčové debatě na půdě Evropského parlamentu.

Mikuláš Bek (STAN), docent muzikologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a ministr pro evropské záležitosti ČR ve vládě Petra Fialy, totiž podle europoslance za ANO Ondřeje Knotka chyběl právě při důležitém projednávání podpory jádra a plynu.

 

„České předsednictví v dnešní klíčové debatě nevyužilo příležitost vystoupit v Evropském parlamentu na podporu JÁDRA a PLYNU. Ministr Bek (STAN) nebyl ani přítomen v sále. Totální neschopnost Fialovy vlády hájit zájmy Česka!“ Napsal na svůj twitter Ondřej Koutník.

Dodejme, že naše předsednictví Evropské unii začalo 1. července 2022 a bude trvat do konce tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…