Hnutí Andreje Babiše ohrožuje demokracii v této zemi, řekl předák ČSSD

19.03.2015 14:00

Exprezident Václav Klaus v ČT řekl, že nástup Andreje Babiše v politice je hrůzostrašný posun v negativním směru. Babiš a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se prý vzájemně milují a potřebují a jejich spojení je neštěstím pro tuto zemi. Lidé prý z Babiče jednou vystřízliví, ale bezvýchodnost je v tom, že nevidí politické síly schopné zorganizovat změnu, včetně „neexistující ODS“ ODS a TOP 09.

Hnutí Andreje Babiše ohrožuje demokracii v této zemi, řekl předák ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

„To, co se stalo v roce 2013, je to hrůzostrašný posun v negativním směru ... u nás nastala jiná éra se vstupem pana Babiše,” řekl Klaus. „Je naprosto jasné, že Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují. Je to rub a líc téže mince, a na sjezdu musí hrát divadýlko před svými straníky,“ podotkl také exprezident.

Lidé z Babiše podle Klause jednou vystřízliví, ale nyní nemají jinou nabídku. „Myslím, že ta bezvýchodnost nebo nenadějnost vyplývá z toho, že nevidím politické síly, které by mohly začít organizovat změnu v naší zemi,“ upozornil Klaus. „Strany, které jsou nyní u moci, žádný zájem na změně nemají,“ řekl Klaus, který použil i slovní spojení „prakticky neexistující ODS“.

Vedení ČSSD považuje ANO 2011 za svého největšího konkurenta

K věci se vyjádřil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa. „Předně bych panu exprezidentovi připomněl jeho obrovský podíl na současném tristním stavu české politiky, do kterého nás dostaly předchozí pravicové vlády svoji asociální politikou. Nemohu souhlasit s názorem, že se premiér Bohuslav Sobotka s ministrem Andrejem Babišem milují. Oni spolu prostě musí spolupracovat, protože spolu sedí ve vládě a chtějí odstranit chyby, které tady v minulosti napáchala pravice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Seďa.

„Předseda Bohuslav Sobotka si dokonale uvědomuje nebezpečí Babišova střetu zájmů, jeho podnikatelského hnutí i vlivu na média. Důkazem postojů předsedy ČSSD jsou mimo jiné jeho vystoupení na 38. sjezdu sociální demokracie. Také vedení ČSSD považuje ANO 2011 za svého největšího konkurenta a za hnutí ohrožující demokratické principy v naší zemi. Nicméně voliči rozhodli v roce 2013 o podpoře tomuto hnutí a sociální demokracie jako demokratická strana to respektuje. Platí, že ČSSD bude občany varovat před každodenním střetem zájmů Andreje Babiše, ale občané se musí rozhodnout sami, co je pro ně samotné výhodné,“ dodal Seďa.

„Kdybychom se ptali, co pan Babiš udělal pro lidi dobrého za dobu své činnosti v politice, tak bych si nic vymyslet neuměl, ani kdybyste mě mučila,“ řekl též Klaus. „Podařila se takzvaná velká protikorupční revoluce, která samozřejmě nebyla o korupci, ale byla o tom, aby se dostala jiná garnitura politiků k moci. Páni Babišové a Okamurové jen používali slovíčka o korupci, aby se dostali k moci,“ poukázal Klaus na oblibu takzvaných protestních hnutí mezi českými voliči.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…