Hodnocení projevů: Nečas přitvrdil. Kníže se obracel k Bohu, jinak prý nuda

22.10.2011 13:39

Celostátní sněm TOP 09 doporučuje poslancům a senátorům, aby nominovali na úřad prezidenta České republiky Karla Schwarzenberga. Toto usnesení celostátního sjezdu přednesl Miroslav Kalousek poté, co předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oficiálně potvrdil svou kandidaturu na úřad prezidenta. Kromě toho se účastníci sjezdu i diváci dozvěděli, že má předseda TOP 09 už 14 dní housera.

Hodnocení projevů: Nečas přitvrdil. Kníže se obracel k Bohu, jinak prý nuda
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Na celostátní sněmu TOP 09 oznámil Karel Schwarzenberg, že přijímá kandidaturu a Miroslav Kalousek přednesl návrh usnesení, kterým sněm zavazuje poslance i senátory nominovat Schwarzenberga do volby na prezidenta.

Komentátor Práva Alexandr Mitorfanov konstatoval pro ČT, že nedávný rozhovor Schwarzenberga pro ČT už vypadal jako projev budoucího kandidáta na prezidenta republiky. Upozornil také na to, že informace o kandidatuře knížete byla už před časem záměrně vypuštěná z TOP 09, nebyla proto žádným překvapením.

Ani projev Petra Nečase na kongresu ODS nebyl pro komentátory speciálu ČT k nevolebnímu kongresu ODS a volebnímu sněmu TOP 09 žádným překvapením. Petr Nečas se podle nich soustředil na pochvaly vůči vlastní straně a informace o tom, kolik bylo a kolik ještě bude z programu splněno.

Související:


Nečas byl útočnější, než předseda konkurenční koaliční strany 

Charakter Nečasova projevu byl podle komentátorů útočnější. Na rozdíl od Karla Schwarzenberga, který nenapadal ani opozici, natož koalici. Nečas mluvil o ČSSD jako o nereformované levici, což je způsob, kterým se obvykle pojmenovávají komunisté. Našla se v Nečasově projevu i skrytá pošťouchnutí proti koaličním partnerům. Lidmi, kteří se prý podíleli na zadlužování země v sobě objevili "ethos a pathos úspornosti".

Komentátor deníku Mladá fronta Dnes Martin Komárek ve studiu ČT konstatoval, že od Petra Nečase se vcelku dal očekávat suchý věcný projev. ODS se podle něj snaží vymezit jako ostrá silná strana, která do sebe nenechá kopat. Podle Komárka ODS cítila, že je Miroslav Kalousek silnější. „Takže Petr Nečas jen vrací Kalouskův úder," konstatoval Martin Komárek. 

Podle Alexandra Mitrofanova Karel Schwrzenberg bude projevovat jako moudřejší a rozšafnější. Boha si vzal do úst 4-5krát, kromě toho to prý ale byla nuda.

Podle komentátorů sice zazněla v Nečasově projevu i kritika vlastních řad. Nechce však, aby se špinavé prádlo ODS pralo venku. 

Také blížící se krajské volby byly v obou stranách předmětem jednání a projevů. „Volby budou za rok, ale je to blíže než by si kdo myslel. Už je to téměř začátek kampaně," doplnila analytička ČT Martina Lustigová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…