Homosexuální páry jsou promiskuitnější, pronesla u Jílkové psychiatrička a začalo peklo. Spustila lesba i psycholog

04.09.2014 23:08

Adopce dětí homosexuálními páry představovaly první podzimní téma známého diskuzního pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debata se ovšem často posouvala k obecnějšímu problému vztahu homosexuální menšiny k většinové společnosti.

Homosexuální páry jsou promiskuitnější, pronesla u Jílkové psychiatrička a začalo peklo. Spustila lesba i psycholog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Anketa

Má Česko zakázat muslimkám nosit na veřejnosti šátky, burky apod.?

92%
8%
hlasovalo: 16178 lidí

Pro možnost vytvořit „kompletní rodinu“ se velmi vehementně vyslovovala lesbická matka Tereza Mikšaníková, která se svou „registrovanou ženou“, jak důsledně označovala svou partnerku, vychovává roční dceru. Druhým hostem na této straně debaty byl Zdeněk Sloboda, předseda Platformy pro rovnoprávnost uznání a diverzitu. Gay Sloboda má od června vlastní dceru, s ženou, kterou prezentuje jako „kamarádku“, i když s ní žije v jedné domácnosti, ale vzhledem ke své orientaci k ní prý nic víc cítit nechce. Trojici doplňoval dětský psycholog Václav Mertin.

Na druhé straně studia jednoznačně ovládal debatu Michael Semín z konzervativní iniciativy D.O.S.T. Společně s ním debatoval předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík a psychiatrička Ilona Burdová.

Lesbická matka Tereza Mikšaníková na úvod vyprávěla, že ona se se svou registrovanou partnerkou rozhodla mít dítě, a dospěla k tomu úplně stejně jako normální páry. To je podle ní zásadní, nikoliv reprodukční role muže, který podle jejího názoru poskytuje pro dítě pouze biologický materiál. „Vy berete dítě jako komoditu,“ ozval se pobouřeně Michael Semín.

Dětský psycholog Václav Mertin zmínil, že vysoké procento heterosexuálních rodin stejně nefunguje a nakonec stejně značná část dětí, bez ohledu na pohlaví rodičů, prožívá v dětství mnoho stresujících situací. Měli bychom se prý zbavit iluze, že děti žijí s rodiči - často končí u jednoho z nich, nebo dokonce u babiček či tetiček a strýčků.

„Děti ty věci přežijí naprosto v pohodě. Dítě vydrží spoustu věcí, jde jenom o to s ním mluvit,“ ujistil psycholog. Semín mu oponoval, že vyhání čerta ďáblem, načež se oba pánové překřikovali, kdo koho chytá za slovo. Psycholog pak ještě jednou zpochybnil významný vliv frustrací na vývoj dítěte. Podle něj život s lesbickým párem přináší kromě toho i spoustu radostí.

Předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík se pak ohradil proti tvrzení jednoho z hostů, že věřící homosexuálové jsou ostrakizováni a vyhazováni z církve. Pak připomněl, že při přijímání zákona o registrovaném partnerství bylo explicitně slíbeno, že tyto páry nebudou adoptovat děti. „A teď se to snaží prolomit. To je klasická salámová metoda,“ rozohnil se křesťanský demokrat.

„Pan předseda nechápe, jak funguje politika,“ ohradil se Zdeněk Sloboda. Podle něj by lidovci jako jeho strana měli především sami předložit, jak plnili své sliby voličům.

Semín poté k debatě předložil tezi, že každá kultura musí usilovat o své přežití, a vztah osob stejného pohlaví je proti ní prostě proto, že neumožňuje reprodukci. To pobouřilo prakticky všechny diskutující na druhé straně studia.

Pak dostala příležitost mezi Semínem a Jurčíkem stojící psychiatrička Ilona Burdová, která vášnivě pohovořila o knize „Rodinná terapie“, jež podle něj otevře oči i psychologům. Dětský psycholog Mertin se však rozčílil nad jejím tvrzením, že homosexuální páry jsou promiskuitnější. To si prý nedovolí tvrdit žádný seriózní vědec. Rozčíleně na ni reagovala též Tereza Mikšaníková.

„Děti se vychovávají komunitně a normální je různorodost. Normální je být tolerantní a akceptovat všechny situace,“ shrul pak argumenty gay - otec Sloboda. Semín mu namítl, že tolerance ve společnosti je a homosexuály nikdo nepronásleduje. „Ale vy chcete výsady,“ osopil se na Slobodu.

Podle Semína problémem homosexuálů je to, že tolerance chybí právě jim. „Váš předchůdce, pan Hromada, mi přímo tady v České televizi kdysi řekl, že by si přál, abych za své názory stál před soudem,“ připomněl.

Po handrkování, kdy si obě strany předhazovaly, kdo je méně tolerantní, nakonec moderátorka Michaela Jílková namítla argumentům zastánců adopcí, kteří předkládali apokalyptické scénáře osudů svých dětí, že soudní judikatura se dnes kloní k tomu, že by děti měly být svěřovány do péče lesbickému partnerovi.

Mikšaníková ale uvedla, že se obává toho, pokud by se s ní něco stalo, budou o jejím dítěti rozhodovat soudci a sociální pracovníci, kteří budou homofobní. „Ano, pro vás jsou všichni homofobní. A teď už dokonce i soudci,“ vstoupil jí pobouřeně do řeči křesťanský demokrat Jurčík. Následným překřikováním debata v podstatě skončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…