Horečky. 41 stupňů! Covidem trpí i děti

18.01.2021 10:05

Odborníci se shodují v tom, že pokud děti a mladiství projdou nemocí covid-19, většinou má mírný průběh. Existují však případy, kdy se u dětí projeví prudká reakce organismu po prodělání covidu, která může malého pacienta ohrozit na životě. Své o tom ví např. maminka dvouleté Sofinky. „Začalo to horečkami až 41 stupňů Celsia. Čtvrtý den jsem měla doma hadrovou panenku,“ popsala svou zkušenost.

Horečky. 41 stupňů! Covidem trpí i děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

U některých dětí se po prodělání nemoci covid-19 může projevit prudká opožděná imunitní reakce. Může k ní dojít dva až šest týdnů po prodělání nemoci. Maminka dvouleté Sofie, u které se tato reakce projevila, popsala konkrétní průběh.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí

Začalo to horečkami až 41 stupňů Celsia. Nezabírala antibiotika, nedařilo se srazit teploty ani obklady nebo sprchováním. Čtvrtý den jsem měla doma hadrovou panenku, která nejedla, nekomunikovala, bolela ji hlava a bříško,“ vyprávěla Lucie Máchová, maminka dvouleté Sofie deníku MF Dnes.

S dcerou momentálně pobývá v pražské Fakultní nemocnici Motol. V nemocnicích po celé republice se po prodělaném koronaviru ve vážném stavu nalézá na 70 dětí v rozpětí od 1 roku až po 19 let. Bohužel u nich všechno může skončit i selháním srdce.

Podle předběžných odhadů syndrom postihne jedno dítě z tisíce. Syndrom postihuje častěji chlapce. Výskyt opožděné imunitní reakce hlásí nemocnice z Evropy i z USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…