Hoří nám dům, a my se zamykáme v koupelně. Lidovecký poslanec Gabal promluvil národu do duše ohledně Romů a uprchlíků

28.05.2015 18:46

Sociolog a poslanec Ivan Gabal pronesl poměrně varovná slova nejen o české společnosti. Upozornil na to, že v lokalitách sociálně slabších spoluobčanů stále častěji nacházíme starší neromské občany. Varující je i to, že se sociálně slabí přesouvají do Ústeckého či Moravskoslezského kraje, zatímco Praha vysává ty nejschopnější lidi. A v závěru řekl jasně, s uprchlíky to nakonec skončí tak, že je přijmeme.

Hoří nám dům, a my se zamykáme v koupelně. Lidovecký poslanec Gabal promluvil národu do duše ohledně Romů a uprchlíků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal přijel do Čáslavi diskutovat s občany na téma bezpečnostní politika státu.

Poslanec  za KDU-ČSL Ivan Gabal byl hostem čtvrteční Kauzy dne na Rádiu Impuls. Hned v úvodu komentoval nárůst počtu nepřizpůsobivých v české populaci. Zprávu o tom zpracovávala právě firma Ivana Gabala. „Kromě toho, že tam je homogenní romská populace, ale stále více se tam objevují neromští starší občané,“ varoval. Platí také, že v těchto rizikových lokalitách žije více než polovina českých Romů.

Hrozivé opravdu je, že počty chudších spoluobčanů narůstají, přičemž zdaleka nejvíc jich najdeme v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. V jiných regionech to tak velký problém nebývá. Zajímavé podle Gabala je, že naše bohatší regiony lépe zvládají např. čerpání evropských dotací, zmíněné chudší kraje to zdaleka tak dobře neumějí. „A Praha vysává ty nejschopnější občany,“ konstatoval Gabal.

Ve druhé polovině pořadu došlo na téma evropských kvót pro uprchlíky. Měli bychom si prý uvědomit, že uprchlické vlny se už dnes v podstatě rovnají počtu uprchlíků putujících světem za druhé světové války.  

„Ony jsou kvóty jen malou částí opatření, ale je to politicky citlivé, tak se o nich mluví, přitom tam ale jsou i jiná opatření...“ A to, že nepřijmeme kvóty, neznamená, že to vyřeší problém přicházejících uprchlíků. Tím, že se zamkneme do koupelny jen proto, že tam teče voda, když nám hoří dům, svoji situaci nevyřešíme. „Podle mého názoru to nakonec skončí tak, že budeme uprchlíky přijímat,“ konstatoval na závěr Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…