Horko v Litvínově. Romům je k pláči. Důvod? Ubytovna

23.04.2022 12:46

„Lži, vyvolávání nenávisti a útok na romské uprchlíky.“ Server Romea upozorňuje na počínání vedení města Litvínova vůči ukrajinským běžencům. V místní ubytovně, kde přebývají, musí podle zastupitelstva opakovaně zasahovat policie. Neziskovka však žádný takový výjezd policie na místo v evidenci nemá. Reportér České televize a spolupracovník ROMEA TV Richard Samko nesouhlasí i s tvrzením radních, že uprchlíci neumí ukrajinsky.

Horko v Litvínově. Romům je k pláči. Důvod? Ubytovna
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Vedení města Litvínova ve své tiskové zprávě z 20. dubna oznamuje, že s přílivem uprchlíků do vyloučené lokality nesouhlasí.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

„Situací v ubytovně Hamerský mlýn ve vyloučené lokalitě Litvínov-Janov se zabývali radní. Do ubytovny její pražský majitel přivezl 100 uprchlíků z Ukrajiny, kteří neměli u sebe žádné doklady a kromě romštiny neovládají ani ukrajinský jazyk. Od jejich příjezdu museli situaci v ubytovně řešit opakovaně jak městští, tak státní policisté. Radní se shodli, že tato největší vyloučená lokalita v České republice je přesycená kumulací sociálních, bytových a bezpečnostních problémů a není schopna sanovat problémy dalších 100 osob, jimž je potřeba věnovat značné množství podpory a péče,“ uvádí město.

„Naprosto skandální vyjádření vedení města Litvínov,“ dodává k tiskové zprávě organizace Romea. Ta začala pátrat, co se na místě konkrétně odehrává, a podle svých slov zjistila, že policie v tomto místě žádný podobný zásah neeviduje.

„Vedení města Litvínov zaútočilo na romské uprchlíky z Ukrajiny, kteří dočasně bydlí v ubytovně Hamerský mlýn na litvínovském sídlišti Janov. Radní tvrdí, že na ubytovnu opakovaně musí vyjíždět policie. Policie však odmítla, že by na ubytovně řešila jakékoliv protiprávní jednání nebo jiné problémy,“ upozorňuje nezisková organizace. Tlumočí vyjádření policie: „Od 15. dubna nebylo oznámeno v ubytovně Hamerský mlýn žádné protiprávní jednání a policie neeviduje žádný výjezd na místo. Lokalita byla 24 hodin monitorována policejní hlídkou. Policie neřešila žádný problém v dané lokalitě.“

Reportér a moderátor romské národnosti Richard Samko, který v ubytovně ve středu natáčel, uvedl, že není pravda ani to, že by uprchlíci neuměli ukrajinsky. „Natáčel jsem s nimi rozhovory pro ROMEA TV v romštině a pro Českou televizi v ukrajinštině. Ti lidé ukrajinsky umí,“ tvrdí Samko.

Na Romeu v diskusi poukázala uživatelka, že chybí dostatečné vyjádření města. „Romea by byla opravdu dobrý mírotvůrce. Sdílejte, sdílejte. Nepřehlédněte to a buďte hodně naštvaní. Vyjádřilo se k tomu to vedení města? Zeptali jste se na to ze slušnosti například starostky? Hurá, zase je senzace,“ napsala Alena Bauerová.

„Je to tisková zpráva Rady města, co proboha chcete víc. Speciálně jsme se ptali tiskové mluvčí, jestli opravdu trvají na formulaci, že tam opakovaně zasahuje policie... Naopak je to skandální vyvolávání nenávisti vedením města proti uprchlíkům, navíc evidentně lživé!“ konstatovala následně neziskovka Romea.

„Pro nás Romy to je k pláči, jak se majorita chová, to vy nepochopíte,“ vzkázala diskutérce v diskusi Romka.

„Nečekala jsem nic jiného, je to klasický příběh, co asi známe my všichni Romové,“ přidala se další žena z romské menšiny.

Jiní by situaci řešili právní cestou. „No každopádně by to chtělo podat trestní oznámení na zastupitelstvo a zvlášť na starostku, když lživě vypovídá o tom, že tam je nějaký takový problém vytváří problémy, tam, kde nejsou problémy, jsou u nich na městě, když nevědí, co dělá levá a pravá ruka,“ hodnotí incident komentující.

Diskutérům vadí rozdíly, které se mezi utečenci dělají. „Tak jim tady nevadí jen bílý Ukrajinci, mají ve všem přednost. Ale ti Romové také utekli před válkou. Hrůza co se děje,“ dodal Miroslav Horváth.

V ubytovně Hamerský mlýn je od 15. dubna ubytováno asi 80 romských uprchlíků z Ukrajiny. Zpočátku zde byly problémy s potravinami, protože provozovatel ubytovny byl nepřesně informován o složení skupiny. V následujících dnech se však do pomoci romským uprchlíkům zapojili romští dobrovolníci. Romové z Chanova, Litvínova nebo Teplic přivezli další potraviny, maso, brambory, ovoce nebo zeleninu.

„Litvínov vede starostka Kamila Bláhová z hnutí ANO, které má v městské radě 4 křesla. ANO vládne společně s komunisty a SNK Evropskými demokraty,“ poznamenává Romea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…