Horní komora obvinila vládu z pohrdání Senátem kvůli auditům z Bruselu

24.07.2019 13:07

Za pohrdání Senátem dnes označila horní parlamentní komora přístup vlády kvůli tomu, že mu ministerstva odmítla poskytnout návrhy auditních zpráv EK, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO) a unijních dotací pro holding Agrofert, napsala ČTK.

Horní komora obvinila vládu z pohrdání Senátem kvůli auditům z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu. Senátoři projednali mimo jiné zákon o úpravě vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království z EU a novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi

Tři ze čtyř oslovených ministerstev navíc odmítla vyslat své zástupce do senátní komise pro posouzení auditů. Ministři navíc odmítli přijít na čtvrteční zasedání komise, uvedl její předseda Zdeněk Nytra (ODS).

Senát v usnesení, které podpořilo 57 ze 72 přítomných senátorů s výjimkou zástupců vládního hnutí ANO a pěti členů ČSSD, vyzval vládu ke spolupráci se svými orgány.

Nytra uvedl, že postoje ministerstev zemědělství, financí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj jsou v rozporu se zákonem o jednacím řádu Senátu, podle něhož ministerstva mají poskytovat horní komoře materiály pro její činnost. Senátoři odmítli námitky senátora Miroslava Adámka (ANO), že audity jsou důvěrné, neboť členové horní komory Parlamentu jsou oprávněni se s důvěrnými dokumenty seznamovat.

Předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) označil přístup ministerstev za absurdní. „Je namístě se razantně ozvat. Je v zájmu ČR, aby vláda s Parlamentem komunikovala,“ uvedl. Do komise vyslalo svého zástupce jen ministerstvo zemědělství.

„Reakce ministerstev je pro mě naprosto nepochopitelná, je alibistická," přidal se předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Podle něj unijní nařízení, na něž se ministerstva odvolávají, umožňuje dokumenty poskytnout, pokud je na tom veřejný zájem. „Je veřejným zájmem vědět, zda dotace byly čerpány oprávněně, či neoprávněně,“ dodal.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Komise má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy. Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …