Hoši, zastřelte se. Vážná vnitrostranická dohra voleb v Brně

13.10.2014 8:40

Občanská demokratická strana ztratila oproti minulým komunálním volbám téměř polovinu křesel. Obrovský propad zaznamenala i v druhém největším českém městě, kde uplynulé čtyři roky vládla v koalici s ČSSD. Zástupci strany volební porážku neunesli a odmítli komunikovat s novináři. Úspěšný starosta městské části Brno-Starý Lískovec Vladan Krásný, dlouhodobý kritik poměrů v brněnské ODS, adresoval svým stranickým kolegům lakonické doporučení, jak z nastalé situace ven.

Hoši, zastřelte se. Vážná vnitrostranická dohra voleb v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Před čtyřmi lety oslovili občanští demokraté více než pětinu brněnských voličů, což jim po přepočtu na mandáty vyneslo čtrnáct křesel. V padesátipětičlenném zastupitelstvu následně vytvořili vládní koalici se sociálními demokraty, přičemž disponovali pohodlnou většinou v podobě dvaatřiceti křesel. V letošních volbách brněnskou ODS „převálcovalo“ na vítězné vlně se vezoucí hnutí ANO a také aktivisté z Žít Brno. Občanští demokraté obdrželi pouze sedm procent hlasů, tedy "pouhých" pět mandátů.  

Zástupci ODS drtivý volební neúspěch zřejmě neunesli, uzavřeli se ve volebním štábu a odmítli komunikovat s novináři. Oblastní rada Brno-město pod vedením Pavla Blažka, exministra spravedlnosti, dokonce údajně vydala usnesení, kterým zakazuje svým členům mluvit do médií.

Chování brněnských občanských demokratů ironicky okomentoval starosta městské části Brno-Starý Lískovec Vladan Krásný. Ten pozice ODS ve své domovině udržel, přičemž se mu povedlo počet získaných mandátů oproti minulému období navýšit o jeden. Svým stranickým kolegům přes svůj veřejný facebookový profil vzkázal: „P. S.: Hoši, zastřelte se.“ A doplnil to smajlíkem s vyplazeným jazykem.

Zbabělci, dovedli jste brněnskou ODS do řiti, vypadněte dřív, než vás vypráskají bičem

Pod příspěvkem se následně rozhořela živá diskuze, mnozí komentující dávali Krásnému za pravdu a kritizovali poměry v ODS. Sám úspěšný zastupitel neváhal do brněnských ódéesáků střílet ostrými. „Jestli hoši, co spolu mluví a hlavně pan předseda brněnské ODS a OR se jasně zítra k tomu nepostaví, o něčem to svědčí. I prohrát se dá se ctí. Ale zalézt do nory a dělat, že se nic nestalo a mlčet, jak kdybych u toho vůbec nebyl, to je chování zbabělců!“ čílil se Krásný a dodal, že jeho slovům prý nikdy nikdo v brněnské ODS nenaslouchal, akorát za ně byl údajně vždy náležitě ztrestán.

Zastupitel z Brna-Starého Lískovce se s diskutujícími podělil i o své poznatky z fungování brněnské buňky občanských demokratů. První náměstek primátora Robert Kotzian je prý obětí mocenských hrátek.

„Je to ten nejpracovitějši a nejslušnější politik, kterého jsem potkal. A jen díky své slušnosti se stal obětí mocenských hrátek. Měl to být primátor. A nestal se jim jen proto, že 3 minuty po volbách dostal ránu do vazu ZEZADU!! A během pár dnů byl podříznut, opět ZEZADU, jak podsvinče. Já u toho byl a vím, jak se to seběhlo. A vím, kdo je toho strůjcem. A už mlčet prostě nebudu. Já nemlčel ani tenkrát, jen nás bylo zoufale málo na to, abychom to dokázali zvrátit. Ale nezapomínám!! A doufám, že už konečně tito lidé, co dovedli brněnskou ODS do této řiti, vypadnou. Dřív, než je někdo požene bičem,“ poslal důrazné varování svým kolegům.

SROVNÁNÍ: Výsledky celobrněnské ODS ve volbách na magistrát a výsledek kandidátní listiny starosty Vladana Krásného ve Starém Lískovci
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…