Hospodaření Úsvitu loni skončilo ztrátou přes 32 milionů korun

03.04.2015 14:40

Opoziční hnutí Úsvit, které dělí spory i kvůli hospodaření, skončilo loni ve ztrátě 32,3 milionu korun. Hnutí získalo podle výroční finanční zprávy 23,8 milionu, náklady mělo ve výši 56,1 milionu korun. Výroční finanční zprávy stran a hnutí za loňský rok jsou ode dneška přístupné v parlamentní knihovně.

Hospodaření Úsvitu loni skončilo ztrátou přes 32 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Hnutí loni dalo na kampaně před evropskými, senátními a komunálními volbami celkem 21,3 milionu korun. Provozní výdaje činily skoro 34,4 milionu. Od státu v podobě příspěvku na činnost a na úhradu volebních výdajů dostal Úsvit 23,4 milionu korun. Dalším příjmem hnutí byly dary celkem za 225.000 korun. Nejštědřejším dárcem byl poslanec Karel Pražák, věnoval 110.000 korun. Ve čtvrtek Pražák sdělil, že z poslanecké frakce Úsvitu vystoupil.

Poslanecký klub už kvůli hospodaření Úsvitu vyloučil předsedu hnutí Tomia Okamuru

Úsvit evidoval celkem čtyři dary od jednotlivců. Advokátka Klára Samková, která měla původně vést kandidátku Úsvitu v evropských volbách, dala hnutí 50.000 korun. Poslanec Jiří Štětina daroval 20.000 korun. Čtvrtým dárcem byl Walter Matlášek z Českých Budějovic, který věnoval 15.000 korun. Úsvit měl jediného firemního dárce, Optika Daněk mu poslala 30.000 korun.

Hnutí, které má od založení devět členů, od nich loni nedostalo na příspěvcích ani korunu. Letos Úsvit rozdělily spory, hlavně kvůli hospodaření. Obě křídla v hnutí se navzájem obviňují ze zbytečného utrácení, případně i vyvádění peněz. Ve hře jsou údajně desítky milionů korun a padla i trestní oznámení. Auditor ale uvedl, že účetní závěrka podává "věrný a poctivý obraz" loňského hospodaření Úsvitu.

Poslanecký klub už kvůli hospodaření Úsvitu vyloučil předsedu hnutí Tomia Okamuru a poslance Radima Fialu. Následně v něm přerušil členství Milan Šarapatka. Frakce je nyní desetičlenná. Nestraníci, kteří ve frakci převažují, zakládají novou stranu.

Výroční finanční zprávu hnutí podepsali všichni členové předsednictva kromě Okamury. Úsvit by kvůli tomu mohl mít problém, protože statutárním orgánem je podle rejstříku politických stran a hnutí vedle výkonného tajemníka a místopředsedy Jana Zilvara právě předseda Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…