Hospodářská komora ocenila nejlepší absolventy odborných škol

19.10.2019 12:40

Hospodářská komora dnes ocenila nejlepší absolventy středních odborných škol. Ocenění jim vedle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého předával i premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO). Vyjádřili přesvědčení, že absolventy čeká dobrá budoucnost a že nebudou mít problém najít si práci. Ocenění získalo 250 absolventů škol z celé ČR. Podle Dlouhého je to poprvé, co ocenění předával premiér. Dopoledne přebírali ocenění například absolventi kadeřnických, oděvnických nebo gastronomických oborů, na další přijde řada odpoledne.

Hospodářská komora ocenila nejlepší absolventy odborných škol
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Vás čeká skutečně skvělá budoucnost, protože vy jste nejlepší ve vašich oborech. Jste skvělí studenti,“ řekl Babiš přítomným. „Jsem přesvědčen, že budete úspěšní,“ dodal. Poznamenal, že absolventi mají možnost vyrazit na zkušenou do zahraničí, vyzval je ale, aby se poté vrátili domů. „Protože my jsme tady s panem Havlíčkem vymysleli projekt Česká republika – země pro budoucnost,“ dodal. Připustil, že stát v minulosti ve školství poněkud selhal a není schopen dodat firmám lidi, které potřebují.
 
„Žijeme v době, kdy všichni slyšíme ze sdělovacích prostředků i odjinud, že je velký nedostatek na trhu práce,“ řekl Dlouhý. Nedostatek lidí na trhu podle něj skutečně panuje, ale je to tak, že někteří lidé na trhu sice jsou, ale není po nich poptávka. Firmy naopak chtějí zaměstnance, kteří na trhu práce nejsou. „Já si myslím, že vy, kteří absolvujete střední odborná učiliště a střední odborné školy, navíc s velmi dobrým prospěchem, patříte právě do té skupiny pracovníků nebo uchazečů o práci na trhu práce, kteří nebudete mít vůbec problém zaměstnání sehnat,“ prohlásil Dlouhý.
 
Ministr Havlíček vzpomněl na to, jak ho rodiče přemluvili, aby šel na stavební průmyslovku. „Já jsem jim hrozně vděčný, že mě tenkrát takhle nasměřovali, protože mě to chytlo, mě to bavilo,“ řekl.
 
Nejlepší absolventy vyznamenává Hospodářská komora od roku 1995 a za tuto dobu ocenila na 7000 studentů.
 
Podle Národního ústavu pro vzdělávání nastoupilo loni do učebních oborů s výučním listem zhruba 29 procent žáků a necelých šest procent si vybralo maturitní učební obory. Zhruba 22 procent dětí zamířilo na gymnázia a 38 procent na střední odborné školy. Zatímco zájem o gymnázia se zvyšuje, učební obory s maturitou zaznamenávají pokles. Hospodářská komora se dlouhodobě snaží tento trend změnit a podnítit zájem o studium zejména technických oborů.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…