Hospodářské noviny rozjíždějí další kauzu. Jde o Zemanovu pomstu Rychetskému a Nejvyšší správní soud

08.07.2018 10:23

Hledá se předseda. Značka: Musí být členem Nejvyššího správního soudu. A musí se líbit Miloši Zemanovi. Hospodářské noviny píší o výběru nového předsedy Nejvyššího správního soudu.

Hospodářské noviny rozjíždějí další kauzu. Jde o Zemanovu pomstu Rychetskému a Nejvyšší správní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další hosté OVM předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Na konci září končí mandát dosavadního předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy. Ve své funkci strávil patnáct let, jmenoval ho do ní ještě prezident Havel. Podle Hospodářských novin učinil z této instituce „jednu z nejdůvěryhodnějších autorit české spravedlnosti".

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Ale co zajímá všechny zúčastněné více, je kdo ho ve funkci nahradí. Předsedu NSS jmenuje prezident s kontrasignací předsedy vlády. Volba tedy visí na Zemanovi. Radit mu, koho má vybrat, chce kdekdo. Na Hrad postupně dorazily všechny špičky české justice, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. A i sám Josef Baxa se Zemanovi svěřoval se svými doporučeními. Volbu má prezident omezenou zákonem, musí vybrat někoho, kdo je už členem Nejvyššího správního soudu.

Favoritem na seznamu možných kandidátů je prý soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček. Ten již na NSS působil a proslavil se zde, když vláda podala návrh na zákaz Dělnické strany. NSS napoprvé návrh shodil ze stolu a Šimíček v rozsudku tvrdě zkritizoval odfláknutou práci ministerských úředníků. „Soud nehraje a nemůže hrát roli inkvizičního tribunálu, který by sám hledal informace o politické straně, zkoumal její činnost ze všech možných ohledů, nad rámec návrhu zkoumal program, názory strany a symboliku, kterou užívá," uvedl tehdy Šimíček v odůvodnění.

Ale Šimíčkovo jméno prý Miloš Zeman odmítá. Jako důvod měl prezident uvést, že Šimíček má pozastavený mandát, protože přešel na Ústavní soud. To ale může být jen oficiální záminka pro nejmenování. Spekuluje se, že Zeman odmítl Šimíčka, protože ho navrhl Pavel Rychetský. Předseda Ústavního soudu měl kdysi s prezidentem velmi dobré vztahy, Miloš Zeman mu ochotně naslouchal, jenže v poslední době Rychetský prezidenta často kritizoval. Před letošními prezidentskými volbami zpochybnil prezidentovo zdraví a mluvil o „kohortě panošů“, která prezidentovi škodí. O mluvčím Jiřím Ovčáčkovi dokonce v interview pro iRozhlas řekl, že by ho měl prezident na hodinu vyhodit.

Na jméno předsedy Nejvyššího správního soudu si tedy zřejmě budeme muset ještě počkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…