Hospody nepřežily covid. Pivo podraží, léto vám zhořkne

24.05.2021 22:12

Česko dál rozvolňuje. Od pondělí 24. května otevřely hotely a ubytovací zařízení; interiéry restaurací jsou na řadě v červnu. Jisté ale je, že neotevřou zdaleka všechny. Protiepidemická opatření poškodila především podnikatele v tomto segmentu. „Pandemii nepřežila třetina restaurací,“ upřesnil v rozhovoru pro Rádio Zet prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Vysvětlil, proč se některé hotely rozhodly, že otevřou později. Očekávat máme každopádně zdražování. „Ceny v hotelech porostou o pět až deset procent,“ upozornil na základě zdražování vstupů a inflace.

Hospody nepřežily covid. Pivo podraží, léto vám zhořkne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Stárek, předseda Asociace hotelů a restaurací ČR.

Zatím podle Stárka neexistují přesná čísla, kolik hotelů dnes otevřelo a kolik jich zůstalo zavřených. Mají však zprávy, že některé hotely čekají s otevřením do konce týdne. „Do horských hotelů se lidé přijedou logicky rekreovat až na víkend. Městské hotely také zůstávají uzavřené, protože nebudou mít hosty,“ zmínil, že chybí kongresová turistiku a hosté ze zahraničí.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

S optimistickým výhledem do následujících měsíců se raději drží při zemi. „Do budoucna se díváme s bolestí, ale i s radostí. A také s otazníkem, nikdo z nás netuší, co se od září stane,“ řekl Stárek, který doufá, že díky očkování a schopnosti zařídit bezpečný provoz už ke kompletnímu lockdownu vláda nepřistoupí.

„Doufám, že vládu přesvědčíme, že umíme poskytovat služby prakticky za jakékoliv situace bezpečně,“ věří, že hotely zvládnou dostát potřebným hygienickým opatřením. „My jsme to zvládali i v minulosti. Byli jsme ale i se službami postaveni do role toxického prostředí,“ zmínil Stárek, kdo nesl ekonomické břímě vládních protiepidemických opatření.

Zdůraznil, že ubytovací služby však z pohledu rizika nákazy koronavirem jsou bezpečné. „Na epidemiologické stupnici jsou hotely na čtvrtém stupni z deseti. Hotely navíc musí ze zákona vést domovní knihy, tedy i trasování pro hygieniky je mnohem snazší,“ dodal s tím, že manažeři hotelů jednají i o tom, aby svým hostům mohli nabídnout možnost samotestování.

  • Celý rozhovor ZDE

Rovněž uvedl, že asociace spolu s Hospodářskou komorou prosazují aplikaci pro bezpečný návrat k podnikání. Měla by být propojena se státními databázemi očkovaných nebo negativně testovaných lidí. „Co se týká potvrzení o bezinfekčnosti, od začátku říkáme, že na to jednak nemáme ze zákona nárok, a navíc to ani neumíme,“ upozornil Stárek.

Netroufá si předvídat, jak velký bude návratu zahraničních turistů. „Žijeme v nevypočitatelné době, nedá se to vůbec odhadovat. Musíme počkat, jak bude vypadat cestování v rámci Evropy. Díky green passu by mohlo být v rámci Evropy nějaké cestování možné. Věříme, že turisté jezdit budou,“ uvedl s tím, že na čísla, jaká byla v létě 2019, se však zřejmě dostaneme v roce 2023 nebo počátkem roku 2024. Pandemie podle něj do budoucna podpoří i trend individuálního cestování.

Znovuotevření hotelů po tak dlouhé pauze bude nákladné, i proto je třeba podobně jako u restaurací počítat se zdražováním i v ubytovacích službách. „Ceny v hotelech porostou o pět až deset procent,“ predikuje Stárek. Hlavním důvodem je zdražování v podstatě všech vstupů, které hotely mají, a samozřejmě inflace.

Koronakrizi podle Stárka bohužel nepřežila celá řada restaurací. „Pandemii nepřežila třetina restaurací. U hotelů přesná čísla zatím chybí,“ řekl s tím, že alespoň v hotelech se díky pomoci ze strany státu podařilo udržet zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…