Hovadina, propaganda, pohřeb Brežněva. Česká televize je páchnoucí stoka, musí zaplatit. Politici nám toto řekli k tomu, že ČT nadržovala Clintonové

17.01.2017 4:40

ANKETA Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Česká televize při vysílání zpravodajství „Americká volební noc“ porušila zákon. Zpravodajství prý bylo nevyvážené a stranilo kandidátce Hillary Clintonové na úkor Donalda Trumpa.

Hovadina, propaganda, pohřeb Brežněva. Česká televize je páchnoucí stoka, musí zaplatit. Politici nám toto řekli k tomu, že ČT nadržovala Clintonové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vestibul ČT

Podle RRTV došlo konkrétně k porušení ustanovení § 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb. „Provozovatel se tedy v uvedených případech dopustil porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů,“ uvádí RRTV.

Většina hostů a moderátoři jednoznačně stranili paní Clintonové

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o stanovisku RRTV a zda obecně považují zpravodajství České televize za nestranné a vyvážené. Drtivá většina politiků nepovažuje vysílání zpravodajství ČT za nestranné. Někteří politici se diví, že proti České televizi nebyly uplatněny žádné sankce.

„To mi nepřísluší hodnotit,“ reagoval stručně na dotaz ParlamentníchListů.cz vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš neodpověděl.

„Vysílání jsem sledovala a většina hostů a moderátoři jednoznačně stranili paní Clintonové. Dokonce moderátor Železný jasně vyjádřil své stanovisko tím, že poté, co hosté (jedním z nich byl Ondřej Hejma) vyjádřili podporu Trumpovi, pronesl slova ve smyslu ‚no, je to váš názor, ale my máme jiný‘,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz předsedkyně stálé komise senátu pro sdělovací prostředky Daniela Filipiová z ODS. 

„Takzvané vyvážené zpravodajství je hovadina. Znamená totiž, že lupič, oběť a policajt dostanou stejný prostor k vyjádření, taktéž kdejaký křikloun a zodpovědný demokratický politik. Dobří, ba vynikající novináři mají bohudíky svůj názor, vykleštění beznázoroví zbabělci ať si hledají jiné povolání. Zpravodajství musí být pravdivé a ctít zlaté pravidlo jasného oddělení zpráv od komentáře,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz nereagoval.

„‚Nevyvážené‘ je slabé slovo. A nejen na adresu ‚Americké volební noci‘. Že už to říká nahlas i RRTV, je ovšem slibná zpráva. Třeba si vezme do prádla i jiné tendenční agitky, sponzorované našimi koncesionářskými poplatky. Na křižovatkách, jimiž to bere svět, si lidé zaslouží mnohem objektivnější ‚média veřejné služby‘. Akce však logicky plodí i reakci. Publikum, které chce myslet vlastní hlavou, to táhne ke zdrojům, které je netahají za nos. Už je sleduje mnohem víc lidí než hlavní ‚politicky korektní‘ relace. A tomu už nezabrání ani žádné ‚ministerstvo pravdy‘,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Anketa

EU je bez USA a Británie odsouzena k záhubě. Přimkněme se k Trumpovi a mějme silný Visegrád, řekl Jiří Ovčáček. Co Vy na to?

hlasovalo: 11593 lidí

Arogance. Ať platí a nesou odpovědnost

„Rada pro rozhlasové a televizní vysílání jen upozornila na to, co musí každý pozorný divák, který informace ČT konfrontuje s ostatními evropskými i americkými médii, vidět. Každý provozovatel vysílání u nás musí dodržovat jasná pravidla, a pokud je neplní, je poměrně důrazně pokutován. Proč by něco jiného mělo platit pro ČT? Vrcholem toho všeho je arogantní reakce vedení zpravodajství, které ve své velikosti poučuje mediální orgán, co dělá dobře. Sečteno podtrženo: porušili jste zákon, plaťte pokutu. Platíte pokuty z peněz koncesionářů? Měli byste se zodpovídat,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Zpravodajství i komentování celé americké volební kampaně bylo v ČT totálně nevyvážené – nevzpomínám si na jediného komentátora či hosta ČT po celou dobu trvání kampaně, který by vyzdvihoval Trumpa nebo nějak zásadně kritizoval Clintonovou. A tahle manipulace trvá i dodnes – televize je plná informací o nějakých hackerech z Ruska, aniž bychom řešili podstatu. Hackeři, ať už byli odkudkoli doložili, že Clintonová je nekompetentní a zkorumpovaná bankéři a ohrozila americké agenty po celé planetě tím, že porušila platné předpisy pro nakládání s tajnými údaji, což je v USA zločin. A světe div se, zlý není ten, kdo se choval nekompetentně ohrozil ostatní, ale ten, kdo na tato fakta poukázal. Je přece úplně jedno, zda tato fakta pomohli zveřejnit Rusové, či ne. Ale je důležité, zda ta fakta jsou pravdivá. A pokud ano, tak je třeba Clintonovou ne volit, ale zavřít. Američané by měli tomu, kdo jednání Clintonové odhalil, líbat ruce, protože tak unikli mnohem větším neštěstím, kdyby takové neschopné bezcharakterní individuum zvolili,“ řekl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Vysílání ČT během takzvané volební noci jsem nesledovala celé. Obecně mám však ze zpravodajství kolem posledních voleb v USA, a to nejen u ČT, pocit, že komentátoři, reportéři a analytici se velmi často vyjadřovali spíš než objektivně v souladu se svým přáním a nadějí, že to Trump nakonec nezvládne, protože pro ně je Hillary Clintonová jasným favoritem. Zklamání z výsledku nedokázali skrýt. Ze zpravodajství a z vysílání ČT mám často sama rozporuplné pocity. Za příklad neobjektivity považuji pořad s názvem ‚Výchova k válce‘ v rámci seriálu Český žurnál, který nabízel ryze pacifistický pohled na klíčové otázky naší obrany, aniž jej doplňoval nějaký odborný komentář. Sama jsem na to veřejně poukazovala a považuji to od ČT za velmi nevhodné až manipulativní,“ uvedla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Konkrétní zpravodajství z prezidentských voleb jsem neviděl, takže to nemohu ani posoudit. Nicméně existuje dlouhodobá veřejná kritika z nevyváženosti zpravodajství ČT. A já s touto kritikou souhlasím. Jsou často upřednostňovány pravicové názory, do komentářů jsou zváni stále titíž politici a odborníci, kteří ovlivňují názory občanů. A z nedávné historie víme, že média pomohla některým politikům a politickým stranám do parlamentu. Tady je opravdu důležitá vyváženost poskytovaných informací, nad nimiž musí dlít RRTV,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Během celé volební kampaně docházelo k jasnému stranění Hillary Clintonové. Tento fakt se ovšem netýkal pouze České televize, ale mohli jsme ho vidět napříč různými médii v naší zemi nebo v samotných Spojených státech amerických. Jasně se také ukázal na různých průzkumech veřejného mínění, ve kterých byla podpora Hillary Clintonové značně nadhodnocena. I přes fakt, že média podporovala Hillary Clintonovou, ale dokázal Donald Trump zvítězit. Občané už mají dost takzvaných elit, které s nimi už dávno ztratily jakýkoliv kontakt. Tuto skutečnost nedokáže zvrátit ani mediální masáž. Udivuje mě, jak jsou někteří politici najednou fanoušky pana Trumpa, a přitom mu ještě nedávno nemohli přijít na jméno,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Zpupná reakce… ČT je vyvážená. Pohřeb Brežněva

„Nevím o tom. Jen vnímám, že ČT straní jedné či dvěma politickým stranám, vysílá, co se hodí. Je mi to líto, ale je to tak,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Zpravodajství ČT je podle předsedy SPO a senátora Jana Veleby nevyvážené a jednostranné už dlouhou dobu a americkými prezidentskými volbami to jenom vyvrcholilo. „Bylo až zábavné sledovat, jak s přibývajícími hodinami během hlášení volebních výsledků z jednotlivých států a blížícím se Trumpovým vítězstvím tuhnou rysy moderátorů ČT a jak nevědí co dělat, jak to komentovat. Rada už konečně reagovat musela a zpupná reakce dvou zástupců ředitele zpravodajství si nezadá s normalizační rétorikou tehdejší Zelenkovy televize a jenom potvrzuje, kam až se ČT dostala,“ dodal Jan Veleba.

„Já se na Českou televizi nedívám už několik let. Považuji ji za tendenční a neprofesionální, takže mne tato zpráva nijak nepřekvapila,“ sdělil europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Politikovi, a už vůbec ne poslanci, nepřísluší hodnotit média a jejich nestrannost. Mohu vyslovit pouze svůj subjektivní názor. Absolutní nestrannost nikdy neexistovala, neexistuje a nebude existovat. Všude pracují jen lidé a nikdo není perfektní. Každý z nich má i svůj osobní pohled na danou věc. Můj osobní názor na Českou televizi je pozitivní a jsem přesvědčen, že je vyvážená. Některý pořad se nám může zdát více doleva, některý zase doprava, ale celkově si myslím, že patří v Evropě k nejlepším. Kromě ní sleduji ještě BBC a její úroveň je podobná. Říkám to i přesto, že za tři roky, co jsem místopředsedou zahraničního výboru, mě ČT pozvala pouze jednou, ale to je na jinou debatu. Volební noc jsem samozřejmě sledoval a nepřipadala mi nějak odlišná od jiného vysílání povolebních výsledků. Jsem ale rád, že se ve Washingtonu mění stráže. Jsem přesvědčen, že paní Clintonová prohrála, protože její zahraniční politika byla opravdu velmi neúspěšná, a to říkám velmi diplomaticky,“ uvedl Pavel Šrámek z ANO, místopředseda zahraničního výboru sněmovny.

„Nesnáším termín nestranné a vyvážené zpravodajství, protože to není žádné. Natož tohle státní. Média mají být svobodná a znít různým hlasem. Divák už si to pak přebere. Jinak americká volební noc mi na ČT připadala jako pohřeb Brežněva. Možná byl i stejný dramaturg,“ smál se expert ODS na školství Václav Klaus mladší.

„Myslím si, že by se z toho měla Česká televize poučit. Osobně nevidím kritiku ČT destruktivně, ale konstruktivně,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Páchnoucí stoka polopravd a manipulací

„Nestranné vysílání? Ta páchnoucí stoka polopravd a manipulací? Podle ČT za vše můžou Putin, Zeman a Trump. Ostatní obviňují ze šíření konspiračních teorií a dezinformací, zatímco je šíří sami. Propagují za peníze občanů ČR, za sedm miliard ročně, svůj havlistický, sluníčkářský světonázor, kdy musíme lézt EU a NATO do Brusele věčné časy,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Česká televize patří do podivné skupiny liberálních populistů. Chce tak vyhovět liberálním populistům vládnoucím v bruselské administrativě EU. Je doslova vlajkovou lodí jednostrannosti. Vzpomeňte například oslavování Václava Havla a připomínání výročí charty řada diváků cítila jako nudu v režii úplně stejného typu jako před rokem 1989, tedy takzvaně za komunistů. ČT je prostě televize liberálně-populistických aparátníků. Usnesení rady o pořadu Americká volební noc bylo k ČT ještě milosrdné. ČT vytváří dojem, o který se snaží i různé hysterické, takzvaně neziskové organizace, že existuje jakýsi liberální étos a vše ostatní je populismus až xenofobie. Vytvářejí od reality zcela odtržený svět, který cynicky využívá nadnárodní kapitál, aby žvanivostí plnou lásky a soucítění zamlžily přicházející problémy. K tomu patří ne příliš dovedně skrývaná podpora skupin, které podporují invazi nelegálních migrantů do Evropy. A protiruská hysterie je vrcholem trapnosti,“ řekl Doubrava.

„Před časem jsem v ParlamentníchListech.cz k osobě Václava Havla napsal, že tímto pánem propagované krédo, že ‚pravda a láska zvítězí‘, je primitivní žvást, neboť pravda a láska nikdy nezvítězí. Ukázkou ‚nevítězství‘ je i chování České televize. Odmítání Trumpa, informování o tom, kdo všechno na této planetě ho nemusí, to je prostě až infantilní. Nevítězství Clintonové bylo ve znamení její nelásky k lidem. Produkovala jenom pózy vyztužené pravdoláskářskými alias sluníčkářskými slogany. Trump naopak říkal, co si myslí, a provokoval, přeháněl ve svých mediálních gestech, kašlal na klišé, a tím vytvářel klišé neohroženého bagristy, který hrdinně vjel do růžové zahrady zrůžovělého post-Bílého domu. V ČT zapomněli na to, co by měly analytické a komentátorské týmy vždy mít na vědomí, pokud nechtějí být trapné: Soustředit se spíše na komunitu, národ a stát než na jednotlivce, byť je to prezidentský kandidát. Především ale informovat pravdivě. Ukazovat ho v kontextu, nejen kritizovat, proč je zlý a proč druhý kandidát je téměř svatý. V tom případě nelze pozvedat jednoho nad druhého. Zadruhé není rozumné hystericky komentovat  subjektivní záměry a projevy jednoho vůdce, když nevíme, jak se skutečně projeví, až převezme úřad. Proto se domnívám, že hysteričtí kritici (jako je ČT a jejich ultraliberální fanoušci) přeceňují směrem do budoucnosti negativní vlastnosti prezidenta Donalda Trumpa jako chodící ztělesnění zla a chaosu,“ uzavřel Doubrava.

Celou radu bych rozpustil, polovinu redaktorů ČT vyházel a byl by klid…

„Myslím si, že kdyby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání České televize plnila svoji funkci, tak by na nevyváženost a viditelnou strannost při vysílání, a to nejen zpravodajství, už dávno přišla. Poslanci KSČM na to poukazují už více než dva roky. Takto to vypadá, že se buď někdo dobře placený probudil, nebo jim došel fakt, že příštím prezidentem USA bude Donald Trump, a v duchu české mentality mu začínají podkuřovat. Ještě by, a to berte zcela ironicky, mohla přicházet obava z toho, že Chovancův šmírovací úřad prohlásí, že ČT vysílá dezinformace. Celou radu bych rozpustil, polovinu redaktorů vyházel a byl by klid. Jenže to bychom nesměli být v Česku,“ sdělil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Předmětný pořad jsem neviděl, takže případnou nevyváženost neumím posoudit. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení televizi sleduji jen výjimečně, jelikož informace čerpám zejména na netu, takže ani na tuto otázku nemám relevantní odpověď,“ uvedl senátor STAN Jan Horník.

„Konečně to někdo řekl, a nejde zdaleka jen o Trumpa. Oni totiž nereportují, oni vychovávají. A pak se diví, když lidi raději chodí (bohužel) na různé pochybné servery, protože jim televizní výchova už leze z uší. Parta zpravodajců, která si TV zprivatizovala ve spacákové ‚revoluci‘ roku 2000, je tam dodnes. Lidi jako Wollner, Fridrichová a tak dále, prostě agitační tým. Kdo jim tenkrát pomáhal, má dodnes bonus,“ míní europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Rozhodnutí ‚velké‘ rady vítám. ČT dovedla princip plurality názoru do absurdní podoby – neúměrný prostor dostávají nikým nevolení a samozvaní hlasatelé myšlenek, pro které jsou Donald Trump a slíbená politika, kterou představuje, nepřijatelné. Nejde přitom ale jenom o krizi mainstreamových médií v ČR. Připomenu kampaň CNN proti Trumpovi, která pokračuje i po jeho zvolení. Na tiskové konferenci před inaugurací budoucí prezident tuto zatím všemocnou stanici ignoroval. Nepřipustil její otázky. S něčím takovým si zahrává ČT i u nás. Myslím, že ještě větší problém než ztráta prestiže u politiků je ztráta prestiže u diváků. K tomu ČT spěje mílovými kroky,“ domnívá se poslanec ANO a bývalý redaktor ČT Zdeněk Soukup.

„Je úlohou RRTV hodnotit vyváženost zpravodajství veřejnoprávních médií, akceptuji proto její vyjádření k ‚Americké volební noci‘. Pokud bych měl dojem, že zpravodajství vyvážené není, obrátil bych se na RRTV, aby mi můj dojem buď vyvrátila, nebo podle zákona konala. Stěžovat si do privátních médií či na sociálních sítích není řešení,“ uvedl senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

„O vyváženosti ČT si můžeme myslet svoje. Problém, který platí poslední dobou pro všechny média, je, že prezentují především názory, a nikoliv fakta. Zatímco fakta jsou jasná, hmatatelná a jasně definovatelná, názor, slovy klasika, je jako díra do zadku. Každý má holt nějaký. Až se média omezí na prezentaci faktů a nebudou cpát přes sílu svoje názory, pak se mnohé jistě zlepší,“ myslí si poslanec Petr Adam.

Havlův kult osobnosti v ČT. Manipuluje s veřejností, šíří propagandu a mnohdy i fámy a lži

„Přiznám se, že se upřímně bavím, když si představím, jak ti samí redaktoři ČT, kteří vychvalovali paní Clintonovou, se s viditelným ‚odstupem‘ vyjadřovali k panu Trumpovi. ČT celou dobu kampaně v USA dávala najevo negativní pohled na pana Trumpa a glorifikovala Clintonovou. Výtky vůči ČT jsou v tomto případě namístě,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Tuto zprávu jsem zaznamenal. Co mně tam chybělo, je závěr. Bude nějaká sankce? Nebo nebude? V tom případě nepotřebujeme žádný orgán na kontrolu,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Zpravodajství ČT už dlouho nepovažuji za objektivní, nestranné a vyvážené. Je nejvyšší čas tomu věnovat patřičnou pozornost!“ uvedla poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Mnou dlouhodobě zastávané postoje ve sněmovně hovoří zcela jasně. Publicistika a zpravodajství ČT jsou často velice nevyvážené, mnohdy i zcela neobjektivní až zavádějící. Redaktoři politikaří místo toho, aby o věcech jen diváky informovali. Vidím to jako jakýsi neblahý pozůstatek Havlova kultu osobnosti ve veřejnoprávním médiu. Rada ČT a RRTV jsou dlouhodobě k této situaci hluchoněmé a stížnosti koncesionářů prakticky neřeší. Nejspíše až teď pánové a dámy radní nabyli dojmu, že Trumpa již musejí konečně začít i oni akceptovat, přičemž další mediální boje s ním jsou zbytečně a dopředu ztracené, přece jen jde o amerického prezidenta a s tím by se půtky a mediální osočování nemusely vyplatit, ne nepodobně tomu, jak dnes Trump veřejně školí CNN. Pravidelně navrhuji ve sněmovně, a nejen z těchto důvodů, neschválit Zprávu o činnosti ČT. V kuloárech dostávám podporu napříč politickým spektrem, avšak při samotném hlasování se potom nestačím divit. Statečným zůstane před kamerami ČT málokdo a jeden velice mediálně známý kolega mi po straně dokonce řekl, že mám sice pravdu, ale boj s ČT se nedá vyhrát,“ podotkl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Vítám fakt, že se o závislost a nevyváženost zpravodajství ČT konečně začala zajímat také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poté, co na to už mnoho měsíců upozorňují politici, odborníci a občané – koncesionáři. Je alarmující, že určitá skupina lidí, rádoby nezávislých novinářů a redaktorů, za peníze daňových poplatníků manipuluje s veřejností, šíří propagandu a mnohdy i fámy a lži. Musíme si ale uvědomit, že tuto skupinu někdo řídí, určuje směr. Proti těmto lidem je potřeba zakročit, a ne vyhodit střihače za to, že v rozhovoru s prezidentem Zemanem vystřihl větu o Bakalovi. Vyhozen měl být ten, kdo mu to nařídil. Ryba smrdí od hlavy,“ míní poslankyně Pavlína Nytrová.

Já si práce České televize vážím…

„Kontrolou vyváženosti programů a zpravodajství ČT se musí zabývat RRTV, má k dispozici monitoring, a tedy i přesná data. Já usuzuji jako divák, že se ČT o vyváženost snaží. Konkrétní zpravodajství o amerických volbách bylo velmi vypjaté a bylo těžké zachovat neutralitu u výroků Donalda Trumpa, které byly provokativní. Já si práce České televize vážím. Samozřejmě že snaha o zlepšení musí pokračovat,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Chápu v některých aspektech rozezlení Rady a výtky k volebnímu speciálu České televize během amerických prezidentských voleb. Výběr hostů i podle mého názoru nevystihoval plně názorové spektrum, které mělo být zachyceno. V tomto směru je výtka vůči ČT oprávněná. Na straně druhé ale ve vyjádření rady nacházím některé body, které také nelze označit za vyvážené – například údiv nad tím, že jednotlivé americké státy volící Donalda Trumpa byly označeny červeně, je absurdní, protože sytá červená je historicky barvou republikánů a takto jsou státy během voleb označovány všude na světě. Také výraz ‚červená tsunami‘ pro označení sílící podpory republikánského kandidáta je v novinářské oblasti běžný a opravdu bych na tom nestavěla kritiku konkrétního pořadu a závěr o jeho nevyváženosti,“ vysvětlila poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Zaprvé si myslím, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se měla v minulosti ozvat už dávno a často. Kdyby tak učinila, forma a zejména obsah zpravodajství by nebyly tam, kde dnes jsou. Ale i tak díky za tuto vlaštovku. A tím současně i říkám, že se s názorem na nevyváženost nejen ‚Americké volební noci‘, ale i ostatního zpravodajství ČT ztotožňuji. Mimo příklady, které  uvádíte, a určitě bychom jich našli mnohem více. Mně například moje asistentka zpracovala přehled hostů pořadu Otázky Václava Moravce za toto volební období podle osob a podle stranické příslušnosti. Těžko hledat pojítko se současným složením sněmovny i s aktuálními průzkumy. Obecně ‚vyváženost‘ ve zpravodajských pořadech je poněkud nakloněna. Pokud je RRTV politickým orgánem – je volena sněmovnou (a tedy pod vlivem vítězných stran), situace se těžko výrazněji změní,“ uvedl poslanec Karel Fiedler.

„Stejně jako mnoho lidí si to také myslím. Většina z nich byla udivena už např. při hlasování o Brexitu. ČT často ve vztazích Východ – Západ není objektivní. Trump jistě není ideální kandidát na prezidenta, ale byl snad demokraticky zvolen, a proto mne překvapuje reakce těch, kteří o demokracii mluví nejvíc, ale ne nestranně. Český občan je zcela evidentně manipulován směrem k naplnění zájmů některých. Dobře to je vidět například ve vztahu k panu Zemanovi,“ míní senátor KSČM Václav Homolka.

„To snad s výjimkou sluníčkářů a pravdoláskařů bylo zřejmé každému. Je to už klasika. Připomenu toliko Majdan. Radě trvalo vskutku dlouho, než se rozkývala. Kéž svůj názor udrží. Jen mne zajímá, zda se něco změní a někdo za to ‚zaplatí‘. Pochybuji,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Manipulace

„V čase 4:35 hodin (reálný čas – SEČ) došlo k manipulativnímu spojení obrazu a slova během reportáže o postoji amerických celebrit k oběma kandidátům – v okamžiku, kdy v komentáři zněla informace, že ‚proti Donaldu Trumpovi už mezi hvězdami vznikla i petice, připojilo se k ní na 70 tisíc lidí s heslem: zastavte nenávist‘, byly v obraze zařazeny fotografie osobností, čímž mohl být u diváka vytvořen jednoznačný dojem, že se jedná právě o osoby, které se připojily ke zmiňované petici. Mezi těmito zobrazenými osobami přitom figurují mj. i Clint Eastwood nebo Chuck Norris, tedy herci, kteří naopak v kampani otevřeně Donalda Trumpa podpořili. Toto podsouvání obrazové informace do falešného kontextu s komentářem tedy vytvořilo nepravdivý a zavádějící obraz reality,“ píše například RRTV.

Problematických míst našla rada více: „V čase 7:15 se moderátor v rámci otázky pokládané americkému velvyslanci odvolává na výrok Trumpova potenciálního ministra Newta Gingriche, který řekl, že si není jist, zda stojí za to riskovat jadernou válku kvůli takovým předměstím Petrohradu, jako je Estonsko. Moderátor však vztáhl tento výrok na všechny baltské státy a položil otázku v tomto znění: ‚Jak si vysvětlit výroky, že baltské státy jsou předměstím Petrohradu?‘, čímž se dopustil nepravdivého tvrzení a hrubým způsobem zveličil a překroutil realitu.“

V rámci pořadu došlo podle rady navíc opakovaně k situacím, „kdy nebyla respektována zásada, že názory nebo hodnoticí komentáře musejí být odděleny od informací zpravodajského charakteru“.

Prostřednictvím otevřeného dopisu se zástupci šéfredaktora České televize Michal Kubal a František Lutonský ohradili vůči kritice Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která poukázala na nevyváženost ve zpravodajství týkající se pořadu Americká volební noc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…