Hovořili jsme s voliči na neblaze proslulém mosteckém sídlišti. A stálo to za to

11.10.2014 9:48

Přibývá politických převlékačů kabátů. Politici přestali jezdit do ghetta. Už si zde aspoň nekupují hlasy. To a mnohé další se dozvěděla redaktorka ParlamentníchListů.cz během reportáže na Mostecku, v regionu s nejvyšší nezaměstnaností, kde zavítala i do volebního okrsku v romském ghettu Chanov.

Hovořili jsme s voliči na neblaze proslulém mosteckém sídlišti. A stálo to za to
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Příznivec komunistické strany Miroslav Vonášek by chtěl vrátit čas.

Andrea Polščáková přichází se dvěma dětmi volit do volebního okrsku 7. Základní školy v Mostě, která zvítězila v televizní reality show Nejlepší česká škola. „Do politiky moc nevidím. Jsem na mateřské dovolené,“ nechce se jí nejdříve moc mluvit. Pak ale nacházíme téma, které je jí blízké a má k němu co říct. „Jak se mají rodiny v Čechách, to záleží na každém, jak k tomu přistupuje. Je příjemné dostat porodné, na první dítě jsem ho obdržela, na druhé už ne. Ale nejsem pro, aby měli lidé nárok na porodné za každé dítě. Je to pak spojeno s penězi na úkor dětí,“ říká žena.

Členka okrskové komise a mostecká volička starší generace Jitka Vrbická, která na místní škole rovněž pracuje, nemá jediného favorita voleb. „Ráda bych tu viděla od každého něco. Takový mix. Jedna strana s převahou, to nikdy není dobré,“ mluví o tom, jaké obsazení radnice by ráda viděla. Nejpopulárnější český politický představitel dle posledních průzkumů, Andrej Babiš se svým hnutím ANO, které má nově i v Mostě své zastoupení, i když z ne příliš známých tváří, se u ní vlídných slov moc nedočká. „Babišovci? To je politika líbivá pro lidi,“ myslí si a dodává, že by klidně mohl dál zůstat premiérem Bohuslav Sobotka. „Nemám s tím problém,“ dodává s tím, že současná vláda pod jeho vedením koneckonců přidává důchodcům, také se jde po daňových únicích a podobně.

Zcela nespokojen je pro změnu levicový volič, strojvedoucí Miroslav Vonášek. „Teď je to všechno špatně. Hnutí ANO není dobrá strana. Je to horší než předtím, nic pravdivého zatím moc nebylo,“ míní věrný volič komunistické strany, který příležitosti vhazovat hlasovací lístek využívá pravidelně. „Za komunistů byla práce a podobně. Radši budu hodinu čekat na banány než 10 let na práci,“ shrnuje důvody svých rudých preferencí a dodává: „Také je mnohem více převlékačů kabátů, než bylo dříve.“

„My jsme spokojení, jak to je. Jdu volit, protože to je povinnost,“ říká žena přicházející s dítětem, partnerem a zřejmě kamarádem. „Můžeme něco změnit, přispět k lepšímu. I když jednotlivec to úplně ovlivnit nemůže,“ dodává jeden z mužů.

Chanovským chybí výjezdy politiků

V Chanově to vypadá, že zdejší obyvatelé moc neznají ani nejvyšší české politické představitele. Babiš, Sobotka, Kalousek? A kdo pod kterou partaj patří, o tom tu není moc přehled. Oslovení voliči se shodli rovněž na tom, že je nejvíc zajímá, co se udělá tady u nich. Proto se ve volbách rozhodují spíš nad zdejšími hnutími. „Volil jsem ty stávající,“ říká dvaadvacetiletý Rom a nechává se fotografovat s přáteli. Nic víc prý nemá co říci, o celostátní politice moc neví. „On je takový samotář. On politice moc nerozumí,“ říkají ti okolo.

Starší muži jsou sdílnější. „Nic není skvělé. Musí se to změnit. Aby se lidé měli jako kdysi. Hlavně aby byla práce a aby nebyl rasismus. Házejí nás všechny do jednoho pytle,“ říká jeden. „Dřív se tu netrhly dveře. Jezdili sem politici. Přišli, ptali se, co potřebujeme, prozradili, co nás čeká. Teď se tu s námi nikdo nebaví,“ říká jeho kolega o stávajícím politickém establishmentu statutárního města. „Teď se tu před volbami neuplácí jako dřív. Dostali asi rozum,“ připomíná, jaké pozitivum se dá najít v tom, když se sem v předvolebním čase politici se svými sliby tolik neženou. „Je ale hrozné, když člověk slyší, jak ty strany jdou všechny proti sobě,“ dodává ještě a připomíná tím vulgární a útočné předvolební kampaně.

První nechce říci jméno, i druhý po něm zakroutí hlavou, že radši ne a že je tam všichni znají. Jeden odvážnější se ale najde. „Měly by se tu změnit ty byty. Opravit vše, lavičky a tak dále. Babiš to dělá dobře, tu politiku. Mělo by se vše vrátit, jak bylo dřív. Byla práce. Zvednout peníze. Prostě aby to bylo jiné,“ říká Jan Puža.

Chanovské sídliště původně šlo do voleb s vlastní kandidátní listinou. Nakonec z velké předvolební iniciativy nic moc není. Zůstali jen čtyři kandidáti. Dá se předpokládat, že místo v městském zastupitelstvu nezíská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…