Hrad dostane o 3 miliony méně

23.02.2022 12:02

Kancelář prezidenta republiky by měla mít v letošním rozpočtu na výdaje 420,1 milionu korun. To je proti rozpočtu schválenému na loňský rok o 2,7 milionu korun méně.

Hrad dostane o 3 miliony méně
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Důvodem je úbytek peněz z evropských fondů určených na financování projektů v lánské oboře. Návrh rozpočtu Hradu dnes doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Z celkových 23 přítomných členů výboru hlasovalo pro návrh 20 poslanců, tři se zdrželi. Žádný návrh na změnu rozpočtu Hradu ve výboru dnes nezazněl.

Současný návrh rozpočtu prezidentské kanceláře je stejný jako návrh, který předložila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Důvodem je, že základní parametry rozpočtu Hradu schválil v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech již loni v květnu sněmovní rozpočtový výbor. Obě vlády, současná i bývalá, pak tyto údaje zapracovaly do návrhu rozpočtu, jak jim ukládá zákon.

Běžné výdaje mají činit zhruba 368 milionů, na investice má jít téměř 52 milionů korun. Pro Správu Pražského hradu je na investice vyčleněno 30 milionů, na investice v lánské oboře téměř 22 milionů korun. Například na rekonstrukci svahů v lánské oboře má jít 12 milionů korun, na rekonstrukce tamních cest tři miliony a na rekonstrukce správních budov přes dva miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…