Hrad nechce prozradit, kdo byl pozván na slavnostní recepci

24.11.2012 7:46

Kancelář prezidenta Václava Klause se snaží utajit, koho hlava státu pozvala na slavnostní recepci k letošnímu 28. říjnu. Podle serveru lidovky.cz tam byly dvě tisícovky hostů, jejich seznam ale chybí.

Hrad nechce prozradit, kdo byl pozván na slavnostní recepci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Václav Klaus na Pražském hradě během recepce následující po předávání státních vyznamenání 28. října 2012

Server se začal zajímat o lidi pozvané na akci poté, co se začalo spekulovat, že v Rudolfově galerii vyskytovaly také kontroverzní osobnosti. Lidovky.cz proto požádaly o seznam na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Prezidentská kancelář ale smetla ze stolu jak žádost tak odvolání.

Kancelár zve lidi, ale volbu provádí prezident

„Vedoucí kanceláře prezidenta republiky nadále trvá na názoru, že volbu pozvaných hostů provádí vždy výlučně prezident republiky a kancelář toto rozhodnutí administrativně a technicky provádí, ale celkovým seznamem nedisponuje," zdůvodnil Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Seznam ale nejspíš musel vzniknout kvůli bezpečnostním a organizačním důvodům. Na Hrad by se mohli dostat i lidé, které nikdo nezval.

Je to starý trik, tvrdí expert na otevřenou státní správu

 

Expert na otevřenou státní správu Oldřich Kužílek serveru vysvětlil, že se Klausovi lidé uchýlili k mnohokrát použitému triku, aby se vyhnuli nepříjemným otázkám. V informačním zákoně totiž není prezident přímo uveden jako povinná osoba. Podle Klausových spolupracovníků se tedy na něj nevztahuje povinnost odpovídat.

Nejvyšší správní soud ale tuto kličku už jednou označil za nepřípustnou. „Nejvyšší správní soud má za to, že o všech žádostech o informace týkajících se jak prezidenta republiky, tak jeho servisní organizace (Kanceláře), by měl rozhodovat pouze jeden subjekt, a to Kancelář prezidenta republiky,“ stálo v rozsudku.

Hrad už s LN jednou prohrál. Bude čelit další žalobě

V uplynulém roce Hrad například tajil, kolik pobírají státem placení zaměstnanci, přestože Nejvyšší správní soud rozhodl, že veřejnost má právo tyto částky znát. Pak ale úředníci z Kanceláře museli ustoupit, protože prohráli u soudu v Lidovými novinami.

Server Lidovky.cz proto slíbil, že i v současném případě podá žalobu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…