Hrad se měl omluvit za kauzu Peroutka. Místo toho se odvolal. Je tu další dějství sporu

01.09.2016 6:28

Pražský městský soud dnes projedná odvolání Kanceláře prezidenta republiky proti rozsudku, podle něhož se má Hrad omluvit Terezii Kaslové za výroky prezidenta o jejím dědečkovi, novináři Ferdinandu Peroutkovi, píše ČTK.

Hrad se měl omluvit za kauzu Peroutka. Místo toho se odvolal. Je tu další dějství sporu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Miloš Zeman označil Peroutku v projevu k výročí osvobození Osvětimi za autora článku "Hitler je gentleman" a výroku "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky".

Historici po Zemanově vystoupení upozornili na to, že Peroutka zmíněný text v časopise Přítomnost nenapsal a že autorem výroku o vlcích je novinář Jan Stránský. Prezident se neomluvil a trvá na tom, že článek četl.

Obvodní soud pro Prahu 1 v březnu nepravomocně rozhodl, že Kaslová má právo na omluvu Hradu. Soudkyně Kateřina Sedláková to zdůvodnila mimo jiné tím, že prezidentská kancelář nepředložila žádný důkaz o pravdivosti Zemanových výroků. Prezident soudkyni následně zkritizoval, její verdikt označil za amatérismus. Hrad avizoval, že spor případně dovede až k Ústavnímu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…