Hrad zablokoval dezinformační média. S nimi i Fridrichovou s Wollnerem. Jenže druhá strana nemlčí. Naopak

22.05.2021 13:33 | Ze sítí

Hradní kancléř Vratislav Mynář oznámil, že prezident republiky a jeho spolupracovníci nebudou poskytovat informace některým médiím, jako jsou pořad 168 hodin České televize, Deník N či Seznam Zprávy. Svůj krok Mynář spojil s bojem proti dezinformacím. Netrvalo dlouho a dostavily se reakce. Na Hrad přišla poděkování za ocenění práce novinářů a za Hradem uveřejněný výčet časopisů, serverů a pořadů, které opravdu stojí za to číst a sledovat. Ozval se i Miroslav Kalousek.

Hrad zablokoval dezinformační média. S nimi i Fridrichovou s Wollnerem. Jenže druhá strana nemlčí. Naopak
Foto: Hana Brožková
Popisek: Hradní kancléř Vratislav Mynář

„V souvislosti s tím, že některá média se čím dál častěji snaží neseriózním a nestandardním způsobem získávat informace od pracovníků Kanceláře prezidenta republiky, a to dokonce i informace týkající se probíhajícího vyšetřování či informací klíčových pro bezpečnost České republiky, informuji z pozice vedoucího KPR o následujícím opatření. Kancelář prezidenta republiky v rámci boje proti dezinformacím, jehož význam potvrdila mimo jiné během jednání v lednu roku 2021 i Evropská komise, nadále nebude poskytovat jakékoli informace týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, blogu Deník N, redakcím 168 hodin a Reportéři ČT,“ napsal Mynář v prohlášení, které je k nahlédnutí na stránkách Pražského hradu.

Kancelář prezidenta republiky prý musí dbát o svou dobrou pověst, a média jako Seznam Zprávy či pořad ČT 168 hodin ji podle kancléře poškozují.

Při šíření dezinformací, jak je chápe Mynář, využívají server Seznam Zprávy či Deník N anonymní zdroje, čímž podle kancléře jen zastírají své lhaní.

„Anonymní ‚zdroje‘ informací o různých kauzách a případech přitom názorně ukazují běžnou praxi českých médií – jde o způsob, jak zcela beztrestně lhát. Novinář má totiž před soudem právo na ochranu tohoto zdroje, a tak k šíření dezinformace stačí pouze odvolání se na anonymní zdroj. Dělo se tak v případě mnohých článků o údajných schůzkách s čínským velvyslancem (Deník N) či nyní při snaze o vyvolání další mediální kauzy týkající se zprávy BIS. I v tomto případě blogu Deník N našeptávají konspirační teorie různé tajemné ‚anonymní zdroje z Hradu‘. Dovolím si přesto vyzvat Deník N, aby předložil důkaz o tom, že skutečně komunikuje s pracovníkem Pražského hradu – ukáže-li se, že kdokoli ze zaměstnanců Pražského hradu komunikuje i přes stanovený postup se zástupci těchto dezinformačních médií, veřejně se omluvím,“ uzavřel Mynář.

A jak se k tomu postavili zástupci zmíněných médií?

Z Deníku N zaznělo, že se pro tento server v podstatě nic nemění.

„Deník N bude dál dělat svou práci: pravdivě informovat své čtenáře a veřejnost o podstatných věcech, které se týkají politického rozhodování, včetně toho činěného v Kanceláři prezidenta republiky,“ uvedl šéfredaktor Deníku N Pavel Tomášek.

„Tohle je prostě ňuňuňu...“ doplnil k tomu novinář Deníku N Jan Moláček. „Krásný víkend všem, zejména klubu podporovatelů nezávislé žurnalistiky na Hrad, tohle jsme si snad ani nezasloužili!“ popřál svým čtenářům na sociální síti.

Filip Titlbach se nad prohlášením Vratislava Mynáře zasmál.

„Lol. Náš blogísek čítající 50 novinářů se samozřejmě umlčet nenechá,“ podotkl.

Podle Ivana Kvasnici je prohlášení Hradu důvodem k prodloužení předplatného Deníku N.

„Namotivoval jste mne si dnes prodloužit předplatné Deníku N na další rok ve vyšší verzi,“ vzkázal prezidentovi Miloši Zemanovi pan Kvasnica.

Hrad a novináři

Hrad a novináři

Hrad a novináři

V podobném duchu se vyjádřila taktéž moderátorka pořadu veřejnoprávní televize 168 hodin Nora Fridrichová.

„Děkujeme za uznání naší práce, ve které budeme pokračovat,“ poznamenala Nora Fridrichová na sociální síti Facebook. Obratem doplnila, že Hrad na pořad 168 hodin fakticky nereaguje už dlouho, takže pro Fridrichovou a její kolegy se vlastně vůbec nic nemění. Hrad jen nahlas řekl to, co praktikuje už dlouho. „Jen aby nevzniklo nějaké mylné zdání o výkonech hradního mluvčího. Komunikace vágní už doteď, s odpověďmi typu: 168 hodin nesleduji jako občan, jako divák, ani jako mluvčí. Čili za nás žádná změna,“ uvedla doslova.

Hrad a novináři

Dobrodruh Dan Přibáň poslal na Hrad poděkování za to, že uveřejnil seznam médií, která teď lze považovat za důvěryhodná a hodná čtení.

„Děkuji panu prezidentovi za praktický seznam důvěryhodných médií! Zařadím jej hned vedle seznamu osobností, které odmítl vyznamenat či povýšit, čímž potvrdil jejich kvality,“ poznamenal Přibáň.

Hrad a novináři

Komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo naznačil, že dezinformace se mohou šířit právě z Hradu. „Chápu obavy KPR, ale my bychom si jejich informace vždycky ověřili...“ uvedl.

Hrad a novináři

Lékař Michal Šotola připomněl, že Hrad je jako veřejná instituce povinen poskytovat médiím informace. „Ale podle paragrafu 106 o svobodném přístupu k informacím je povinna informace poskytnout. Lze to soudně vymoci,“ napsal lékař, který na sociální síti Twitter sám sebe popisuje jako kverulanta.

Hrad a novináři

Novinář Ondřej Kundra dospěl k názoru, že na Hradě se Respektu a dalších vyjmenovaných médií vlastně bojí. „Tak už mi je jasné, proč mi dnes prezidentův mluvčí neodpovídá. Chtěl by, ale kancléř Mynář mu to zakázal. Respektu a pár dalších médií se na Hradě bojí.“

Hrad a novináři

Kanonádu namířenou na Hrad uzavřel občan Miroslav Kalousek (TOP 09), který označil chování prezidenta Zemana a jeho podřízených za skandální.

„V ČR prezident republiky ani nepanuje, ani nevládne, ale slouží. K té službě patří i samozřejmá povinnost jeho kanceláře poskytovat informace prostřednictvím všech médií. Výběr titulů, kterým nebude odpovídáno, je skandální odepření jedné ze základních služeb veřejnosti,“ vypálil Kalousek.

Hrad a média

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…