Hradečtí lékaři se vrátili z Jordánska, operovali hlavně uprchlíky

07.12.2018 10:45

Tříčlenný tým z Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) se vrátil z Jordánska, kde v Ammánu pomáhal léčit také pacienty z uprchlických táborů. Lékaři z oční kliniky za osm dnů na konci listopadu stihli 258 operací šedého zákalu, sdělil dnes ČTK mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Šlo o sedmou misi hradeckých specialistů v Jordánsku, při jejich dubnové návštěvě odoperovali šedý zákal 211 pacientům.

Hradečtí lékaři se vrátili z Jordánska, operovali hlavně uprchlíky
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

Tříčlenný tým z oční kliniky tvořili dva lékaři a jedna sestra. „Bylo to pro celý tým velmi náročné. Ten rekordní počet operací, které jsme provedli, je již skutečně na hranici chirurgických možností,“ uvedla přednostka Oční kliniky FNHK Naďa Jirásková, která tým v Jordánsku vedla.

Operace šedého zákalu byla určena pro pacienty, kteří by bez zákroku mohli oslepnout. V 90 procentech šlo o syrské uprchlíky, část z nich pocházela přímo z utečeneckých táborů, tým také operoval několik chudých Jordánců. „Převážně se jednalo o starší pacienty, muže i ženy. Pro mnoho z nich to byla první návštěva u lékaře, a tak ta komunikace s nimi je velmi obtížná,“ uvedla Jirásková.

Oftalmologové z hradecké oční kliniky v Jordánsku využívali pomoci personálu místní nemocnice, který například vybíral a připravoval pacienty.

Mise lékařů z hradecké nemocnice spadala pod humanitární program Medevac, ve kterém je pro letošní rok 60 milionů korun. Většina částky je určena na zdravotnické aktivity, například vysílání českých lékařů do postižených oblastí nebo evakuaci zdravotně postižených obyvatel jiných zemí k léčení do českých nemocnic.

Medevac funguje v ČR od roku 1993. V počátcích zahrnoval zejména evakuaci pacientů na léčení do ČR. První pacientkou byla čtyřletá holčička zraněná granátem ve válce v Bosně a Hercegovině. Operovali ji lékaři v Motole. Od roku 1993 do roku 2013 bylo v Česku v rámci programu Medevac léčeno 171 zahraničních pacientů, převážně dětí.

Po roce 2013 se program rozšířil o vysílání expertů do zahraničí. Čeští lékaři pomáhali vedle Jordánska také v Kambodži, Keni, Iráku, Maroku či Senegalu. V první polovině roku 2018 vycestovalo pomáhat do zahraničí devět týmů ze šesti nemocnic. Od roku 2015 Česko poskytuje také odborné stáže pro lékaře z oblastí postižených humanitární krizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…