Hradní Mynář se zcela otevřeně rozpovídal. Dozvíte se například o přínosech kouření

28.12.2014 8:29

Němečtí novináři bývají lépe připraveni než jejich čeští kolegové. Tohle, ale i další výtky k práci tuzemských žurnalistů zazněly v obsáhlém rozhovoru, který poskytl serveru Deník.cz hradní kancléř Vratislav Mynář. Mluvilo se také o neřestech hlavy státu, o tom, že mediální obraz Miloše Zemana neodpovídá realitě, o plánech omezit prezidentské pravomoci či o tom, zda existuje dohoda, podle níž by se měl Andrej Babiš stát novým premiérem.

Hradní Mynář se zcela otevřeně rozpovídal. Dozvíte se například o přínosech kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Mynář si posteskl, že zdejším žurnalistům není vždy vlastní profesionalita. „Nedávno byli na Hradě novináři z Bildu a pan prezident to shrnul, že je zřetelný rozdíl mezi připraveností a přístupem německých a českých zástupců médií ve prospěch těch prvních,“ uvedl Mynář.

Když si nejmenovaný politik zapálí doutník, je to noblesní, když si Zeman zapálí cigaretu, je to nevhodné

Na námitku redaktorky Kateřiny Perknerové, že vše se na lajdáctví nebo zaujatost novinářů svést nemůže, protože když něco Miloš Zeman řekne v přímém přenosu, tak to prostě v éteru je a nelze se divit, že to všichni komentují, dokonce i v zahraničí, kancléř reagoval rčením: „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.“

Podle Mynáře by totiž úplně stačilo, kdyby se všem měřilo stejným metrem. „Když si nejmenovaný politik někoho pozve na pivo, je to cool, když si pan prezident Zeman dá skleničku vína, tak je alkoholik. Když si tentýž politik zapálí doutník, patří to k jeho původu a je to noblesní, když si pan prezident dá cigaretu, tak je to nevhodné, protože kuřáci nepatří do 21. století.“

Zemana jsme si zvolili v přímé volbě. A všichni jsme věděli, že je kuřák

Na námitku redaktorky, že například ale neslyšela ministra obrany Stropnického doporučovat dětem, aby „počkaly do 27 let a potom začaly kouřit zcela bez rizika", jak ke zděšení lékařů na návštěvě tabákové továrny Philip Morris řekl Miloš Zeman, Mynář reagoval: „Možná je lepší, že řekl, aby začaly kouřit až v sedmadvaceti, než aby je nabádal, aby začaly v sedmé třídě.“ Perknerová oponovala tím, že děti by neměly začínat s kouřením vůbec. „Kouření by se podporovat nemělo, ale na druhé straně je fakt, že kuřáci přinášejí do státního rozpočtu vysoké procento daní, takže každá mince má dvě strany,“ argumentoval kancléř.

Na námitku, že lidé chtějí mít na Hradě nejen intelektuálně bystrou osobnost se znalostí politických fines, ale také někoho, kdo by byl pro dítka školou povinná vzorem a přirozenou autoritou a která by je měla například nabádat, aby nepožívala žádných drog, neboť ve stáří by se jim to mohlo škaredě nevyplatit, Mynář odpověděl: „Možná by to byl ideální stav, ale berte to tak, že Miloše Zemana jsme si zvolili v přímé volbě a všichni jsme věděli, že je kuřák.“

Veřejnoprávní televize nepřiznala, že Zemanovu odpůrkyni lidé na náměstí vypískali

Mynář s prezidentem absolvoval všechny jeho cesty po českých a moravských krajích a na základě toho tvrdí, že prezidentův mediální obraz je hodně jiný než realita. „Co říct na to, že v reportáži z náměstí zaplněného dvěma a půl tisíci lidí dá veřejnoprávní televize prostor jediné studentce, která s panem prezidentem nesouhlasí, aniž by ČT přiznala, že lidé tu dívku vypískali? Všichni se dočetli, že tam jakýsi muž křičel na pana prezidenta, že je ruský šváb. Dověděli jsme se ale snad, že pan prezident šel za ním a vyzval ho k dialogu, na což dotyčný pán reagoval bezeslovným odchodem? Na dalším mítinku muž nesl transparent s heslem, že Miloš Zeman není jeho prezident, ale už nikdo v televizi neviděl, že k němu přišla paní, která ten plakát roztrhla, a nebýt naší ochranky, tak toho pána přetáhla hůlkou,“ popsal kancléř několik případů, jak média zkreslila realitu.

Příprava změn prezidentských pravomocí? Dětské hlouposti, které do politiky nepatří

Vyjádřil se i k tomu, co je Zemanovi často vyčítáno, totiž to, že pozdě jmenoval Bohuslava Sobotku premiérem. Podle Mynáře jej jmenovat dříve nemohl, protože neexistovala dohoda mezi stranami budoucí koalice. „Určitě by tato záležitost neměla vést k tomu, že se nejmenovaný neúspěšný prezidentský kandidát naštve a začne připravovat změnu Ústavy k omezení prezidentských pravomocí. To jsou dětské hlouposti, které do vrcholové politiky nepatří,“ uvedl ve zřejmé narážce na předsedu Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera, který v první kole prezidentské volby proti Zemanovi kandidoval.

O dohodě Babiše se Zemanem ohledně předčasných voleb jsem nic neslyšel

Na otázku, jestli v hradních kuloárech nezaslechl, že by se Andrej Babiš mohl s prezidentem Zemanem dohodnout a vyvolat předčasné volby, Mynář reagoval, že nic takového nezaslechl. „Pokud vím, poslední informace od Andreje Babiše zní, že na Hradě by raději viděl Bohuslava Sobotku, zatímco on by byl dobrým premiérem,“ oponovala redaktorka.

„Jestli má pan Babiš po roční zkušenosti ve vládě dojem, že by byl lepším předsedou vlády, tak musí podniknout některé nutné ústavní kroky, například získat dost poslaneckých hlasů pro rozpuštění sněmovny, vyvolat předčasné volby, v nich zvítězit a pak se stát premiérem,“ řekl k tomu Mynář.

Kdybych byl celý život úředníkem, prověrku bych už dávno měl

Vyjádřil se i k tomu, že se mu dosud nepodařilo získat bezpečnostní prověrku. „Pokud bych byl celoživotním úředníkem, tak mám prověrku asi už dávno. Za svoji minulost se nestydím, nikdy jsem nic špatného neudělal, podnikal jsem, byl jsem v politice, a to všechno opravňuje NBÚ k tomu, aby konal, jak koná,“ uvedl Mynář s tím, prezident ohledně jeho bezpečnostní prověrky nijak nespěchá. „Nevěřte fámám o hledání nějakého mého nástupce z důvodu, že nemám prověrku,“ podotkl Mynář.

Že Hradní stráž salutuje kancléři? Historka pro zasmání

Probíralo se i to, o čem nedávno informovala média, že Mynářovi salutují vojáci Hradní stráže, ačkoliv není osobou, jíž mají vzdávat čest. Podle Mynáře je to „historka pro zasmání“. „Na vysvětlenou chci jen říct, že v nařízení šéfa Vojenské kanceláře prezidenta republiky z roku 2010, kdy tu Zeman ani Mynář nebyli, se praví, že kancléři se má vzdávat čest. Nikdy jsem to nevynucoval, nedával žádné požadavky, vojáci jen plní rozkaz,“ vysvětlil.

V závěru rozhovoru potvrdil spekulace, že se svou partnerkou, moderátorkou České televize Alexandrou Noskovou čekají dítě. Přiznal, že s partnerkou mají rozpor v tom, jak potomka pojmenovat. „Neoblomný jsem jen v tom, že trvám na typickém českém jménu, ať už půjde o děvče, či chlapce,“ uvedl s tím, že doma dostal „trošku vyhubováno“, když naznačil, že by v případě syna chtěl, aby se jmenoval po něm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…