Hradní muži promluvili o Jiřím Bradym a Číňanech

25.10.2016 12:14

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček předstoupil společně se šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem na své pravidelné tiskové konferenci. Hlavním tématem bylo udělování státních vyznamenání, především neocenění strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) Jiřího Bradyho.

Hradní muži promluvili o Jiřím Bradym a Číňanech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

„Ministr kultury Daniel Herman se v případě setkání na slovenské ambasádě odvolával na tři svědky. Všichni tři tvrzení o vydírání ministra Hermana vyvrátili,“ zmínil úvodem Ovčáček ke kauze, kdy Herman sdělil, že Zeman udělení vyznamenání Bradymu podmiňoval nepřijetím dalajlámy. Poté, co Herman dalajlámu přijal, měl Zeman upustit od vyznamenání Bradyho. Poukázal také na to, že ročně chodí do Kanceláře prezidenta republiky až 586 žádostí o udělení státního vyznamenání. 

„Vzhledem k počtu takových žádostí může pan prezident vyhovět asi pěti procentům žádostí,“ dodal se slovy, že všichni, kteří mají být oceněni, jsou o tomto skutku informováni písemně. 

„Prezident republiky zastává názor, že vyznamenání není možné vynucovat nátlakem,“ řekl také Ovčáček. Následně uvedl, že prezident zvažuje gesto dobré vůle, kdy zvažuje ocenění Jiřího Bradyho při jiné vhodné příležitosti. „Nebudu specifikovat konkrétní datum, pan prezident bude vše zvažovat,“ dodal.

„Proč chcete po úředníkovi, aby se zpronevěřil postupu, který považuje za správný? Do dne státního svátku nebudu uveřejňovat žádný seznam lidí, se kterými jsem mluvil. Nevymučíte ze mě žádný seznam,“ řekl k údajnému telefonickému rozhovoru s Jiřím Bradym Forejt. I přes dotazy novinářů se nenechal zviklat a konkrétnější být nechtěl. Dle svých slov se nechce stát obětí politické hry. 

„Je to jako s Vánocemi, víte, že jsou, ale nevíte, jaký dárek přinesou,“ rozporoval Forejt také to, že by Brady věděl, jaké dostane vyznamenání.

„Celá tato pseudokauza byla založena na lži,“ dodal Ovčáček.

Závěrem tohoto tématu Ovčáček podotkl, že kvůli setkání ministra Hermana s dalajlámou by mělo být zrušeno Česko-čínské investiční fórum. „Aktuálně dělá pan prezident vše proto, aby se toto fórum podařilo uskutečnit,“ zmínil s tím, že ministr Herman byl dvakrát upozorněn na to, aby hájil ekonomické zájmy České republiky, což neučinil. Postup čínské strany nechtěl Ovčáček z diplomatického hlediska komentovat.

Ovčáček také přítomné novináře seznámil s uskutečněnou poradou expertů s prezidentem v Lánech, kdy se dospělo k několika konkrétním závěrům, mimo jiné v otázce zjednodušení legislativy.

„Prezident v minulých dnech zavítal do Polska na summit Visegrádské čtyřky, kde mimo jiné byla podepsána rezoluce o boji s terorismem či diskutováno splavnění Odry,“ uvedl rovněž Ovčáček. Nechybělo ani seznámení s programem prezidenta v den státního svátku. Oslavy státního svátku na Staroměstském náměstí, které svolávají Zemanovi odpůrci, nazval začátkem předvolební kampaně následujících prezidentských voleb.

Ovčáček se také na dotaz novinářů vyjádřil ke stotisícové pokutě v kauze Ferdinanda Peroutky, jež byla Pražskému hradu udělena. „Nemám informaci od hradních legislativců. Jakmile se ji dozvím, budu transparentně informovat,“ sdělil mluvčí.

A co potrestání člověka, který po hlavě státu v den státního svátku 17. listopadu házel vejce? „Nebudeme zasahovat do policejního vyšetřování ani nebudeme vyzývat k nějakému trestání,“ sdělil. 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…