Hřbitov, Petříčku, hřbitov. Z ČSSD přišla ostrá reakce na ministra Petříčka, který mluvil o zaměření strany

10.01.2019 9:40

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by na jarním sjezdu rád zamířil do vedení strany. A zde by se rád staral o to, aby se ČSSD s definitivní platností proměnila v moderní levicovou stranu západního střihu. Když se to dozvěděl někdejší jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek, zděsil se. A nabídl zcela jinou vizi ČSSD.

Hřbitov, Petříčku, hřbitov. Z ČSSD přišla ostrá reakce na ministra Petříčka, který mluvil o zaměření strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček by se rád stal místopředsedou ČSSD a prosazoval by proměnu partaje v „moderní levicovou stranu západního střihu“. K této proměně může notně napomoct i ministryně pro sociální věci Jana Maláčová. „Jsem rád, že se v sociální demokracii objevují nové tváře. Ať už je to hejtman Martin Netolický, nebo třeba ministryně Jana Maláčová.“ Naproti tomu někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola podle Petříčka rozhodně není tváří nové moderní ČSSD.

Když si tato slova přečetl někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek, zděsil se. V komentáři pro čtvrteční MF Dnes napsal, že Petříčkovy nápady mohou ČSSD přivést do hrobu a on jako dlouholetý člen této strany odmítá nejstarší českou politickou stranu pohřbívat.

„Liberální ČSSD západního střihu jsme při všem respektu měli mezi roky 2014 a 2017. Výsledek známe – z lídra české politické scény s 20procentní volební podporou jsme šestou nejmenší (naštěstí stále parlamentní) stranou na chvostu a motáme se na hraně volitelnosti kamkoliv do zastupitelských sborů – tedy kolem 5 procent,“ napsal Hašek.   

Pokud ještě někdo pochybuje o tom, kam to může „nová liberální ČSSD“ dotáhnout, ať se podívá na výsledky komunálních voleb v Praze, kde voliči ČSSD poslali pryč se zastupitelských lavic, když jí neodevzdali ani 3 procenta hlasů.  

Hašek vidí budoucnost ČSSD jinde. Nemá prý nic proti členství České republiky v NATO, podporuje účast českých vojáků na zahraničních misích a chápe, že musíme zůstat i členy EU, neboť Evropská unie v tuto chvíli nemá pro Česko žádnou přijatelnou alternativu. To však neznamená, že by souhlasil se vším, co se v EU děje. Toto evropské společenství musí podle Haška projít reformou.

„Ovšem ČSSD se nesmí stát eurohujerskou stranou, která by se vzdala obhajoby národních zájmů a která by v EU společně s Visegrádem nebojovala proti hloupým nápadům typu povinných kvót na přijímání nelegálních migrantů. Hodnoty jako bezpečnost Česka a našich občanů, důsledné prosazování národních zájmů v EU, posilování prvků přímé demokracie včetně legitimní diskuse o referendu, přímé volbě hejtmanů či starostů, permanentní snaha o prosazování prvků solidarity v daňovém systému (progresivní zdanění fyzických i právnických osob, sektorová daň), zachování bezplatného veřejného zdravotnictví, školství, podpora růstu penzí, skutečné řešení problému chudoby (tvrdá regulace lichvy a obludného systému exekucí), snížení DPH na potraviny a boj za jejich kvalitu, regulace ceny pitné vody a zajištění její dostupnosti na celém území Česka, boj s dopady sucha na krajinu, zemědělství a národní hospodářství obecně, to jsou jen některé klíčové body, které by ČSSD měla prosazovat a realizovat v politice, pokud nechce skončit. Nikoliv na střídačce, ale na hřbitově,“ uzavřel komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…