Hřib: Partnery si vyslechnu, ale téma plynáren neopustíme

12.08.2019 11:35

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je ochoten vyslechnout koaliční partnery ze Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) na základě jejich výzvy. Od řešení podle něj problematické situace v Pražské plynárenské však neupustí, sdělil dnes ČTK. Klub Spojených sil v neděli večer vyzval ke koaličnímu jednání ohledně politického stylu primátora, který podle předsedy klubu Jiřího Pospíšila (TOP 09) vyvolává rozpory. Primátor je toho názoru, že Pospíšil situaci zbytečně vyhrocuje.

Hřib: Partnery si vyslechnu, ale téma plynáren neopustíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

„Rád si vyslechnu návrhy koaličních partnerů, co by mohlo fungovat lépe. Chci věřit tomu, že nejde o uměle vyvolaný spor k zakrytí reálných problému v plynárnách. Rád vyjdu vstříc našim koaličním partnerům, ale nelze čekat, že téma plynáren opustíme,“ uvedl Hřib. Dodal, že na dnešek svolal v obvyklém pondělním termínu koaliční schůzku, ale zástupci Spojených sil uvedli, že se jim to nehodí, přestože si setkání v neděli vyžádali. Jimi požadované jednání tak bude pravděpodobně koncem srpna.

Klub Spojených sil v neděli v podvečer řešil spor, který mezi TOP 09 a primátorem vyvstal ohledně městské firmy Pražská plynárenská. Hřib v posledních měsících kritizuje její vedení a jmenovitě ředitele Pavla Janečka. Minulé pondělí se na radě pokusil nechat odhlasovat Janečkovo odvolání, proti se postavili radní za Spojené síly i Prahu Sobě. Podle Pospíšila, který byl v té době na dovolené, šlo o porušení předchozí dohody, že se zástupci koalice nejprve s Janečkem sejdou, a zároveň o zásah do kompetencí radního Jana Chabra (TOP 09), pod kterého plynárny spadají. Hřib uvedl, že záměr Janečka odvolat avizoval předem.

Tomuto vývoji předcházel spor o vyplacení tantiém pro bývalé členy dozorčí rady firmy a také o zrušení míst v dozorčí radě určených pro zástupce zaměstnanců. Schůzka k situaci ohledně Pražské plynárenské za účasti jejího vedení se zatím neuskutečnila, její termín není jasný.

Nejde o jediný spor v koalici, konflikty mezi Spojenými silami a zejména TOP 09 a Piráty se od jejího začátku loni v listopadu objevují pravidelně. Kromě plynáren se řešila například otázka identifikace či zdanění prázdných bytů, neshody byly také ohledně pokračování privatizace bytů. Pospíšil a Hřib se rozcházeli i v otázce obnovy mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Není jasné, zda se strany shodnou také v otázce plánovaného navýšení koeficientu daně z nemovitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…