Hřib navrhuje Babišovi: Takto spolu nyní budou Praha a stát jednat

15.05.2020 14:25

Mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) nikdy nepanovaly právě nejideálnější vztahy. Pánové sváděli slovní bitvy např. kvůli nové vládní čtvrti v Letňanech, kterou Babiš vehementně prosazoval a Hřib se tomuto projektu stejně vehementně stavěl na odpor. Teď by se ale situace mohla změnit.

Hřib navrhuje Babišovi: Takto spolu nyní budou Praha a stát jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v časech koronavirové epidemie nijak netajil tím, že se dívá na pomoc státu v této těžké době velmi kriticky. Konstatoval, že stát nebyl schopen zajistit dostatek ochranných pomůcek nejen pro zdravotníky a ani ekonomickou pomoc podnikatelům, zvláště těm pražským, to nebylo nijak slavné.

Napětí mezi premiérem Babišem a primátorem Hřibem se však dalo krájet už dlouho před koronavirovou krizí. Pánové se nemohli shodnout např. na tom, zda je vhodné v Letňanech postavit zcela novou vládní čtvrť či novou pražskou nemocnici. Hřib vždy zastával názor, že Praha musí řešit důležitější projekty.

Teď se zdá, že primátor Hřib zaslal Babišovi memorandum, na jehož základě by mohlo být možné rozvíjet spolupráci hlavního města a státu.

„Spolupráce bude spočívat především ve vzájemné diskusi, hledání vhodného a akceptovatelného řešení pro obě strany, stanovení dalšího postupu a případně též uzavření konkrétních závazkových vztahů, v rámci kterých budou stanoveny konkrétní práva a povinnosti stran,“ píše se v návrhu memoranda. Informovala o tom ČTK.

Pokud vláda memorandum schválí, dá tím najevo, že stát dostane objekty hlavního města za cenu místně obvyklou, a nikoli jen za cenu administrativní, jak tomu je doposud. A pokud by snad stát nějaký majetek prodával, napřed ho nabídne příslušné obci či městské části a teprve poté dalším případným zájemcům.

Hřib Babišovi také navrhuje, aby se stát podílel na financování projektů zásadních po hlavní město, jako jsou koncertní síň či městské okruhy.

Memorandum by bylo uzavřeno na dobu neurčitou, ale bylo by možné odstoupit např. po vzájemné dohodě nebo bez udání důvodů s výpovědní lhůtou šesti měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…