Hřibovi z Pirátů navzdory: S boží pomocí to dokážeme! Saša Vondra se v Praze bil za Mariánský sloup

16.06.2019 13:14

REPORTÁŽ V sobotu 15. června se na Staroměstském náměstí uskutečnila akce na podporu znovuvztyčení Mariánského sloupu. Ten z náměstí zmizel krátce po vyhlášení samostatného Československa v roce 1918, stržen spontánně oslavujícím davem coby jeden z pomyslných symbolů hroutící se rakousko-uherské monarchie.

Hřibovi z Pirátů navzdory: S boží pomocí to dokážeme! Saša Vondra se v Praze bil za Mariánský sloup
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Přimluvil se za sloup

Stržení v bouřlivých dnech krátce po vyhlášení republiky se měla údajně zúčastnit i jedna z pozdějších obětí komunistické hrůzovlády v padesátých letech, národní socialistka Milada Horáková.

Anketa

Myslíte, že demonstrace ,,Milionu chvilek" svrhnou Babišovu vládu?

5%
95%
hlasovalo: 36613 lidí

Co se týče Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, ten původní byl vysvěcen v roce 1652 za přítomnosti habsburského císaře Ferdinanda. Tedy jen pár desítek let po potlačení českého stavovského povstání, bitvě na Bílé hoře a následné popravě sedmadvaceti českých pánů, která v českých zemích odstartovala násilnou rekatolizaci.

„Šlo o záležitost politickou. Nápis na jeho podstavci zněl: ‚Panně rodičce bez poskvrny prvotní počaté za obhájení a osvobození města zbožný a spravedlivý císař sochu postavil‘,“ uvádí k problematice Mariánského sloupu v centru Prahy spolek Veritas z.s. zaměřující se dle svých slov na „aktualizaci odkazu české reformace“.  

Z čistě kompozičního hlediska sloup na náměstí spíše patří. Ostatně bylo vůči němu zohledněno i umístění pomníku mistra Jana Husa od sochaře Ladislava Šalouna, který byl odhalen v roce 1915 k pětisetletému výročí Husova upálení.  

O vztyčení repliky sloupu v centru Prahy usiluje Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze spolu se sochařem Petrem Váňou. Váňa už má kompletní repliku sloupu hotovou.  

Během sobotní akce se sochaři a jeho příznivcům podařilo na místě, kde originální sloup stál, navzdory nevoli magistrátu a bez povolení, umístit část balustrády repliky objektu. Happening se neobešel bez menšího incidentu za účasti městské a posléze i státní policie.

Odpolední akci provázely modlitby a zpěv několika desítek věřících za účasti představitelů katolického kléru. Shromáždění zasvětilo Prahu Panně Marii a proneslo řadu modliteb, například i za současného primátora Prahy Hřiba.

Vystoupila i řada řečníků. Kromě zástupců církve, pořadatelů a právníka spolku, podle kterého je znovuvztyčení sloupu v souladu s předpisy, před shromážděním promluvil i politik ODS, někdejší ministr obrany a dnes europoslanec Alexandr Vondra.

„Myslím si, že smíření v národě je potřeba. Myslím si, že Mariánský sloup má tady na Staroměstském náměstí znovu stát. Můj hluboký obdiv patří Petru Váňovi. Je to neuvěřitelné, ale pokud má někdo takové energie, tak si myslím, že to nakonec s pomocí boží a s pomocí Panenky Marie dokážeme,“ uvedl Vondra. „Přeji vám vše nejlepší a ať s pomocí pánaboha a Panenky Marie zvítězíme,“ dodal politik. A následoval hlasitý aplaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…