Hromotluci přišli, hrozili exekucí. Volala strážníky. Výsledek? Neuvěříte. A příběh babičky moc bolí

17.08.2020 16:13

Má Česká republika skutečně našlápnuto mezi evropskou hospodářskou elitu anebo spíše stále zůstává na chvostu s některými východoevropskými a balkánskými zeměmi? Tuto otázku si jistě položí nejeden člověk, když si prostuduje statistiky ohledně počtu exekucí v naší republice. Jen za minulý rok totiž zaklepal exekutor na dveře u více než tři čtvrtě milionu lidí, což je přibližně 9 procent českých domácností, které v roce 2018 věřitelům dlužily jen na jistinách (původní dluh bez jiných poplatků) astronomických 297 miliard korun. A to jsme se ještě nacházeli v období celoevropského ekonomického boomu...

Hromotluci přišli, hrozili exekucí. Volala strážníky. Výsledek? Neuvěříte. A příběh babičky moc bolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce, ilustrační foto

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36728 lidí
Mezi nejvíce postižené okresy v rámci republiky patří jistě Bruntálsko, kde s exekucemi „bojuje“ až 14 procent obyvatel. Také z tohoto důvodu zde působí obecně prospěšná společnost Help-in, která lidem pomáhá vybřednout z tíživých životních situací.

„V našem regionu se týkají exekuce či insolvence prakticky všech věkových kategorií obyvatel. Nejvíce asi pomáháme seniorům, kteří nejsou schopni splácet své staré dluhy, například z nepovedeného podnikání, nebo ještě častěji, když si vezmou úvěry za své vnuky či děti. Další početnou skupinou jsou ženy v předdůchodovém věku, které zůstaly samy, a jen pak těžko zvládají své životní nároky z dob, kdy ještě žily se stálým partnerem,“ konstatovala Jana Kurečková, dluhový poradce ze společnosti Help-In. Ta řešila se svými kolegyněmi jen za první polovinu letošního roku 37 podobných případů.

„Asi nejvíce mi bylo líto více než osmdesátileté seniorky, která přišla o svůj veškerý nemovitý majetek, včetně několika pozemků. Vzala si úvěr v řádu milionů za vnuka, který si neuměl poradit se svými dluhy z podnikání. My jsme jí pak pomohli řešit insolvenci, když jí zůstal už jen jediný příjem, její nevysoký důchod. I přes svůj vyšší věk, se paní snažila zůstat svým věřitelům co nejméně dlužná,“ uvedla Jana Kurečková, která pomáhala z potíží i zadluženému čtyřicátníkovi, závislému na drogách, který měl jen 52 exekucí kvůli nezaplaceným pokutám z hlavního města nebo také vážně nemocnému klientovi, který nechtěl nechat dluhy na své rodině.   

 

Na Bruntálsku pomáhá lidem, kterým hrozí exekuce, společnost Help-in, kde pracuje i dluhová a finanční poradkyně Jana Kurečková. Foto: Jan Štěpán

Když česká exekutiva selže...

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí
V některých případech ale naše legislativa fatálně selže a spravedlnosti se pak musí postižený člověk domáhat soudní cestou. Právě takový případ se stal v minulosti rodině Horákových z Krnova na Bruntálsku, kteří společnost Help-in bohužel neoslovili. Jednou na jaře u nich zaklepali u dveří dva hromotluci s východním přízvukem a těžce nemocné Anně, která má také potíže se zrakem, začali hrozit exekucí. Neprokázali se jí přitom patřičnými doklady a jen operovali údajnými dluhy jejího syna.

„Byla jsem hodně překvapená. Snažila jsem se s nimi domluvit, že se jedná o omyl, a ať na kluka čtvrt hodiny počkají, že si jen odskočil. Jeden z těch vymahačů se na to začal chovat agresívně a vyhrožoval, že mi mohou klidně vtrhnout do domu, vystěhují mi nábytek a nemusí se nikoho ptát,“ popisovala nepříjemnou situaci Anna Horáková.


„Jakmile jsem se potom trochu vzpamatovala, zavolala jsem městské strážníky, se kterými mám už z dřívějška dobré zkušenosti, když se nám jednou v noci porouchalo auto. Ti bleskově přijeli a svým přístupem celou situaci uklidnili. Nechali exekutory legitimovat a přinutili je ke slušnému chování. Za jejich profesionální přístup bych jim chtěla poděkovat, především strážníku Gürtlerovi,“ doplnila ještě Anna.

Podle vyjádření jmenovaného městského policisty ke konfliktu nemuselo vůbec dojít, kdyby vymahači dluhů postupovali s větší trpělivostí a hned si ověřili potřebné údaje.
Po příchodu syna se pak celá záležitost vysvětlila, i když s tímto případem měla rodina Horákových delší dobu potíže a musela se dokonce obrátit na advokáta.


Jeden z pražských podvodníků, který nadělal spousty dluhů, se totiž jmenuje stejně jako syn Horákových a ke vší smůle má i stejné datum narození. Proto v minulosti přišla už jednou rodině poštou písemná výzva k zaplacení pohledávek s návrhem na exekuci. Horákovi si pak museli najmout právníka, který dokázal v soudním řízení jejich nevinu.


„Já opravdu nechápu, jak se to může u nás stát. Vždyť syn má jiné rodné číslo, což je základní údaj, který používá pro identifikaci osob většina státních institucí. Úředníci, kteří mají exekuce na starost, ale tento argument moc neuznávali. Ještě, že neměl náš syn stejná data s nějakým vrahem,“ dodal rozhořčeně Jaromír Horák. Postižená rodina potom zvažovala, že si na drzé vymahače podá stížnost u Exekutorské komory ČR.

V souvislosti s praktikami vyhamačů se mluví zejména o návrzích hnutí SPD. To dlouhodobě bojuje proti takzvaným exekučním mafiím a prosazuje zestátnění exekutorů a konec lichvy. SPD také navrhuje, aby mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, a nikoliv nejprve náklady a úroky, jako je tomu v současnosti.

Rodině Horákových pomohla od drzých vymahačů dluhů místní městská policie. Strážník Norbert Gürtler (na snímku) zklidnil situaci při pokusu o neoprávněnou exekuci. Foto: Jan Štěpán

Lidé často nevědí, co podepisují a dostanou se do maléru

I když Bruntálsko zrovna nepatří mezi regiony s vysokou životní úrovní, v minulých několika letech ekonomické konjunktury bylo i zde dost příležitostí a lidé si zde mohli vydělat i průměrnou mzdu, běžnou pro Moravskoslezský kraj.

„Já vidím jako nejčastější příčinu, kdy se lidé dostávají do exekucí, insolvence či jiných finančních potíží, jejich finanční negramotnost anebo naivitu a nedůslednost, když podepisují smlouvy o finančních půjčkách. Oni si přečtou, že musí zaplatit první splátku dluhu až po třech měsících a jsou s tím náramně spokojeni, ale už nezaregistrují vysoké úroky plynoucí ze smlouvy a také fakt, že za neuhrazení splátek ve stanoveném termínu jsou vysoké sankce. To je typické zvláště u nebankovních společností, které půjčky poskytují. Naopak zejména bankovní domy pečlivě studují registr dlužníků, a když budete dlužit jinému věřiteli, peníze od nich už nedostanete,“ vysvětlovala dluhová poradkyně Kurečková a ještě dodala: „Řešila jsem třeba případ seniorky, která si brala úvěry za svou dceru, jež ji pak nechala na holičkách. Jedna nejmenovaná nebankovní společnost jí pak klidně nabídla už čtvrtý úvěr, kterým měla pokrýt splátky těch předchozích tří domluvených úvěrů! Někdy se mi zdá, jako by si dlužníci nebyli schopni dát dohromady, tedy konkrétně vypočítat, všechny své životní náklady, které budou muset potom společně se splátkami hradit. My u nás stále registrujeme velký zájem o pomoc při řešení dluhových problémů.“   

Nové legislativní úpravy v zákonu o exekucích z loňského i letošního roku zaměstnanci společnosti Help-in zatím pozorně sledují, jak se osvědčí v praxi. Například ustanovení o výši nezabavitelné částky dlužníkovi ponechá sice lidem více peněz na jejich denní potřeby, nicméně jim zkomplikují život tím, že budou mít větší problém při vyhlášení insolvence, aby exekutoři už na ně nemohli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…