Hrozba smlouvy TTIP stále existuje. Ale teď větší pozor na smlouvu CETA, varuje europoslankyně Konečná

11.09.2016 20:12

Nebezpečí TTIP stále hrozí. Píše o tom komunistická europoslankyně Kateřina Konečná na svém blogu na serveru iDnes.cz. „Stále existují mocné zájmy, které si přejí tuto smlouvu mezi EU a USA prosadit,“ podotýká. A věnuje se také smlouvě CETA.

Hrozba smlouvy TTIP stále existuje. Ale teď větší pozor na smlouvu CETA, varuje europoslankyně Konečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

CETA je podle Konečné na rozdíl od TTIP smlouva dojednaná mezi EU a Kanadou uzavřena a připravena na schvalovací proces. „Ten by se měl odehrát tak, že na návrh Evropské komise CETA schválí Evropská rada, poté Evropský parlament a poté parlamenty členských států EU. Na druhé straně Atlantiku pak smlouvu musí schválit kanadský parlament. Nemusíme se však podívat ani na první stránku CETA a už je tu problém,“ zmiňuje Konečná to, že Evropská komise plánuje, že by CETA mohla platit jen po schválení Evropskou radou. 

„To by v praxi znamenalo, že ani Evropský parlament, ani parlamenty jednotlivých zemí se nebudou moci předem vyslovit k obsahu smlouvy. Budou ji moci odmítnout, ale mezitím má být podle kanadského premiéra Trudeaua implementováno 90 % obsahu CETA. Zatímco ratifikační proces může trvat dva roky až pět let, vzhledem k množství parlamentů, které musejí smlouvu odsouhlasit, bude její obsah platit dnem podpisu, tj. na summitu EU – Kanada 27. října,“ dodává europoslankyně. 

„Pokud se miliony evropských občanů, stejně jako sdružení spotřebitelů a odborových svazů, postavily proti TTIP, nikdy nezapomínaly dodat, že stejně jako smlouva s USA je i smlouva s Kanadou. To, o co jde dnes především, je odmítnutí smlouvy CETA. Podstata obou smluv se totiž příliš neliší,“ sděluje. 

  • Původní text ZDE

„CETA je první smlouvou EU s ‚negativním seznamem‘ služeb. To znamená, že veškeré služby budou podrobeny liberalizaci kromě těch, které jsou v textu explicitně zmíněny. Problém ale nastává se službami, jež se dosud dostatečně nerozvinuly nebo ani ještě neexistují a budou v budoucnu považovány za veřejné,“ dodává dále Konečná se slovy, že CETA také ohrožuje dostupnost veřejných služeb, protože v nich má dojít k liberalizaci a narušení principu, že cena těchto služeb musí být dostupná pro občany daných zemí.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

CETA také podle ní neobsahuje žádné závazné a vymahatelné podmínky dodržování klíčových konvencí Mezinárodní organizace práce. „Z výše uvedeného je patrné, že CETA i TTIP se řídí stejnou logikou liberalizace trhu. To znamená, že jim jde o co nejmenší množství regulací, které vznikly, aby chránily spotřebitele, zaměstnance a omezovaly největší korporace. Právě jejich tlak dlouhodobě určuje podobu podobných smluv. Pokud chceme hájit zájmy obyčejných lidí, musíme odmítnout tuto logiku a vykročit směrem ke spravedlivé obchodní politice,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…