Hrozba výpadku proudu, odstřižení od energie... Ostrý výstup přímo v Bundestagu

17.03.2023 16:22 | Kauza

Člen Bundestagu Marc Bernhard (AfD) kritizuje CDU za odstavení jaderných a uhelných elektráren. Důsledkem toho jsou likvidace pracovních míst a astronomické ceny energií. Solární a větrné elektrárny jsou podle poslance neudržitelné, průmyslová země si s nimi nevystačí. Když nezafouká, nebude ani jedna kilowatthodina, říká.

Hrozba výpadku proudu, odstřižení od energie... Ostrý výstup přímo v Bundestagu
Foto: Screen: Deutschlandkurier
Popisek: Člen Bundestagu Marc Bernhard.

Německý politik a člen Bundestagu Marc Bernhard za stranu AfD (Alternative für Deutschland) v parlamentu mluvil o neudržitelnosti solární a větrné energie a o stoupajících daních. Svou řeč začal připomenutím, že ještě nedávno bylo nepředstavitelné, že by se v Německu mohlo hovořit o výpadku proudu nebo o přídělech elektřiny, a že by občané mohli být vyzývání k pozastavení vaření či topení. To vše se podle něj nyní děje jen proto, že CDU před 12 lety zahájila ústup od uhelné a jaderné energie. „Svět se nám směje a kroutí nad námi hlavou. The Wall Street Journal to celé označil za nejhloupější energetickou politiku světa,“ prohlašuje poslanec.

CDU společně s SPD a Zelenými (Die Grünen) se dle jeho slov „zasloužili“ o to, že s odstřihnutím jaderných elektráren jsou v Německu likvidována mnohá pracovní místa a ceny energií jsou téměř nezaplatitelné. Více než 70 % z účtů za elektřinu jsou navíc daně a poplatky, kterými si podle Bernharda CDU „jen platí svá vlastní selhání“.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Obviňuje CDU z toho, že kvůli jejich politice má dnes Německo nejvyšší ceny za energie na světě, ale ani tak jí nemá k dispozici potřebné množství. CDU chce i přesto do příštího roku odstavit z provozu i zbývající běžící jaderné a uhelné elektrárny, přičemž Bernhard nechápe, co by se za tak krátkou dobu na kritické situaci v Německu mohlo stihnout změnit. „Kde se elektřina objeví, když všechny jaderné a uhelné elektrárny budou zastaveny?“ ptá se Bernhard a očekává navíc, že dojde minimálně ke zdvojnásobení poptávky po elektřině.

„Mohli byste v Německu postavit dalších 10 miliónů větrných mlýnů – ale když nezafouká, nevyprodukují ani jediný kilowatt,“ říká Bernhard a spolu se svou frakcí je pro nechání jaderných elektráren v provozu do doby, než Německo najde jiný způsob, jak drahé energie zaplatit. „Každé dítě moc dobře ví, že průmyslová země nemůže být poháněna pouze solární a větrnou energií,“ dodává k tomu. V závěru své řeči požaduje dlouhodobé snížení daní na všechny druhy energie, aby tak proud byl znovu zaplatitelný pro všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…