Hrozí nám americký scénář? I v Česku je rasismus zakořeněn, zvláště proti Romům, varuje protiextremistický politolog

28.06.2020 17:28

Ve Spojených státech už měsíc probíhají demonstrace, kterými se prolíná heslo „Black Lives Matter“ neboli „Na životech černochů záleží“. Na znamení solidarity po smrti černocha George Floyda, kterého udusil bělošský policista, se podobné demonstrace odehrály i v Česku. Na demonstracích v Praze však znělo, že záleží nejen na životech černochů, ale také Romů. Expert na extremismus, politolog Miroslav Mareš, má za to, že lidový rasismus je zakořeněn i v Česku. Zvláště proti Romům.

Hrozí nám americký scénář? I v Česku je rasismus zakořeněn, zvláště proti Romům, varuje protiextremistický politolog
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pochod romské hrdosti Roma Pride 2018

Politolog Miroslav Mareš, který se specializuje na oblast extremismu, v rozhovoru pro server iDNES.cz konstatoval, že v Česku se policie chová přiměřeně až na určité přešlapy, takže by nebylo správné na našem území tepat strážce zákona tak, jak se to děje v USA. Rasismus však podle jeho názoru v Česku svou roli hraje, a to i rasismus namířený proti černochům.

V Česku se ale častěji setkáme s rasismem namířeným proti Romům. Mareš však upozornil, že tuto otázku v poslední době upozadily jiné problémy, kupříkladu koronavirová pandemie.

„U Romů je situace specifická. Postoj společnosti je stále ovlivněn předsudky, které jsou často odůvodňovány negativní osobní zkušeností. Ta je pak přenášena na celý romský národ. Případně si takové zkušenosti, ať již reálné, nebo přibarvené, předávají lidé mezi sebou. I pro Romy, kteří nechtějí dělat žádné problémy, je pak třeba obtížné sehnat nájemní byt v normální lokalitě. Samozřejmě přetrvává problém s nízkým vzděláním a slabou kvalifikací v sociálně vyloučených lokalitách, kde žije mnoho Romů. Tam ovšem existuje i potřeba vlastní odpovědnosti, strukturální rasismus nelze využívat jako univerzální výmluvu. Od konce devadesátých let šlo na boj proti rasismu i proti diskriminaci množství státních i evropských prostředků. Bohužel chybí podrobná evaluace, co se osvědčilo, co ne a kdo z příjemců opravdu něco udělal,“ uvedl Mareš.

Podle politologa se dnešní mladá generace dívá na Romy lépe než jejich otcové a dědové. I tak by ale podle Mareše pomohlo, kdyby většinová společnost viděla více pozitivních příkladů v romské komunitě. To by prý mohlo odbourat některé předsudky. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…