Hrozí „válka oligarchů“ a odplata za Babišova syna? Miroslav Kalousek upozornil, že Pleslova MF Dnes prý vyhrožuje miliardáři, pro kterého píše Slonková

16.11.2018 18:24

Výhrůžky či standardní komentáře a analýzy? Co znamenají slova MF Dnes adresovaná majiteli Seznamu, Ivu Lukačovičovi? Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se opět vyjadřoval ke kauze Babišova syna. Bude Mafra expandovat i do ženských časopisů? A co na to Miroslav Kalousek?

Hrozí „válka oligarchů“ a odplata za Babišova syna? Miroslav Kalousek upozornil, že Pleslova MF Dnes prý vyhrožuje miliardáři, pro kterého píše Slonková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Kauza Babiš mladší nabírá obrátky a servítky se vytrácejí. Alespoň si to myslí Jaroslav Plesl, šéfredaktor Mladé Fronty Dnes, která spadá pod svěřenecký fond Andreje Babiše. Na svém Facebooku píše: „Veřejnoprávní rozhlas hovoří o ‚vadných genech v Babišově rodokmenu‘. Tohle svinstvo z produkce Seznamu už překračuje naprosto všechny meze“.

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí

Odkazuje s největší pravděpodobností na tuto glosu z Českého rozhlasu Plus, ve které se objevila věta: „Téma vadných genů v rodokmenu Babiše je zatím neuchopitelné“.

Celá glosa ZDE:

Pod příspěvkem se objevily různorodé komentáře sympatizující tu s jednou, tu s druhou stranou. Filip Janovský parafrázoval slavnou hlášku z 30 případů majora Zemana: „Toho dne byl Jaryn obzvláště neklidný“. Jaroslav Švábík věc označil za kolektivní šílenství, Jan „Placatka“ Kulíšek za veřejnoprávní eugeniku.

Ale své vroubky má i MF Dnes. V tištěném vydání vyšla karikatura majitele Seznamu Lukačoviče s těmito slovy: „Patnáctý nejbohatší Čech v nové roli. Televize Seznam zabrousila do rodinného zázemí premiéra, dokonce do chorobopisu jeho syna. Tím se její vlastník Ivo Lukačovič zařadil mezi magnáty podezřívané z toho, že svá média zneužívají pro vlastní byznysové zájmy. A muž, který si dosud přísně střežil své soukromí, musí počítat s tím, že i to už bude propříště věc veřejná“. Ivo Lukačovič je patnáctý nejbohatší Čech podle časopisu Forbes. Dle Wikipedie studoval a nedokončil ČVUT a v roce 1996, kdy byl internet v Čechách ještě v plenkách, spustil portál Seznam.cz. Je výhradním majitelem Seznamu, v roce 2016 získal zpět 100 procent akcií.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Jak si tuto karikaturu a sdělení s ní spojené vysvětlit? V některých médiích mají jasno, MF Dnes prý majiteli Seznamu vyhrožuje, viz. titulek „Babišova MF DNES vyhrožuje majiteli Seznamu. Premiérovy noviny už nepředstírají nezávislost“ na Šafrově Foru24. Podobně o úryvku informuje Echo24 nebo Reflex. Také Miroslav Kalousek má za to, že se jedná o výhrůžku. Na Twitteru píše: „Dnešní MFD zcela nepokrytě vyhrožuje majiteli Seznam zpráv Ivu Lukačovičovi. Deník tak otevřeně rezignuje na svoji nezávislost a přiznává, čím ve skutečnosti je: Bezskrupulózním mocenským nástrojem trestně stíhaného premiéra a oligarchy“.

 

Kalouskových slov si zřejmě čtenáři všimli, protože František Černý pod Pleslův status napsal: „Prosím vás, nevyhrožujte tomu Seznamu, Kalousek z toho pak má nervy“.

Jaroslav Plesl se na nařčení z vyhrožování rozhodl reagovat. Na Facebook dodal další status, ve kterém popírá, že by Mladá Fronta někomu vyhrožovala: „V Seznamu mají pocit, že jim vyhrožujeme. Je to dost paranoidní reakce a je třeba říct toto: V Seznamu by si měli především odpovědět na otázku, nakolik je v souladu s etickými pravidly novinářské práce zneužívat psychicky nemocné jedince a z jejich vyjádření sestavovat bulvární reportáže. Zcela kategoricky říkám, že Seznamu nevyhrožujeme, jen analyzujeme události a komentujeme. To je vše. Na rozdíl od Seznamu děláme standardní novinářskou práci,“ tvrdí.

Nicméně, ani tímto vysvětlením nebyl všem dohadům konec. Lukáš Hendrych v komentáři Plesla obviňuje: „A priori jste spojili majitele Seznamu s reportážemi a obsahem zpravodajství. Tím jasně říkáte, jak pohlížíte na vztah majitel, vydavatelství x redakce a priori tam vidíte, že ovlivňuje obsah. Přitom přesně tohle nesnášíte na svých kriticích. Vyhlašujete válku oligarchů, proč?“

A Jaroslav Procházka dodává: „Aneb, jak nepřímo potvrdit, že i u Vás do reportáží majitel mluví“.

Úvahu, zda se válka oligarchů a médií odehraje či už odehrává, necháme na čtenáři. Ale je zde jedna nová informace: pokud se jedná o válku médií, svěřenecký fond Andreje Babiše zbrojí. Podle serveru Deník.cz Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil mediální skupině Mafra odkup dalšího vydavatelství. „ÚOHS obchod povolil ve zjednodušeném správním řízení spojení soutěžitelů Agrofert na straně jedné. A společností Bauer Media, Bauer Media Praha a Bauer Media SK na straně druhé,“ stojí na stránkách serveru. Vydavatelská skupina Bauer vstoupila na český trh v roce 1991, kdy uvedla lokální edici magazínu pro teenagery Bravo. V současnosti patří na českém trhu k mediálním firmám s nejvyšším ziskem, dodává Deník.cz. Vydává například časopisy Rytmus života, Chvilka pro tebe, Chvilka pro kuchyni, Chvilka pro luštění, Tina či Žena a život.

Původní článek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…