Hrozivý příběh z Buči. Zachránila dceru. Přežila. Ale vymstilo se jí to

27.09.2023 16:14 | Monitoring

Americká novinářka Alice Speriová upozorňuje na příběh ukrajinské ženy a její dospívající dcery, které při okupaci Buči čelily válečnému sexuálnímu násilí od ruských vojáků. Aby žena ochránila svoji dceru, raději plnila sexuální přání okupantů. Po osvobození Buči byla Ukrajinka perzekvována vlastními lidmi a označena za zrádkyni a nevyhnula se dokonce ani trestnímu stíhání za kolaboraci.

Hrozivý příběh z Buči. Zachránila dceru. Přežila. Ale vymstilo se jí to
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

Speriová ve svém investigativním článku na serveru theintercept.com popisuje příběh vdovy Anny, která žila v Buči se svojí dospívající dcerou Mariou a se svou matkou v důchodu. Annin dům podle její výpovědi v první dny okupace navštívili ruští vojáci, hledající ukrajinské muže, kteří v oblasti zůstali.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
„Nemáme tu žádné muže,“ řekla Anna vojákům. Snažila se působit vstřícně a dbala rady sousedky. „Bude hůř, když je nepustíte dovnitř,“ varovala ji těsně před příchodem ruských vojsk starší žena. Vstřícnost Anny prý ruské vojáky uklidnila, poté byla označena bílou páskou na ruce, což měl být signál, že nepředstavuje pro okupanty žádnou hrozbu.

Anna tak sice nebyla v bezprostředním ohrožení života, brzy se ale ukázalo, že bude čelit jiným problémům. Jeden z velitelů ruských vojáků ji prý záhy po zahájení okupace zmlátil a vyhrožoval, že znásilní ji i její třináctiletou dceru. Anna podle svých slov přistoupila na jeho výhrůžky, aby ochránila svou dceru, a svolila k sexu.

Ruským vojákům trvalo tři měsíce, než se dostali na Ukrajinu a podle jejich nadřízeného si „potřebovali odpočinout,“ a uklidnit se. Anna ve snaze ochránit svoji dceru souhlasila, že se s muži vyspí. Po pár dnech začalo její dům navštěvovat stále více ruských vojáků.

Anna podle svých slov nechtěla, aby její matka věděla, co se děje, a tak je nikdy nevzala dovnitř. Místo toho se jeden po druhém řadili před garáží v zadní části dvora. Někdy tam bylo až deset mužů denně. Mezitím si prý její dcera Maria s vojáky povídala a snažila se na ně být milá. „Naučila jsem se, jak být s nimi. Hráli jsme s nimi jejich hru, říkali jsme, že Zelenskyj je blbec, že Putin je skvělý, říkali jsme jim, že jsou osvoboditelé,“ vypráví třináctiletá Maria.

Anna takto poznala řadu vojáků, které dokonce znala jménem nebo podle jejich přezdívek. I proto po konci okupace byla nápomocna úřadům při identifikování pachatelů válečných zločinů v Buči. Podle neúplných a neověřených informací zabili ruští vojáci během měsíční okupace Buči nejméně 501 lidí. Když bylo město počátkem dubna 2022 osvobozeno a obyvatelé se vrátili, údajně našli v masových hrobech desítky ukrajinských těl. Další byly roztroušeny v ulicích, některé s rukama svázanýma za zády a s jasnými známkami mučení.

Konec okupace ale neznamenal pro Annu obrat k lepšímu. S tím, jak přeživší v každém osvobozeném městě odhalovali nové důkazy o ruských zvěrstvech, se Ukrajinci dožadovali spravedlnosti a rostla v nich pomstychtivost vůči těm, kteří byli považováni za kolaboranty. Tón udával ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který jen několik dní po invazi podepsal rozsáhlý a nelítostný zákon namířený proti kolaborantům.

V Buči sousedé hromadně odsoudili Annina válečná rozhodnutí a vyhýbali se jí jako zrádkyni. Její interakce s ruskými vojáky však představovaly výzvu i pro představitele orgánů činných v trestním řízení, kteří se zavázali, že žádný zločin vzešlý z konfliktu nezůstane nepotrestán. „Lidé přesně nechápou, co je to kolaborace, a tak si myslí, že jakýkoli kontakt s nepřítelem je kolaborace,“ řekla Annina advokátka Kateryna Ilikčijeva.

Po návratu obyvatel Buči kolovaly o Anně zvěsti, že je kolaborantka. Na sociálních sítích ji lidé označovali za „děvku“, někteří se ptali na její adresu a vyhrožovali jí zabitím. Někteří sousedé tvrdili, že „řídila“ rabování ve městě a nahlásili ji na policii. Úřady ji záhy začaly vyšetřovat.

Několik týdnů k ní domů docházeli různí příslušníci policie a dalších institucí. Během těchto návštěv se Anna snažila podat oficiální oznámení, že byla zneužívána ruskými vojáky. Opakovaně žádala o test na detektoru lži, aby dokázala, že mluví pravdu. Nikdo jí nevěřil.

„Protože je hanba mluvit o sexuálním násilí, naše společnost tyto lidi obviňuje, jako by to nebyly obětí, ale spíše spolupachatelé,“ řekl Gjundúz Mamedov, zástupce bývalého ukrajinského generálního prokurátora a otevřený kritik nového zákona o kolaboraci.

Časem se prý chování úřadů změnilo a Anna mohla dát pravdivé výpovědi o své interakci s okupanty. „Po nějaké době začali konečně i na případu sexuálního násilí pracovat citlivěji, nebo na něm vůbec pracovat,“ řekla její advokátka Ilikčiieva, dobrovolnice, kterou s Annou spojila jedna právnická nezisková organizace na začátku tohoto roku.

Koncem loňského léta přišli k Anně domů dva příslušníci SBU a předali jí dokument, který uznával její status oběti. V následujících měsících jí kladli další otázky týkající se jejích kontaktů s vojáky a loni v listopadu jí konečně poskytli detektor lži, který požadovala už několik měsíců.

Přestože proti ní dodnes nebylo vzneseno formální obvinění, její sousedé v Buči nepochybují o její „vině“. Anna od té doby stále čelí výhrůžkám některých sousedů, kteří jí čas od času vhodí do okna kámen nebo poničí plot. „Lidé v Buči i v jiných místech, která čelila ruské okupaci, jsou dodnes rozdělení,“ uzavírá reportérka Speriová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Divadelní hra o několika dějstvích., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeep purple , 27.09.2023 16:43:17
To slyšíme odevšad už 580 dní.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…