Hrůza Demokratického bloku: Kalousek marně volal lid do ulic, Farský křičel. Pak v ČT David Borek potkal předáka KSČM

19.04.2018 12:25

Včerejší sněmovní jednání bylo bojem o post šéfa kontrolní komise GIBS. Tím se stal poslanec ANO Jiří Mašek. To v řadách středopravých poslanců vyvolalo bouři nevole. Namítají: „Kontrolní orgány vždy patřily opozici!“ Bartošek z KDU-ČSL mluví o politickém převratu. Dusno bylo ve Sněmovně i v televizi.

Hrůza Demokratického bloku: Kalousek marně volal lid do ulic, Farský křičel. Pak v ČT David Borek potkal předáka KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Mašek v tajné volbě porazil protikandidáty Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) a Zuzanu Majerovou Zahradníkovou (ODS). Získal 105 hlasů přítomných poslanců. Oba jeho protikandidáti se o funkci ucházeli již počátkem března, kdy rezignoval Zdeněk Ondráček (KSČM), neuspěli ale ani tentokrát. „Dlouhodobě jsme avizovali, že by bylo dobře, aby opozice toto místo obsadila, bohužel se opozici žádného společného kandidáta nepodařilo najít. Proto jsme do toho vstoupili a nabídli kvalitního člověka,“ vysvětlil na tiskové konferenci kandidaturu Maška jeho stranický kolega Jaroslav Faltýnek.

„Mé první kroky povedou k tomu, abych se seznámil s prací, která nás tam čeká. S komisí chceme začít pracovat již v příštím týdnu,“ řekl po svém zvolení Mašek. Reakce na Maškovo zvolení byla bouřlivá. „Změny v orgánech GIBSu a obsazování kontrolní činosti GIBSu jsou zcela cílené kroky ze strany hnutí ANO. Jestliže je váš šéf trestně stíhaný, uděláte všechno pro to, abyste ho ochránili,“ hřímal od řečnického pultu poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Nejraději bych vyzval vedení strany, ať ukončí jednání s hnutím ANO, protože tady máme jasně fungující koalici, která si prohlasuje to, co chce,“ nechal se slyšet poslanec Jan Chvojka z ČSSD v narážce na 105 hlasů v tajné volbě pro Maška, které podle něj pocházely z řad ANO, KSČM a SPD. Celou situaci označil za politický převrat v ČR.

V podobném duchu mluvil předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský, přičemž v reakci na jeho projev většina poslanců ANO odešla ze sálu. Podle Farského jde o hanebnost a o snahu, aby nikdo neviděl pod pokličku kontrolní komise. Důvody hnutí ANO pro volbu vlastního kandidáta namísto opozičních uchazečů označil za „hereckou etudu“.

Přítomných poslanců za ANO se zeptal, zda jim z jejich jednání není zle, a obvinil je z likvidace důvěry veřejnosti ve spravedlnost a poslance ANO označil za stafáž. „Jestli vám to ještě nedošlo, tak je mi to líto,“ shrnul své vystoupení Farský. Odchod poslanců ze sálu poté odsoudil lidovecký poslanec Bartošek, označil jej za zbabělost. Podle Miroslava Kalouska jde o ostudu Sněmovny. ,,Bývalý udavač komunistické StB a trestně stíhaný premiér v demisi odstranil ředitele GIBS. Do čela kontrolní komise pak nainstaloval zaměstnance své politické divize. To je situace mnohem skandálnější a nebezpečnější, než bylo zvolení mlátičky Z. Ondráčka," sdělil Kalousek a divil se, že se proti tomuto kroku nekonají žádné demonstrace.

Jan Farský celé dění shrnul na svém facebookovém profilu slovy: „Babiše (Agrofert) vyšetřuje policie spadající pod vnitro (Agrofert), které může přistřihnout křídla GIBS (Agrofert) kontrolovaný parlamentní komisí (Agrofert).“ Ještě ostřeji pak celou věc na Twitteru okomentoval Miroslav Kalousek: „Bývalý udavač komunistické StB a trestně stíhaný premiér v demisi odstranil ředitele GIBS. Do čela kontrolní komise pak nainstaloval zaměstnance své politické divize. To je situace mnohem skandálnější a nebezpečnější, než bylo zvolení mlátičky Z. Ondráčka.“

Konflikt se z půdy Sněmovny večer přenesl i na televizní obrazovky. Do pořadu Události komentáře na toto téma přišli diskutovat poslanci Vít Rakušan (STAN) a Pavel Kováčik (KSČM). Moderátor Borek se komunisty Kováčika zeptal, zda on sám podpořil kolegu Maška z ANO. „Samozřejmě jsem hlasoval pro pana Maška, tak jako jsem hlasoval i pro kandidáta ČSSD do Státního fondu dopravní infrastruktury Cyrila Zapletala. Moje hlasování je podle toho, jak ty lidi znám a co od nich očekávám,“ potvrdil svou volbu Kováčik. Borek se dále vrátil ke skutečnosti, že KSČM po intenzivních protestech části veřejnosti právě o post šéfa kontrolní komise GIBS přišla. Zeptal se Kováčika, zda KSČM obdržela od hnutí ANO výměnou za Maškovu podporu nějakou politickou protislužbu.

„Celá ta taškařice vůbec nemusela být, kdyby byla respektována demokratická volba, kdyby zejména pravá část opozice nezpochybnila už v první volbě volbu kolegy Ondráčka. On byl zvolen demokraticky, dokonce dvakrát. Teď chceme, aby ta komise fungovala. My za to nic neočekáváme,“ odpověděl Kováčik. „Jsou silná slova namístě, když se bavíme o jednom subalterním postu?“ ptal se redaktor Borek poslance Rakušana. „Určitě jsou, především v době, kdy tu máme vládu bez důvěry. Máme tady situaci, kdy odchází ředitel GIBSu a hnutí ANO do pozice šéfa komise GIBS dosadí svého člověka. To jsou věci, které jsou výrazně alarmující,“ opáčil Rakušan.

Vít Rakušan vidí nebezpečí, že novým ředitelem GIBS se také stane nominant ANO. Pak se ale vrátil k volbě šéfa kontrolní komise. „Bylo by přeci logické ve chvíli, když byli dva kandidáti opozice a hnutí ANO od voleb říká, že je připraveno tyto posty opozici přenechat, protože to je velkorysé, tak hnutí ANO takto neučinilo,“ postěžoval si Rakušan. „Předseda komise je ten, který jednání řídí, moderuje, ale rozhoduje se hlasováním. Je pravidlem, že tyto kontrolní komise mohou jednat jen když je zvolen předseda. Ten konečně zvolen je a komise se může rozběhnout,“ opáčil Kováčik na téma důležitosti postu šéfa komise. „Já jsem členem výboru pro bezpečnost, kde je předsedou pan Koten z SPD. V rozhodujících chvílích, kdy jsme řešili celou záležitost okolo GIBS, se ukázalo, že pozice předsedy je zcela zásadní. Pan Koten nechal mluvit pana Babiše bez toho, aby mu udělil slovo, nenechal reagovat pana ředitele Murína,“ namítal Rakušan.

Rozdíl ve vnímání skutečné síly předsedy komise si oba politici i moderátor vysvětlovali i nadále. „Zároveň jsou tam místopředsedové a další členové, kteří mohou zpochybnit postup toho předsedy. A mohou si hlasováním vyžádat jiný postup,“ řekl Kováčik. Redaktora Davida Borka dále zajímalo, proč opozice nepostavila jednoho kandidáta, ale dva. „Tady se ukazuje, že opozice není žádný jednotný blok. Demokratická volba je něco, co Parlamentu sluší,“ vysvětlil Rakušan. Vrátil se také k roli hnutí ANO a zapochyboval o oficiálních důvodech volby Jiřího Maška. „Logika věci je jiná. Kdyby jejich 78 hlasů směřovalo dnes pro jednoho z těch dvou kandidátů, tak by jistě během dneška, nejpozději ve druhém kole, ten kandidát zvolen byl,“ namítl Rakušan.

„Celé mi to připadá tak, že některé strany a někteří jejich představitelé, zejména zprava, pokud ta volba nedopadne, jak oni potřebují, tak není demokratická, je zpochybňovaná, a tak podobně. Volič je tu nejvyšší autorita a nějak ty volby rozhodl. My chceme jen jedno. Aby ten, kdo vyhrál volby, dostal šanci vládnout, s důvěrou,“ zdůraznil Kováčik. „Můžu tedy zabrousit do archivů ČT, nebo ČTK... Říkali jste něco podobného, když v roce 2006 vyhrál Mirek Topolánek se svou stranou?“ kontroval moderátor Borek. „Samozřejmě, že dostal šanci vládnout. My jsme byli opozice a byli jsme úplně zašlapaní,“ odpověděl Kováčik. „Že chcete, aby vládnul s důvěrou. Takže najdu v archivu ČTK výrok pana Kováčika z roku 2006, že Topolánkova ODS má právo vládnout s důvěrou?“ ptal se dále Borek. „Copak já si pamatuju, co bylo v roce 2006?“ odpověděl otázkou Kováčik. „Já si to najdu v archivu,“ reagoval Borek. „Vy si to najděte v archivu, já takový archiv nemám,“ zakončil přestřelku Kováčik.

Vít Rakušan si dále stěžoval, že se nikomu nepodařilo z premiéra Babiše vydolovat odpověď na otázku, zda nutil exředitele GIBS Murína k odchodu z funkce. Jako příklad uvedl neschválení bodu týkajícího se ředitele Murína na plénu Sněmovny, k čemuž svými hlasy přispěli i komunisté. „Můžete se zeptat v interpelacích, například zítra,“ odpověděl Kováčik.

„Proč jsou posty související s policií předmětem tak bytostného politického souboje? Pro někoho to může působit až strašidelně, tak eminentní zájem politiků o policejní posty,“ posunul diskusi dále Borek. „Na mě to strašidelně působí, protože tu vidíme vládu bez důvěry s trestně stíhaným premiérem, který za žádnou cenu nechce pustit žádnou pozici, která se týká policie nebo její kontroly,“ souhlasil Rakušan. „Vy to podporujete vašimi hlasy,“ řekl Rakušan směrem ke Kováčikovi. „My chceme vládu s důvěrou,“ dostalo se mu odpovědi.

„V jakém modelu bude vybírán šéf GIBSu? Kdo posoudí výběrové řížení? Chcete, aby v tom měla roli i Sněmovna?“ zněla poslední otázka na oba hosty. „To je exekutivní poloha, v tom Sněmovna nemá kompetenci, Sněmovna svou kompetenci vůči GIBSu realizuje právě prostřednictvím výboru pro bezpečnost a té kontrolní komise, o které byla řeč,“ vysvětlil své stanovisko Kováčik. „Musí ale dojít k projednání ve výboru pro bezpečnost,“ shodli se vzácně oba politici. „Schvalovací povinnost nikoli, nicméně ‚grilovací‘ povinnost má,“ dodal na závěr Rakušan.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…