Huawei z kola ven? I v Česku... Nokia může zažít návrat, předpovídá ekonom

27.11.2019 22:39

Ekonom investiční skupiny BHS Štěpán Křeček upozorňuje, že v Evropě bude možné zavést datové sítě páté generace a zachovat přitom nezbytné bezpečnostní standardy. Čínská společnost Huawei sice nabízí nejnižší ceny v zavádění 5G technologií, ale nejnižší cena nemusí být vždy tím nejdůležitějším. Křeček má za to, že by Evropané měli svou pozornost upírat jinam.

Huawei z kola ven? I v Česku... Nokia může zažít návrat, předpovídá ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

O čínské společnosti Huawei toho bylo řečeno hodně, vedou se spory o to, jak moc je provázána s čínskou komunistickou vládou a zda jí musí podávat informace, bude-li oslovena. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) označil společnost Huawei za rizikovou.

Anketa

Stydíte se za to, že Česko nechce přijmout sirotky ze Sýrie?

3%
97%
hlasovalo: 34576 lidí

Ekonom Štěpán Křeček z investiční skupiny BHS říká, že na obezřetném přístupu k firmě Huawei může vydělat nadnárodní společnost Nokia sídlící ve Finsku. K opatrnosti vyzvala své evropské kolegy politiky německá kancléřka Angela Merkelová. Před čínskými špionážními aktivitami varovala své evropské partnery také washingtonská administrativa.

Křeček však jedním dechem dodal, že najít na této otázce shodu v celé EU může být problematické, zabere to čas a v tuto chvíli platí, že výsledek je nejistý.

„Německo se na společném postupu vůči Číně chce nejprve dohodnout s Francií. Případná dohoda by následně mohla sloužit jako základ pro společný postup celé Evropské unie. Existují však obavy, že hledání společného postoje bude obtížné. Rovněž by mohlo dojít ke zpomalení a prodražení zavádění sítí páté generace do praxe,“ uvedl Křeček.

Společnost Nokia prý tak či tak využila příležitosti a rozjela marketingovou kampaň, kde vyzdvihuje svou důvěryhodnost. „Jinými slovy, společnost Nokia jednoznačně naráží na svého konkurenta z Číny,“ dodal Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…