Hudeček dělal vtipy na Frekvenci 1: Tunel Blanka se přestaví na sklad vína

04.01.2014 18:04

Primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) v pořadu Pressklub hodnotil novoroční ohňostroj i pokračující spor o dostavbu tunelu Blanka. Nákladnou stavbu podle Hudečka Praha nepotřebuje, protože nebude mít požadovaný účinek. Slíbil ovšem otevření Blanky na konci prázdnin 2014.

Hudeček dělal vtipy na Frekvenci 1: Tunel Blanka se přestaví na sklad vína
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček s Betlémským světlem

Hudeček prohlásil, že novoroční ohňostroj vyšel hlavní město na 950 tisíc korun. Naznačil, že pyrotechnická show mohla být mnohem nákladnější. „Což je nejméně za dobu, co umím dohlédnout. Nejsem příznivcem toho, že levně znamená dobře, ale v tomto případě se to povedlo,“ zhodnotil Hudeček. Podle něj ovšem pražský ohňostroj obstál i ve srovnání s jinými městy.

Tunel bude otevřen ještě letos

Poté moderátor stočil diskusi na otevření tunelu Blanka. Hudeček zavtipkoval, že se tunel přestaví na sklad vína. „Ale myslím si, že bude tunel ještě v tomto roce otevřen. Vyplývá to z právních analýz,“ prohlásil Hudeček. Ke zprovoznění tunelu by prý mělo dojít do konce prázdnin 2014.

Nyní ale stavba tunelu stagnuje. Praha totiž odmítá platit účty z důvodu údajné nezákonnosti celého projektu. O všem rozhoduje soud.

Jakákoli dohoda se zhotovitelem je jasným krokem do vězení

„Stavba je nezákonná, byl překročen stanovený limit financí. Došlo k překročení zákona o veřejných zakázkách. Postupuje se způsobem rozhodčího soudu. Už byli stanoveni soudci a první jednání bylo stanoveno na 10. 1. 2014,“ vysvětlil Hudeček zdržení stavby.

„Jakákoli dohoda se zhotovitelem je zcela jasným krokem do vězení. Postupujeme proto tak, abychom se tomu vyhnuli,“ dodal.

Podle Hudečka se už v roce 2006 vědělo, že Blanka nepůjde dostavět podle zákona. Objednávaly se proto vícepráce. Stále se ovšem hovořilo o ceně kolem 21 miliard za dostavbu tunelu. „Kdyby se v roce 2006 na rovinu řeklo, že celá stavba bude stát 32 miliard korun, tak se ta stavba neprosadí. Začala se sdělovat neustále nižší a nižší cena,“ vysvětlil Hudeček.

Praha z dlouhodobého hlediska Blanku nepotřebuje

Na Frekvenci 1 pak Hudeček naznačil, že tak drahou stavbu, jakou je tunel Blanka, Praha ve výsledku ani nepotřebuje. „Z mého pohledu takto drahou stavbu, která z dlouhodobého hlediska nějaký účinek nepřinese, Praha nepotřebuje. Ale to se uvidí až za dlouhou dobu,“ tvrdí Hudeček.

„V jiných městech se budují okruhy směrem z centra ven.  A my v Praze postupujeme směrem do centra. A to je významný rozdíl. Z dlouhodobějšího hlediska tunel znamená, že tunelem lidé rychle přijedou do nějakého místa. Pro našince to znamená, že směrem do tunelu přijede mnohem více aut než doposud,“ vysvětlil Hudeček.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…