Hudeček jde k výslechu

09.01.2014 9:26

Pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 jde na policii k výslechu kvůli stavbě a financování tunelu Blanka. On sám prý vlastně neví, co po něm kriminalisté budou chtít objasnit. Server Rozhlas.cz informuje, že jde o rozhodnutí rady města z prosince roku 2012, kdy tehdy ještě politici z ODS a TOP 09 schválili takzvanou kategorizaci faktur, díky které se Praha chtěla vypořádat s dluhy vůči firmě Metrostav.

Hudeček jde k výslechu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Kromě Hudečka už byli podávat vysvětlení všichni bývalí i současní členové městské rady. Na co se ho ale policie bude ptát, zatím prý jenom tuší.  „My si s tím lámeme docela hlavu. Jedná se pravděpodobně, podle kolegů, kteří už u podání vysvětlení byli, o rozhodnutí rady z 18. prosince 2012,“ řekl Hudeček ve vysílání Radiožurnálu. Primátor je přesvědčený, že on sám hranici zákona neporušil. Navíc prý tuší za prošetřováním rozhodnutí rady politické zadání.

Jednalo se i o půjčce pro Metrostav

O Blanku se nebude zajímat jenom soud, ale také policie. Kromě kategorizace faktur z prosince roku 2012 měla rada města schválit i možnou půjčku Metrostavu. Jenže tehdy byl primátor Hudeček při hlasování proti.

„Tady se mě nejspíš bude někdo ptát na tuto možnou cestu, kterou rada tenkrát odsouhlasila s mým hlasem proti, ale následně o měsíc později sama revokovala. Mě v podstatě samotného zajímá, co po mně mohou orgány činné v trestním řízení chtít,“ řekl podle serveru Rozhlas.cz k výslechu primátor.

Spor dospěl k soudu

Praha a firma Metrostav jsou nyní ve sporu o neproplacené dvě miliardy. Neproplacené miliardy na fakturách dohnaly obě strany až k rozhodčímu soudu. Ten má začít už tento pátek. Spor dospěl k arbitráži poté, co Metrostav v prosinci loňského roku zastavil práce na tunelovém komplexu.

„My si slibujeme, že Praha začne plnit smlouvu, kterou máme uzavřenou, a že uhradí ty faktury, které jsme jí poslali,“ řekl mluvčí Metrostavu František Polák.

Vedení magistrátu prý sice peníze na proplacení faktur má, obává se však, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné, a tudíž nemůže faktury proplatit zákonnou cestou.

„Metrostav chce dosáhnout zaplacení peněz, město Praha chce dosáhnout dostavení stavby. V případě, že toto nějakým způsobem soud rozhodne, nebo alespoň napomůže tomu řešení, tak to by byl ideální cíl,“ říká ke sporu primátor Tomáš Hudeček.  Server Rozhlas.cz také uvádí, že za právní služby spojené s arbitráží prý Praha zaplatí kolem dvaceti milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…