Hurónský výsměch z Britských listů: ČSSD podle Zemana a Chovance skončí na jednom procentu jako SPO

12.10.2016 22:11

Boris Cvek se v textu pro server Britské listy s gustem vysmál současnému statutárnímu místopředsedovi ČSSD Milanu Chovancovi, jenž volá po návratu strany k zemanovským kořenům. Cvek se zamýšlí nad tím, co by podobný návrat v praxi znamenal. Strana by získávala kolem 1,5 procenta hlasů jako další Zemanova strana, SPO. Navíc by se mohl Zeman dělit o předsednictví obrozené ČSSD s Václavem Klausem.

Hurónský výsměch z Britských listů: ČSSD podle Zemana a Chovance skončí na jednom procentu jako SPO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Milan Chovanec v rozhovoru pro Seznam.cz prohlásil, že by se sociální demokracie měla vrátit k základům, které vystavěl současný prezident Miloš Zeman. Poměrně populární prezident. Zemanova popularita by mohla sociálním demokratům přinést nějaké hlasy. Chovanec zřejmě uvažuje právě tímto směrem.

Zní to hezky, ale jen do chvíle, než se podíváme na další stranu – Stranu Práv Občanů, která ještě do předčasných voleb v roce 2013 šla s přízviskem Zemanovci. A získala „fenomenální“ procento a půl hlasu. Stalo se to v době, kdy byly pravicové strany tak nepopulární, že levice včetně SPOZ mohla počítat s drtivým vítězstvím. SPOZ navíc tehdy z vůle prezidenta Zemana vládla a ministři jím ustavené vlády  mohli ve velkém vystupovat v médiích. Strana tedy měla všechny předpoklady výrazně uspět, jenže se tak nestalo. Chce snad Chovanec skončit stejně, ptá se Cvek.

Celý text najdete zde.

„Chápu, že takové úspěchy jsou neodolatelné. Těžko lze také odolat nově objevené kvintesenci české levicovosti, spočívající ve spojení SPO se stranou Tomia Okamury s názvem Strana přímé demokracie (SPD). Lze tedy očekávat, že ČSSD se ve sněmovních volbách spojí aspoň s Okamurou nebo lépe přímo s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (jen ten název je tak levicový, že se z něj až točí hlava!) Tomáše Vandase,“ poznamenává ironicky autor s odkazem na skutečnost, že SPO v krajských volbách usilovala o hlasy voličů v koalici se Stranou přímé demokracie Tomia Okamury, která stavěla svůj volební program na odporu proti uprchlíkům.

Možná by Milan Chovanec uvítal, kdyby ČSSD byla výrazněji protiuprchlická, spekuluje Cvek. Andrej Babiš byl také proti migrantům, ale ne celou dobu. Není ještě tak daleko doba, kdy Babiš tvrdil, že se česká ekonomika neobejde bez pracovní síly migrantů. Postupně však změnil názor. Část sociálních demokratů i dnes trvá na tom, že uprchlíkům je třeba pomáhat – např. Jiří Dienstbier.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář kandidoval ve Zlínském kraji právě za SPO a získal něco málo přes dvě procenta. Pravda, zemanovského ducha v ČSSD reprezentuje končící jihomoravský hejtman Michal Hašek, který prohrál volby a skončil až třetí.  

„Nejdůležitějšími exponenty zemanismu v ČSSD byli tradičně Michal Hašek a Zdeněk Škromach. Zejména v případě, pokud Škromach prohraje ve druhém kole voleb do senátu, by bylo vhodné učinit ho spolu s Haškem místopředsedou obrozené ČSSD, jejímž předsedou bude pan Mynář a čestným předsedou sám pan prezident (na předsednickém postu by se mohli střídat s Václavem Klausem, aby mu to nebylo líto). A až bude nejhůř, zavolejte Šloufa (Miroslav Štěpán už bohužel není mezi námi),“ konstatuje Cvek v narážce na období tzv. opoziční smlouvy, kdy Miloš Zeman vládl s Václavem Klausem v zádech a Miroslavem Šloufem jako svým poradcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…