Husa připomněla bohoslužba v Betlémské kapli. Dorazil i kardinál Vlk

06.07.2014 19:54

Bohoslužba v Betlémské kapli v Praze dnes připomenula výročí mučednické smrti Jana Husa. Středověký církevní reformátor, který se zasazoval i o nápravu společnosti, byl pro své názory upálen před 599 lety v německé Kostnici. Královéhradecký biskup Československé církve husitské Pavel Pechanec v kázání vyzdvihl odvahu, se kterou Hus dokázal obhajovat a nezradit své názory proti církvi, která byla ve středověku všemocným arbitrem života.

Husa připomněla bohoslužba v Betlémské kapli. Dorazil i kardinál Vlk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze

Mezi společné modlitby patřila i ta v duchu Husova učení, "aby všichni lidé dobré vůle hledali pravdu, milovali pravdu, říkali pravdu a bránili pravdu až do smrti". Zazněla také modlitba za politiky a další správce věcí veřejných, aby dokázali žít morálně, čestně, nesobecky a ku prospěchu celé společnosti.

Požadoval návrat k chudé církvi

Na závěr bohoslužby promluvil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Vyzval mimo jiné k tomu, aby 6. červenec jako státní svátek nebyl s ohledem na Husův odkaz brán veřejností jen jako další den volna. Mezi účastníky bohoslužby byli kostnický starosta Ulrich Burchhardt, kardinál Miloslav Vlk a biskup starokatolické církve Dušan Hejbal.

Bývalý papež Jan Pavel II. vyjádřil v roce 1999 nad Husovou smrtí lítost a uznal ho za reformátora. Neznamenalo to však jeho plnou rehabilitaci. Některé reformátorovy myšlenky považují katolíci dodnes za mylné.

Kněz a tvůrce spisovné češtiny Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kázal v Betlémské kapli, kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi. Za to na něj byla uvalena klatba. Své názory odmítl odvolat, proto byl rozhodnutím církevního koncilu 6. července 1415 upálen. Jeho smrt posílila v českých zemích reformní hnutí kališníků.

Spolu s Českobratrskou církví evangelickou chystá husitská církev na příští rok oslavy Husova 600. jubilea. Husovské slavnosti se budou konat na Staroměstském náměstí v Praze a v přilehlých kostelích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…