Husákův důvěrník se rozpovídal o Biľakovi: Byl to zlý duch strany

09.02.2014 12:04

Osmdesátiletý slovenský historik Viliam Plevza měl možnost zblízka sledovat vztah Vasila Biľaka s prezidentem Gustávem Husákem. O své vzpomínky se podělil v rozhovoru pro server Týden.cz.

Husákův důvěrník se rozpovídal o Biľakovi: Byl to zlý duch strany
Foto: komsomol.cz
Popisek: Vasil Biľak na letáku komsomolu

„Zdá se mi trochu netaktní, abych teď o člověku, který právě zemřel, opakoval to, co si o něm opravdu myslím. Byl to zlý duch komunistické strany, byl to vůbec hodně zlý člověk. Co si o Vasilu Biľakovi myslím, to už jsem konečně napsal ve svých knihách,“ vyjádřil se o Biľakovi Plevza. Ten je autorem autorizovaných memoárů Gustáva Husáka a podle některých jeho nejbližším přítelem, který o bývalém československém prezidentovi věděl více než kdokoliv jiný.

Domnívá se však, že Biľak zemřel spokojeně, hluboko přesvědčený o své pravdě. Jeho zeť Jozef Ševc, jenž se stal po roce 1989 předsedou Komunistické strany Slovenska, prý mnohokrát zmínil, že Biľak svoje stanoviska není schopen změnit.

Neuznával historickou realitu

Ševc se dokonce v roce 2003 za sovětskou okupaci z roku 1968 veřejně omluvil, vědom si toho, že ji z velké části způsobil jeho tchán Vasil Biľak, autor takzvaného zvacího dopisu, na který generální tajemník sovětských komunistů reagoval vysláním vojsk do Československa. Biľak tak nikdy neučinil.

Podle historika totiž nedokázal uznat nic z historické reality. „Nevyrovnal se s realitou padesátých let, s rokem 1968, s normalizací ani s perestrojkou. Proto jsme na Slovensku po roce 1989 Biľaka zcela ignorovali a média se dokonce nezmínila ani o jeho knižních vzpomínkách, které napsal,“ uvádí. Více jeho vzpomínek se objeví v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…