Hutě propouštějí. Kvůli zlatým padákům je o odchod velký zájem

21.01.2012 19:08

Ostravské hutě a ocelárny ArcelorMittal oznámily, že chtějí propustit desetinu zaměstnanců, kterých mají kolem šesti tisíc. Nabídly lidem možnost odejít s mimořádně vysokým "zlatým padákem" a už mají výpovědí víc, než kolik potřebovaly propustit.

Hutě propouštějí. Kvůli zlatým padákům je o odchod velký zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Stovky zaměstnanců využily nabídky výplaty až dvou ročních platů a plánují opustit firmu. "Šéfové podepisují žádosti podřízených jak na běžícím páse," sdělil serveru Aktuálně.cz předseda rady odborů ArcelorMittal Česká republika Vítězslav Prak. "Z některých provozů už odešlo tolik zaměstnanců, že je musí zastoupit lidé ze zprostředkovatelských firem."

Kdo se rozhodl z hutí odejít, dostane jako odměnu 11 až 24 měsíčních platů - závisí to na počtu odpracovaných let a výši dosavadní mzdy. Může to tak být několik stovek tisíc až částky přes milion korun. Firmu bude jednorázové zeštíhlování stát až půl miliardy. "Vyčleněny k tomu máme stovky milionů korun," počítal personální ředitel Jan Rafaj.

Vysoké "zlaté padáky" jsou podmíněny jednou z podmínek v žádosti o ně - zaměstnanec už se nikdy v budoucnu nesmí do firmy vrátit. To může být pro lidi základním problémem, odnesou si totiž velkou částku, ale jejich budoucnost bude nejistá. Nezaměstnanost na Ostravsku totiž přesahuje deset procent a v hutnických i jiných příbuzných profesích už téměř žádná pracovní místa nejsou.

Firma se snaží pomoci i odcházejícím. "Zaměstnancům jsme například pomohli napsat životopis či registrovat se na úřadu práce," uvedla Veronika Muroňová z centra pomoci. Mnozí z nich reagovali odchodem na nejistou budoucnost firmy. Ta totiž uvažuje o zastavení některé ze svých pěti vysokých pecí (dvě v Ostravě, tři v Polsku). Vyhasnují jedné peci v Ostravě by vedlo k propouštění až tisíců lidí. Proto část z nich využila své šance a šla "příjemněji" už teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…