Hvížďala s týmem ukázali vydavatelský kodex Babišových novin

11.10.2013 8:19

Koncern Agrofert ve čtvrtek oznámil, že dokončil veškeré nezbytné právní úkony a přebírá do svého vlastnictví mediální skupinu Mafra. Při té příležitosti byl vydán tzv. Vydavatelský kodex MAFRA vzniklý ve spolupráci se šéfredaktory jednotlivých listů a za přispění publicisty Karla Hvížďaly. Magnát Andrej Babiš, přední postava politického hnutí ANO, se pro vydání kodexu údajně rozhodl již v červnu, kdy spolupráci s Karlem Hvížďalou zahájil.

Hvížďala s týmem ukázali vydavatelský kodex Babišových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V kodexu, zveřejněném i v pátečním vydání listu Mladá fronta Dnes, se mimo jiné píše: „Politické zájmy vlastníka či jiných politických skupin ani mimomediální obchodní aktivity jediného akcionáře (míněno spol. Agrofert – pozn. PL) nejsou v redakční části médií vydávaných společností nijak zohledněny. O všech aktivitách vlastníka a jím přímo či nepřímo ovládaných firem, spolků, sdružení a dalších takových subjektů informují redakce stejně a vyváženě jako o všech ostatních osobách, které s vlastníkem spojeny nejsou.“

Vlastník Andrej Babiš tak oficiálně oznamuje kritikům, kteří ho obviňují ze zneužívání mediálního prostoru pro své vlastní zájmy, že jako "třetí osoba" do obsahu zpravodajství nebude zasahovat. Naposledy ho ze systematického pokřivování a ovládání českého trhu s médii nařkl šéfredaktor týdeníku Reflex Pavel Šafr. Ten také důrazně varoval zejména před miliardáři, kteří postupně ovládají český mediální trh. V jejich médiích, představujících významnou část trhu s tiskovinami, prý dochází k postupnému omezování šíře povolených témat. „Zkuste se zeptat, proč se na titulní straně MF Dnes neobjeví článek o tom, jak pan Babiš kupoval Kostelecké uzeniny,“ uvedl v Českém rozhlasu.

Pro ParlamentníListy.cz pak Šafr vysvětlil, že současný stav je podle něj problematický především ze systematického hlediska. „Svobodná média musí mít vlastníky, pro které je to hlavní byznys. Pokud je jen doplňkový, tak se s ním dříve či později dostanou do konfliktu zájmů,“ upozorňuje šéfredaktor. „Pokud jste příjemcem veřejných dotací, dokonce největším v zemi, a zároveň máte ambici být politikem a o těchto dotacích rozhodovat, je to samozřejmě střet zájmů,“ dodal.

„Pokud vlastníte mediální impérium, které píše o politice, a zároveň jste politikem na vysoké úrovni, tak to samo o sobě budí podezření, bez ohledu na to, zda tam k nějakému ovlivňování svobody médií dojde, nebo ne,“ pokračoval šéfredaktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…