Hyeny v akci. Už vám to přišlo? Informace o divném podnikání Petra Kellnera rozesílají v e-mailech

28.04.2021 18:58 | Ze sítí

Nejbohatší Čech, který zahynul na konci března u ledovce Knik na Aljašce, nemá klid ani po smrti, chtělo by se říct. Začaly se totiž hromadně šířit e-maily s jeho údajnými investicemi. Příjemci sdělení je de facto podsouváno, aby navštívil internetovou adresu, kde se dozví, jak majitel PPF vydělává.

Hyeny v akci. Už vám to přišlo? Informace o divném podnikání Petra Kellnera rozesílají v e-mailech
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí
„Samozřejmě jsem ten e-mail otevřel, protože jsem byl zaskočený, šlo přece jenom o přítomný čas,“ uvedl jeden ze čtenářů, který na nešvar upozornil. Po chvíli se přidal ještě jeden. „Dobrý den redakci ParlamentníchListů.cz. Dnes jsem našel ve spamové schránce e-mail, kde se psalo, abych někam klikl a přečetl si, jak Petr Kellner dodnes podniká. Přišlo mi to divné, tak jsem e-mail otevřel, ale byla tam jen spleť adres, na nic jsem raději neklikal, ale zdá se mi to jako hyenismus,“ doplnil.

Že jde zjevně o hromadné šíření spamu s cílem upoutat pozornost na zesnulém podnikateli, dokládá i třetí fakt. ParlamentníListy.cz jej našly ve středu odpoledne na Twitteru. Jeden z uživatelů této sociální sítě poznamenal: „Otevřel jsem složku se spamem a našel důkaz, že Petr Kellner žije!“

Není to poprvé, co se neznámí, avšak organizovaní tvůrci těchto e-mailů snaží vydělat na jménu podnikatele Kellnera. Na začátku roku jeho fotografie zaplňovaly například facebookovou reklamu. V té se psalo o údajně snadném postupu, kterak vydělat po vzoru majitele PPF.

Náhled spamového sdělení:

„Petr Kellner investuje do bitcoinu, podívejte se na jeho okamžité pohádkové výdělky,“ zněla jedna z nich. Samotná stránka, na kterou banner odkazoval, se tvářila důvěryhodně. Grafika patřila televizi Prima, loga České televizi. Gramatické i pravopisné zpracování bylo podle novinových článků kvalitní.

K Petru Kellnerovi se následně přidal i druhý nejbohatší Čech, Radovan Vítek. „S podvodnou reklamou, články ani systémem na obchodování s kryptoměnami nemá pan Vítek nic společného a ani by takový nesmysl nevypustil z úst,“ řekl v té souvislosti mluvčí Vítkova CPI Jakub Velen.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí
Všichni zainteresovaní ovšem přiznali, že si s takovými lživými reklamami neumějí poradit a jen těžko najdou jejich skutečné tvůrce.

Petr Kellner zemřel 27. března 2021 při nehodě helikoptéry Eurocopter AS 350 na Aljašce severně od ledovce Knik v pohoří Chugach, asi 80 kilometrů východně od města Anchorage, při takzvaném heliskiingu. Nehoda si vyžádala pět obětí na životech včetně rodilého Francouze Benjamina Larochaix, který byl podle agenturních zpráv „také z Česka“ a „měl ke Kellnerovi velmi blízko“.

„Znal jsem Petra Kellnera poměrně dobře, tykali jsme si. A považoval jsem ho nejenom za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i za člověka, který prospěl České republice,“ řekl v dubnu prezident Zeman. „Bude mi strašně líto, že to bude in memoriam,“ doplnil k udělení Řádu bílého lva. Kellnera označil za hvězdu podnikání a připomněl, že Řád bílého lva od něj dostali také Karel Gott jako hvězda české hudby a exministr zdravotnictví Roman Prymula jako „nejlepší epidemiolog, který potlačil první vlnu epidemie“.
 
Zeman pro Blesk taky uvedl, že si Kellnera vážil. „Rád jsem mu trochu pomáhal například tím, že jsem ho vzal na cestu do Číny, a nikdy jsem za to od něj nic nechtěl,“ řekl. „Jeho vliv byl v byznysu. Jeho vliv v politice je značně přeceňován. Jednou mi nabídl svoje soukromé letadlo na cestu z Číny, to je vše, co pro mě udělal,“ dodal prezident s tím, že politické vazby s finančníkem nikdy neprobíral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…