I Tálibán se jich bojí: Masakrovali, nic se nedělo. Až teď, když naštvali USA

29.08.2021 21:24

Americká armáda v neděli v Afghánistánu provedla nálet bezpilotním letounem na auto, v němž byl sebevražedný atentátník mířící na letiště v Kábulu. Vůz se podařilo zasáhnout, následkem exploze výbušnin v automobilu však zahynulo jedno dítě. Útok měla v plánu spáchat chorásánská odnož Islámského státu (ISKP), která je zodpovědná i za čtvrteční explozi, při které přišlo o život 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. Podle docenta katedry historie Kalifornské státní univerzity chorásánský Islámský stát působí v zemi již roky, a přestože brutálně masakroval komunitu Hazárů včetně novorozenců, Spojenými státy podporovaná vláda si s tím tehdy příliš vrásek nedělala.

I Tálibán se jich bojí: Masakrovali, nic se nedělo. Až teď, když naštvali USA
Foto: Twitter Insider Paper
Popisek: Zmařený útok Islámského státu v Kábulu

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
Docent katedry historie Kalifornské státní univerzity v San Marcos Ibrahim Al-Marashi pro zpravodajský server televize Al-Džazíra popsal, že přestože se Islámskému státu v provincii Chorásán mezinárodní média do útoku dříve příliš nevěnovala, terorizovat má Afghánce již od roku 2015.

Nehodlá prý ve svých aktivitách ustat ani nyní, což může Tálibánu značně zkomplikovat jeho slib o afghánském bezpečí. „ISKP zaútočili na letiště především proto, aby zdiskreditovali svého rivala, Tálibán, v rámci další eskalace širšího konfliktu mezi sunnitskými extremistickými ozbrojenými skupinami. Zadruhé, ISKP dali jasně najevo, že Tálibán bude těžko plnit své sliby o zajištění bezpečnosti a ochrany civilistů, zejména žen a menšin pod jejich vládou,“ míní Al-Marashi.

Chorásánská odnož Islámského státu se prý příliš vznikem neliší od toho vzniklého v Sýrii. Zatímco v Sýrii Islámský stát vznikl zběhy z al-Káidy roku 2014, v Chorásánu o rok později byl vytvořen především přeběhlíky z Tálibánu v Afghánistánu i Pákistánu. „V obou případech se přeběhlíci domnívali, že jejich bývalé organizace nejsou dostatečně extrémní nebo dostatečně odhodlané k tomu, aby útočily na kolegy sunnity, které považovaly za devianty, nebo na šíitské muslimy,“ poznamenává docent Kalifornské univerzity.

Jakmile se v příštím týdnu Američané z Afghánistánu kompletně stáhnou, má ISKP zahájit konflikt s Tálibánem, na nějž se připravoval. „Počet členů ISKP se sice snížil na 2 000, ale stále může zpochybnit legitimitu Tálibánu, jehož počet se odhaduje na 60 000 osob. Vzhledem k tomu, že jeho síly jsou rozptýleny po celém Afghánistánu, byl by Tálibán obzvláště zranitelný vůči násilné teroristické taktice své odnože,“ uvádí komentátor Al-Džazíry.

Předešlé útoky Islámského státu v provincii Chorásán se soustředily zejména na komunitu Hazárů. V květnu 2020 zmasakroval 20 novorozenců a matek v porodnici ve většinově šíitské muslimské čtvrti Kábulu, v květnu 2021 pak podnikl útok ve škole ve stejné čtvrti, při němž zahynulo nejméně 90 lidí, většinou školaček.

Útoky pak byly činěny i kvůli tomu, že afghánská vláda podporovaná spojenci a Američany si podle komentátora s bezpečím Hazárů, kteří tvoří asi 9 % ze všech Afghánců, nikdy těžkou hlavu nedělá. „Ve skutečnosti bylo známo, že někteří její členové tuto komunitu diskriminují,“ upozornil.

Sebevražední atentátníci chorásánské odnože Islámského státu měli v plánu zaútočit i dnes, útok se však podařilo zhatit americké armádě, která při cíleném leteckém útoku provedeném bezpilotním letounem zasáhla i automobil naplněný výbušninami. Výbuch auta v blízkosti kábulského letiště zabil jedno dítě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…